Pretraga

Izašla je besplatna aplikacija za učenike koji imaju teškoća s čitanjem i one koji vole slušati knjige

A- A+

Nalazimo se u Godini čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a brojne aktivnosti koje su bile provedene imale su za cilj poticanje čitanja. U sklopu Godine čitanja nastala je i mobilna aplikacija ČITATA, a namijenjena je učenicima koji imaju teškoća s čitanjem, ali i onima koji vole slušati knjige.

Foto: Pexels

Sveučilište u Rijeci priopćilo je kako je izašla aplikacija ČITATA, namijenjena djeci i mladima do 15 godina, učenicima osnovnih škola, koji imaju specifične teškoće u čitanju, ali i svoj djeci koja žele čitati i slušati knjige na interaktivniji i zabavniji način.

Sadržaj se istovremeno može čitati i slušati

– ČITATA sadrži knjige za osnovnu školu, vizualno i glasovno prilagođene unutar mobilne aplikacije. Uz sadržaj, koji se može istovremeno čitati i slušati, aplikacija je dizajnirana na način da malim korisnicima čitanje bude ugodno i prisno. Odabrane naslove čitaju Jelena Miholjević i Marko Jelić koji svojom interpretacijom tekst čine lako prohodnim i primamljivim malim korisnicima, piše i priopćenju Sveučilišta.

Ova zanimljiva i korisna aplikacija trenutno broji devet knjiga za osnovnoškolsku dob, dok će se u sljedećoj godini dopuniti s još deset naslova. Trenutno se ondje mogu poslušati:

  • Zabundane priče, autor: Tomislav Baran
  • Viktor i tajna druzina, autorica: Corina Ana Penić
  • Bacit ću ti kompjuter kroz prozor, autorica: Jasminka Tihi Stepanić
  • Bijeli klaun, autor: Damir Miloš
  • E baš mi se pjeva, autorica: Lada Martinac Kralj
  • Baš kao Harry Potter, autorica: Jasminka Tihi Stepanić
  • Priča o pobjedi, autorica: Rosie Kugli
  • AnaTomiJa; Crvenšlapica, autor: Zvonimir Balog
  • Zmajevi koji ne lete, autorica: Ivana Šojat
Izdvojeni članak

Kako stvoriti najbolju naviku ikad: Savjeti koji ‘olakšavaju’ čitanje

Aplikacija je besplatna

Aplikacija ČITATA besplatna je i dostupna na Google Play StoreuApp Storeu.

– Malim čitateljima se nakon preuzimanja aplikacije i registracije prikazuju knjige prilagođene njihovoj dobi. Unutar svakog audio-vizualnog poglavlja korisnici mogu sami mijenjati boje pozadine, teksta, fontove, prored, veličinu slova, poravnavanje, zbor boja zaslona, punjenja, ali i upoznati se s nepoznatim riječima i pojmovima čija značenja objašnjava glumac. Kroz opciju Čitaj kao Čitata mogu vježbati izgovor za pojedine riječi te ga usavršavati po potrebi. Također, aplikacija nudi i mogućnost odabira dnevnog vremena za čitanje uz postavljeni alarm, piše u priopćenju.

Dodatna zanimljivost je i ta da se unutar aplikacije nalazi se statistika u kojoj korisnik može vidjeti postotak pročitanog i nepročitanog sadržaja. Također, postoji mogućnost i preuzimanja poglavlja koja se zatim mogu otvoriti bilo kada i bilo gdje te učenik može nastaviti čitati bez uključenog interneta.


Projekt ČITATA financiran je od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske zahvaljujući programu koji omogućuje pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj. Nositelj projekta je umjetnička organizacija YELO – za interdisciplinarni umjetnički proces, a autorica projekta je Jelena Remetin, multimedijalna umjetnica iza koje stoje uspješni projekti (npr. Hrvatski zvukopis). Mobilna aplikacija ČITATA izrađena je u suradnji s timom stručnjaka među kojima je i doc. dr. sc. Maja Kelić, nastavnica na studiju Logopedija Sveučilišta u Rijeci, a u aplikaciju je ugrađen program za automatsko slogovanje izrađen na Sveučilištu u Rijeci, čije su autorice izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović, prof. dr. sc. Sanda Martinčić-Ipšić i izv. prof. dr. sc. Mihaela Matešić koje su ga rado ustupile razvojnom timu.