Pretraga

Prijemni za MIOC pisalo 606 učenika, četvero ga riješilo bez greške: ‘Upadaju’ i oni bez 5.0 prosjeka

A- A+

U ponedjeljak su završeni prijemni ispiti u svih sedam zagrebačkih škola koje su iz odlučile provoditi za ovogodišnje upise. Već smo pisali kako je on protekao u Gimnaziji Lucijana Vranjanina i I. gimnaziji. Provjerili smo i kakvi su rezultati u zagrebačkoj XV. gimnaziji poznatijoj i kao MIOC, koja prijemni provodi već godinama, kao i u V. gimnaziji u Zagrebu koja ga provodi od ove godine. Kada je riječ o MIOC-u, od 606 učenika koji su pristupili ispitu tek četvero njih riješilo ga je bez greške. Od 540 njih koji žele upisati Petu takav rezultat postiglo je desetak osmaša.

XV. gimnazija u Zagrebu | Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Zbog promjene Pravilnika o upisima u srednje škole, od ove godine škole bezuvjetno mogu provoditi prijemne ispite i taj element bodovati prilikom rangiranja osmaša na upisima. U ovoj školskoj godini zahtjev za provedbom te dodatne provjere Ministarstvu je podnijelo ukupno sedam zagrebačkih škola, koje su ga provodile uglavnom za upis učenika u prirodoslovno-matematički smjer. Već smo jučer izvijestili o rezultatima u Gimnaziji Lucijana Vranjanina i I. gimnaziji u Zagrebu, a na upit o rezultatima odgovorili su nam i ravnatelji XV. gimnazije i V. gimnazije u Zagrebu.

U MIOC-u prosječna rješenost testa 5.5 od deset bodova

Prijemnom za upis prirodoslovno-matematičkog smjera u XV. gimnaziji, poznatijoj i kao MIOC, od 812 prijavljenih kandidata pristupilo je njih 606. Kako nam kaže ravnatelj škole, Nikola Dmitrović, to je 150 kandidata više nego zadnjih nekoliko godina. Od 606 pristupnika samo je njih četvero ostvarilo maksimalni broj bodova.

​- Ovogodišnja prosječna riješenost testa je 5.5. bodova. To je puno bolje u odnosu na prošlu godinu kada je prosječna riješenost bila 46 posto. Ako se uzme u obzir činjenica da se 21 kandidat izravno upisao, onda su četiri maksimalna učinka izvrstan rezultat. Prosječna riješenost posebno provjere za kandidate koji trenutno ostvaruju pravo upisa je 7.1. bodova, otkriva nam ravnatelj rezultate.

Izdvojeni članak

Gotovi prijemni za srednje: U zagrebačkoj gimnaziji od 297 kandidata samo je jedan imao 100%

Trenutno ‘upadaju’ i oni bez prosjeka 5.0, a dobro su napisali ispit

Dodaje kako se lista još uvijek mijenja, pa je teško govoriti o tome koliko će učenika koji nisu imali prosjek 5.0 u konačnici upisati školu temeljem dobro napisane dodatne provjere. Trenutni podaci govore da takvih ima.

– Prema trenutnom poretku će se 30 učenika koji nisu imali 5.0 upisati. Trenutno na listi je i 55 učenika koji su imali 5.0 u OŠ, a nisu stekli pravo upisa, kaže nam Dmitrović.

Lani je u MIOC-u maksimalan broj bodova koje su učenici mogli ostvariti na dodatnoj provjeri bio pet, jer je maksimalno toliko dozvoljavao stari Pravilnik. Ove godine je Pravilnik otvorio mogućnost da škole na prijemnom dodjeljuju najviše deset bodova, koliko je moguće ostvariti i na prijemnom za MIOC.

– Povećanje broja bodova s pet na deset dalo je veći naglasak na znanje, a smanjilo je utjecaj dodatnih bodova i ocjena iz OŠ, kaže nam ravnatelj i dodaje da bi kontinuirana provedba nacionalnih ispita čiji bi rezultati bili ugrađeni u zaključne ocjene.


NOVI PRAVILNIK U JEDNOM JE DIJELU POROBLEMATIČAN ZA MIOC

Ovom prilikom treba napomenuti i da je jedna promjena u Pravilniku o upisima u srednje direktno utjecala na XV. gimnaziju, konkretno na upis učenika u međunarodni IB program, a izazvala je velike polemike. Naime, poznato je kako XV. gimnazija i za upise u taj smjer provodi prijemni ispit. No učenici Osnovne škole Matija Gubec koji pohađaju međunarodni IB program za nastavak školovanja po istom programu u MIOC-u od ove godine prijemni ne moraju polagati, o čemu više možete čitati ovdje.

– Što se tiče promjena, XV. gimnazija i dalje smatra da izravan upis učenika IB programa OŠ Matija Gubec nije ustavan i pokušavat će promijeniti tu odredbu kroz vrijeme, kaže nam ravnatelj MIOC-a.


‘Bilo je učenika koji su došli s 80 bodova, a riješili su znatno manje zadataka od nekih učenika sa 77’

Jedna od novih škola na listi onih koje za upis prirodoslovno-matematičkog programa provode prijemni je V. gimnazija u Zagrebu, gdje su rezultati također već poznati.

– Rezultate treba detaljno analizirati, ali neka zapažanja već sad stoje. Prijemnom ispitu pristupilo je oko 540 učenika, sve je proteklo u redu i zadovoljan sam rezultatima. Desetak učenika osvojilo je maksimalni broj bodova, ali oko stotinu učenika imalo je jako dobro riješen test, oko devedeset posto. Naravno, nije toliko bitan postotak riješenosti jer nismo testirali apsolutno znanje niti davali ocjene. Cilj je, da tako kažem, dodatna selekcija. Najslabiji učenik imao je tek jedan i pol bod, a bilo je i učenika s dva, tri i četiri boda, kaže nam ravnatelj Pete, Tihomir Engelsfeld.

I ondje je bilo ‘superodlikaša’ koji su ispit riješili lošije od učenika koji su tijekom osnovne imali poneku četvorku.

– Bilo je učenika koji su došli s 80 bodova, to jest s prosjekom 5.0, a riješili su znatno manje zadataka od nekih učenika sa 77 bodova. Dok god nema takozvane male mature mislim da će ovakvi prijemni biti nužnost. Što se pak Pravilnika tiče, mislim da je jako dobro što je pojačao značaj prijemnog ispita tako da je sad na prijemnom moguće osvojiti deset bodova, a ne pet kao lanjskih godina, zaključuje Engelsfeld.