Pretraga

Izašla UN-ova lista najopasnijih zemalja svijeta: U Latinskoj Americi smrt na svakom koraku

A- A+

UN-ov Ured za droge i kriminal objavio je listu najopasnijih država svijeta. Na samom vrhu je Honduras s čak 90 ubojstava na 100 tisuća stanovnika, dok je Hrvatska daleko sigurnija od svjetskog prosjeka sa samo 1,2 ubojstva na isti broj stanovnika.

Latinska je Amerika najopasnija regija na svijetu, zaključak je izvješća UN-ovog Ureda za droge i kriminal. Naime, na listi deset država s najvećim brojem ubijenih na sto tisuća stanovnika našlo se čak šest država iz Srednje i Južne Amerike s tim da je omaleni Honduras na vrhu bez prave konkurencije. Valja napomenuti kako je do 2011. godine najopasnije područje u mirnodopskim uvijetima bila Afrika, no posljednjih godina primat se preselio na zapad.

Narkokarteli najveća opasnost

Veliku vjerojatnost da će građani Hondurasa umrijeti nasilnom smrću ova srednjoamerička državica može zahvaliti u prvom redu prisutnosti brojnih narkokartela. Posljednjih godina iako krijumčari droge trpe teške gubitke u bitkama s policijom diljem obaju Amerika oni ne smanjuju svoju aktivnost, već naprotiv postaju sve nasilniji i šire se.

Izdvojeni članak

Države s najbizarnijim zakonskim zabranama

Upravo zbog toga na vrhu ljestvice najopasnijih zemalja uz Honduras se nalaze, redom Venezuela, Belize, Gvatemala i El Salvador, a nešto niže na listi je i Brazil. Među deset najugroženijh država svijeta svoje mjesto su pronašle još Ruanda, JAR i Svaziland te Jamajka. 

Hrvatska vrlo sigurna

Ured za UN-a za droge i kriminal u svojem istraživanju je obradio podatke i iz Hrvatske. Lijepa naša pokazala se kao vrlo sigurna te je na 100 tisuća stanovnika zabilježeno tek 1,2 ubojstva. To je debelo ispod svjetskog prosjeka koji iznosi 6,2, a gotovo 90 puta manje nego u Hondurasu.