Pretraga

Borbe oko pripravništva u zdravstvu i dalje traju: Osim premalih kvota, natječaji masovno kasne

A- A+

O problemu pripravništva posljednjih godinu i pol pisali smo više puta. Najprije je za 2020. bilo odobreno 170 mjesta, da bi se Ministarstvo zdravstva posulo pepelom i taj broj za godinu kasnije povećalo na 2.000. No, sada svjedočimo ‘reprizi’ tog slučaja. Za ovu godinu predviđeni broj mjesta za pripravnike u zdravstvu je 900, dok su procjene da na obvezni staž čeka 3.000 osoba. No male kvote nisu jedini problem – bliži se kraj svibnja, a natječaji masovno kasne. Istodobno, Ministarstvu zdravstva još od ožujka šaljemo upite o tome kako će riješiti problem premalih kvota za pripravnike. No, odgovora do danas – nema.

Zastupnica Andreja Marić (SDP): ministar zdravstva Vili Beroš (HDZ)|foto: privatna arhiva/Twitter

Dio onih koji su završili zdravstveni studij ili školu, poput fizioterapeutskih tehničara, prvostupnika fizioterapije, radne terapije i druge slične studije, i dalje mora odraditi obvezni pripravnički staž. On je uvjet pristupanja državnom ispitu, a potom i ishođenju licence za rad. No problemi s pripravništvom traju već godinu i pol. Koncem veljače na tu je temu održana i tematska sjednica Saborskog odbora za zdravstvo.

Male kvote, natječaja nema

Glavni problem o kojemu se govorilo jest činjenica da je za ovu godinu za pripravnike u zdravstvu Ministarstvo predvidjelo 900 mjesta. To je daleko od stvarnog broja osoba koje su upravo završile te studije i kojima se pribraja dodatan broj osoba koje su ranije završile školu ili studij, a nisu dobile pripravništvo. I to nije jedini problem, bune se proteklih tjedana svi oni koji čekaju na pripravništvo. Drugi je da se natječaji jednostavno – ne otvaraju.

O problemima s pripravništvom razgovarali smo sa saborskom zastupnicom SDP-a Andrejom Marić, inače liječnicom Županijske bolnice Čakovec. Ona se ovim problemom intenzivno bavi već godinu i pol, u saborskim raspravama redovito upozorava na njega, šalje apele odgovornima. Upravo je na njenu inicijativu održana spomenuta tematska sjednica Saborskog odbora u veljači. Na njoj je po prvi puta zdravstvena administracija mogla na jednom mjestu čuti od niza sudionika koji su problemi ‘na terenu’ i što se može i treba riješiti. Zastupnica Marić je i sada u kontaktu s pripravnicima te traži od Ministarstva zdravstva da se ovaj problem riješi čim prije i natječaji raspišu.

– Dopis iz Ministarstva zdravstva poslan je zdravstvenim ustanovama  s datumom 12. siječnja 2022., u kojem se traži da se, sukladno potrebama, popune tablice, vodeći računa da je za cijelu državu predviđeno 900 mjesta. Bolnice šalju Ministarstvu svoje potrebe i popunjene tablice u veljači, odnosno ožujku 2022. No do danas Ministarstvo zdravstva nije poslalo odgovor ustanovama koliko im se pripravnika odobrava. Stoga sam ih u nekoliko navrata tražila da to treba poslati hitno, kako bi ustanove napokon znale koliko ih mjesta pripada i kako bi mogle što prije raspisati natječaje. Iz Ministarstva mi je u ovog petka potvrđeno da je dopis napisan i poslat će se ustanovama uz uputu da odmah raspišu natječaje, kaže nam Marić.

Podsjeća kako je i za 2020. godinu za pripravništvo u zdravstvu bilo odobreno svega 170 mjesta. U Saboru je upozoravala na male kvote i prozivala ministra Vilija Beroša, pripravnici su se pobunili i kroz medije, pa se u konačnici za 2021. godinu uspjelo ishoditi 2.000 mjesta. Sada je opet, zbog nedostatka novaca, za 2022. godinu predviđeno 900 mjesta. To je, ističe Marić, svakako premalo, jer na staž, prema procjeni, čeka oko 3.000 ljudi.

Izdvojeni članak

Završili zdravstvene studije, a rade kao konobari i dostavljači: Godinama ne možemo do pripravništva

Na naše upite Ministarstvo zdravstva ne odgovara od ožujka

Ministarstvu zdravstva oko problema pripravništva upit šaljemo od ožujka – niti nakon četiri poslana maila, od kojih smo zadnji glasnogovorniku uputili 17. svibnja, odgovor nismo dobili. Pitali smo ih što su od kraja veljače, od sjednice Saborskog odbora na kojoj je sudjelovao i državni tajnik Silvio Bašić, poduzeli oko problema pripravnika te hoće li Ministarstvo zdravstva mijenjati kvotu za pripravništvo za ovu godinu.

Podsjećamo ih i da su na sjednici Odbora su izrečeni i neki drugi prijedlozi od strane struke, poput ukidanja pripravništva ili skraćivanja na šest mjeseci, pa da se barem tako podupla broj mjesta. Pitamo ih jesu li to opcije koje bi uvažili, kao i hoće li se i na koji način mijenjati Pravilnik o mjerilima za primanje zdravstvenih radnika na pripravnički staž. No, s druge strane – muk.

