Pretraga

Izašli detalji reforme zdravstva: Ministarstvo želi ukinuti olakšicu koju imaju mladi do 30 godina

A- A+

O potrebi za temeljitom reformom zdravstvenog sustava govori se već godinama, a posebice zadnjih godinu i pol otkad je započela pandemija. Ministarstvo zdravstva izradilo je dokument u kojemu su pobrojani svi zahvati koji bi se u sustavu provodili do 2027. Između ostaloga, plan je i da mladi ostanu bez povlastice prema kojoj im poslodavci od prvog zaposlenja do pete godine radnog staža ne trebaju uplaćivati doprinose za zdravstvo.

Foto: Unspalsh/screenshot

Prije nekoliko dana u javnost je izašla informacija kako bi novim prijedlogom izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti sve opće i specijalne bolnice te zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinu prešli u državno vlasništvo. Ipak, to je tek jedna u nizu izmjena u zdravstvenom sustavu koje planira Ministarstvo zdravstva, doznaje Jutarnji list.

Razmatra se ukidanje povlastice za mlade

U Ministarstvu je, naime, kroz dokument od 40-ak stranica razrađen plan izmjena u sustavu, a ti zahvati provodili bi se do 2027. godine. Jedna od većih izmjena obuhvatit će i mlade osobe te njihove poslodavce. Prema pisanju Jutarnjeg lista, ministarstvo Vilija Beroša predlaže uključivanje mladih u participaciju prihoda za zdravstvo.

Plan je ukinuti olakšicu za mlade do 30 godina prema kojoj sada od prvog zaposlenja pa do pete godine radnog staža ne trebaju uplaćivati doprinose za zdravstvo. Procjena je da će ukidanjem ove olakšice zdravstveni sustav uprihoditi oko 1,2 milijarde kuna.

Da pojasnimo, Zakonom o doprinosima mlade osobe oslobođene su plaćanja od doprinosa za zdravstvo i to oslobođenje od doprinosa na plaću za zapošljavanje mladih osoba može se koristiti u trajanju do pet godina. Pritom se mladom osobom smatra se osoba koja se zapošljava na temelju ugovora o radu na neodređeno vrijeme i koja ima manje od 30 godina, te joj je to prvo zaposlenje.

Izdvojeni članak

Beroš se posuo pepelom: Ispravlja grešku zbog koje mladi zdravstveni radnici godinama ‘sjede’ na burzi

Što to znači na konkretnom primjeru?

Što bi ukidanje ove olakšice značilo u praksi? Za primjer ćemo uzeti osobu mlađu od 27 godina koja ima neto plaću 7.000 kuna, nema odbitak za djecu ili uzdržavane članove obitelji, stanuje i radi u Zagrebu gdje je prirez 18% te ima ukupan osobni odbitak od 4.000 kuna. Poslodavac je za takvu osobu oslobođen plaćanja doprinosa za zdravstvo – on je, dakle, prema trenutnom propisu nula posto i nula kuna, pa je ukupni trošak poslodavca za tu osobu 9.908,38 kuna.

U slučaju ukidanja propisa prema kojem su mladi oslobođeni plaćanja doprinosa za zdravstvo, što Ministarstvo predlaže, stopa doprinosa za zdravstvo iznosila bi standardnih 16,5%. Drugim riječima, doprinos za zdravstvo za 27-godišnjaka iz našeg primjera iznosio bi 1.634,88 kuna pa bi značajno porastao i ukupni trošak poslodavca za tu osobu i to na 11.543,26 kuna.