Pretraga

Iz pandemije proizašle najkreativnije generacije mladih umjetnika: ‘Strahove smo pretočili u radove’

A- A+

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta vratili su zaboravljene dječje igračke natrag u život kroz svoje kreacije nastale tijekom pandemije i lockdowna. Njihove, ali i ostale radove fakulteta i škola možete pogledati do 26. rujna na Zagreb Design Weeku.

Zagreb Design Week | Foto: srednja.hr

Na osmom Zagreb Design Weeku u Tehničkom muzeju Nikola Tesla studenti i učenici iz raznih škola i fakulteta izložili su svoje radove. Izložbu najboljih i najkreativnijih radova koji su proizašli od mladih dizajnera možete posjetiti do 26. rujna i vidjeti, između ostaloga, kako su studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta vratili dječje igračke u život.

– Tema izložbe je otpornost gdje smo kroz dizajnerski i tekstilni rad htjeli prikazati alat gdje se mogu izmaknuti od stvarnosti. Kroz ovaj projekt sam mogla izraziti i pustiti strahove koje sam i prije imala, rekla je studentica Nikolina Krstičević čiji je rad ušao u finale Zagreb Design Weeka.

Zagreb Design Week | Foto: srednja.hr

Kroz radove naglasili kaos zbog pandemije i potresa

Studenti Dizajna tekstila izložili su torbe i šlape kao jednu cjelinu, iako su stvari namijenjene za dvije različite aktivnosti.

– Vizualnim povezivanjem dva predmeta svakodnevne upotrebe koji se vežu uz dva suprotna mjesta našeg svakodnevnog boravka – torba uz boravak van našeg doma i papuče uz boravak u našem domu, želio se naglasiti kaos koji su pandemija i potresi unijeli u naše živote. Radi pandemije studirali smo i radili od doma, a za vrijeme potresa trčali smo u papučama na ulicu noseći sa sobom samo torbu s osnovnim stvarima, poručili su s TTF-a.

Većinom zatvoreni u svojim domovima za vrijeme lockdowna i izolacije, studenti Crtanja i slikanja morali su u drugačijim uvjetima studiranja i življenja pronaći inspiraciju za svoje kreacije.

Zagreb Design Week | Foto: srednja.hr

‘Ovo je jedna od najboljih crtaćih generacija’

– Zadatak tijekom pandemije imao je još jednu svrhu, a to je rasterećivanje studenata od eventualno nakupljenih emocija tjeskobe i osamljenosti. Tako je rezultat na drugoj godini studija jedna od najboljih crtaćih generacija koje pamtim, što je iznenadilo i mene jer nisam točno znala kakav ishod da očekujem, objasnila nam je Helena Schultheis Edgeler, profesorica likovne kulture na TTF-u.

Neizbježna je bila i tema koronavirusa pa su tako nastale kreacije poput liječničkih kuta sačinjene od gumenih rukavica, ali i futurističke maske u kombinaciji s modnim dodacima.