Marić: Cijeli sustav je izrazito trom i spor

Unazad godinu i pol dana i zastupnica Marić, kaže nam, poslala je više pisanih zastupničkih pitanja ministru Berošu. Postavljala je i pitanja na aktualnom prijepodnevu u Saboru, održala niz izlaganja u Saboru, slala mailove, obavljala telefonske razgovore i ostvarila osobne kontakte s pojedincima u Ministarstvu zdravstva zaduženima za problematiku pripravništva te iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

– Nitko od njih nije rekao da ne želi pomoći, dapače. No cijeli sustav je izrazito trom i spor; rješenja koja sam predložila imaju u vidu, jedan dio će se napokon odraditi kratkoročno, drugi dio dugoročno. Postojeći Pravilnik o mjerilima za primanje zdravstvenih radnika na pripravnički staž je zastario i treba ga mijenjati. Primjerice, bazirano na tom Pravilniku, za prošlu godinu od 2.000 mjesta za medicinske sestre predviđeno je 675 mjesta, koja su ostala praktički neiskorištena, jer sestre već niz godina ne moraju obaviti staž. Tražila sam Ministarstvo da ove godine bar vodi računa, dok se ne izmijeni Pravilnik, da se ustanovama odobri više onih kvota za koja je veća potražnja, a manje za spomenute medicinske sestre (jer ih je malo na HZZ-u bez iskustva, tj. koje čekaju na staž). I to su uvažili, tako da će od 900 mjesta za fizioterapeute biti 400 mjesta, kako mi je danas potvrđeno. Osim toga, iz Ministarstva su mi odgovorili da se sve razvuklo jer su usuglašavali s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da se odluka Vlade Republike Hrvatske, koja se odnosi na zabranu zapošljavanja, ne odnosi na pripravnike. Da to nisu napravili, bilo bi dodatnih problema, ističe Marić.

Izdvojeni članak
Pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter (u sredini), ministar zdravstva Vili Beroš (lijevo), ministar rada Josip Aladrović (desno)

Pravobraniteljica: U zdravstvu i socijali nedostaje radnika, a mladi jedva dolaze do pripravništva

Čekajući na staž godinama rade poslove izvan struke

Dodatno je tražila i da se definiraju kriteriji za prijem na staž – da prednost imaju oni koji duže čekaju na staž, pa oni s boljim prosjekom ocjena, i slično, ‘a ne da se staž dobiva ‘po vezi’.

– Kažu mi iz Ministarstva da su uputu o kriterijima također naveli u dopisu koji ide sada zdravstvenim ustanovama. I još jedna nebuloza: prema uvjetima HZZ-a, u trenutku raspisanog natječaja za staž, treba biti na Zavodu za zapošljavanje, a ako se javljate privatniku, onda šest mjeseci. Mnogi budući pripravnici, čekajući na staž po dvije, tri godine, da bi preživjeli, rade razne poslove van struke. I kako da se jave na staž? Stoga sam tražila HZZ da se i to promijeni, no rečeno mi je da će to moći tek eventualnom odlukom Upravnog vijeća HZZ-a krajem ove godine, budući da se dio novaca osigurava i preko EU fondova, a taj novac je namijenjen samo za nezaposlene. Ministarstvo zdravstva je također poslalo isto traženje HZZ-u, no vidjet ćemo hoće li se moći što promijeniti već sada, kaže Marić.

Pitamo ju i kakvo stanje s pripravništvom predviđa u idućoj godini, odnosno dokle će se događati problem koji se ponavlja zadnje dvije godine.

– Ukoliko će i za iduću godinu biti samo 900 mjesta, i dalje će mnogi predugo čekati na staž. Država, kažu u Ministarstvu, nema dovoljno novaca. No, obzirom da je država propisala obavezu obavljanja staža, dužna je to omogućiti. Stoga je potrebna izmjena postojećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti u člancima koji se odnose na pripravnički staž, potrebna je promjena kurikuluma školovanja za pojedina zanimanja, uvažavanje mišljenja pojedinih strukovnih Komora o dužini trajanja staža, propisivanje poslodavaca koliko radno iskustvo je potrebno kod zapošljavanja, itd. Sve to navela sam u dopisima Ministarstvu, vidjet ćemo što će odraditi dugoročno, za naredne godine. Osim toga, tražila sam krajem prošle godine da se Državnim proračunom za 2022. osigura više novaca za pripravnike, no amandman nije prihvaćen. Prije par dana poslala sam novi amandman na Rebalans proračuna da se osigura dodatnih 40 milijuna kuna kako bi se osiguralo bar još 420 mjesta. Vidjet ćemo hoće li ga vladajući prihvatiti. Za ovih 900 mjesta predviđeno je 84.860.000 kn. Tražit ću više osiguranih novaca i za 2023. godinu, kaže nam za kraj Marić i dodaje da je pripravnicima i dalje na raspolaganju – kao zastupnica i liječnica.