Pretraga

Istraživanje otkrilo koliko Hrvata želi vratiti obvezni vojni rok, najmanje popularan među mladima

A- A+

Odluka Sabora da se zamrzne obvezni vojni rok donesena je prvog dana 2008. godine, a zamijenio ga je dobrovoljni rok. Provedeno istraživanje HRejtinga pokazalo je kako je potpora za obvezni vojni rok među građanima Hrvatske visoka, pa ga u potpunosti ili uglavnom podržava čak 63,4 posto ispitanika.

morh

Foto: MORH

Aktualna događanja na istoku Europe aktualiziraju pitanja spremnosti vojske u Hrvatskoj, a tu je i tema koja je već duži niz godina kamen spoticanja za mnoge u javnosti. Obvezni vojni rok opravdanost istog glavno je pitanje ovih dana. Neke su stranke u Saboru zatražile njegovo vraćanje, a istraživanje HRejtinga, kojeg je provela Hrvatska radiotelevizija, otkriva kako većina ispitanika podržava njegovo uvođenje, prenosi HRT.

Točnije, njih 63,4 posto, od čega 40,3 to potpuno podupire, a uglavnom podupire 23,1 posto. Oni suprotnog mišljenja, njih 29 posto, ideju ne želi vidjeti ponovno uvedenu. Njih 19,5 posto je sigurno u taj stav i ni na koji način ne podupire.

Izdvojeni članak
vojska

Treba li vratiti vojni rok? Zastupnik želi da se srednjoškolcima pokazuje ‘što znači upravljati puškom’

Istraživanje je obuhvatilo građane od 18 do 71 godine starosti, a bilo je i starijih. Opširno gledano, mlađi su najviše i protiv ideje, pa je njihova potpora 44,3 posto. Što su ispitanici stariji, to je potpora viša, pa je u najstarijoj skupini pobornika 70,9 posto. Spolni aspekt istraživanja otkriva da su žene sklonije odmrzavanju obveznog vojnog roka od muškaraca, za ipak neznatnu razliku od 0,7 posto (63,0 žena naspram 62,3 muškaraca).

Svjetonazorski su najveći protivnici na lijevoj strani političkog spektra (45 posto podržava). Na drugu ruku, pomalo očekivano, istraživanje je otkrilo da su najsnažniji pristaše obveznom vojnom roku na desnici, i njih 82 posto ideju podržava.

Po visini obrazovanja, HRejting javlja kako najveća podrška obveznom vojnom roku dolazi iz populacije onih najslabije obrazovanih, bez osnovnoškolskog obrazovanja. Njih je više od 73 posto, a protuteža njima su populacija s visokim obrazovanje, odnosno populacija sa završenim fakultetom. Oni od ispitanih skupina u najmanjem broju podržavaju ponovno uspostavljanje obveznog roka. Ipak, nadodaje se kako je i među njima potpora veća od 50 posto.