Pretraga

Izašlo svjetsko izvješće o sreći, ali ne donosi sreću mladima: ‘Na udaru su sa svih strana’

A- A+

Svjetsko izvješće o sreći pokazuje da su mladi ljudi nesretni. U rasponu od 15 do 24 godine, tinejdžere muči nedostatak obrazovanja, pronalaska stana, radnog mjesta te sve većih životnih troškova. Samopouzdanje mladih smanjuju i društvene mreže. Poruka je jasna, svjetske vlade moraju osigurati mladima bolje uvjete.

Foto: Pexels

Najnovije Svjetsko izvješće o sreći, nažalost ne ostavlja osmijeh na licima onih koji su ga pročitali. Kada je riječ o mladima rasponu od 15 do 24 godine, puno ih toga muči. To je uočeno diljem Europe, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Australije. Mala je utjeha da, prema izvješću, ne pate baš aposlutno svi tinejdžeri i mladi ljudi. Ali, nažalost veliki dio njih se ne može nositi s ekonomskom situacijom koja je sve izazovnija iz godine u godinu. K tome, brojka mladih u ovim problemima samo raste.  Ovi podaci brinu i Intergenerational Foundation charity (međugeneracijska humanitarna zaklada), britansku organizaciju posvećenu zaštiti interesa mladih i budućih generacija u svim političkim sferama.

– Mlade odrasle osobe su na udaru sa svih strana u toksičnoj kombinaciji vladinih politika, krize u priuštivosti nekretnina, plaća koje ne rastu i visokih životnih troškova. Nije ni čudo da njihove generacije prolaze kroz razine mentalnih bolesti bez presedana. Budućnost im izgleda tmurno, komentirali su situaciju mladih u Britaniji iz Intergenerational Foundation charity, prenosi The Guardian.

Izdvojeni članak

Interes za obrtničke škole raste, ali struka upozorava: ‘Nastava treba biti bliža životnim situacijama’

Nema sreće ni sa studiranjem: Društvene mreže isto nisu zanemarive

Prema najnovijem izvješću, mladi postaju sve sličniji svojim roditeljima koji su iz godine u godinu navodili da su izmoreni od životnih okolnosti. Čak je i studiranje postala slabija garancija financijske i psihološke dobrobiti. No, još je gore onima koji ne odu u visoko obrazovanje. Ostaje im samo ograničeni pristup stažiranjima i dodatnim obrazovnim kursovima koji bi eventualno mogli podići njihove prihode i samopoštovanje.

Kao veliki faktor u raspoloženju mladih, Svjetsko izvješće o sreći je prepoznalo i društvene mreže. Unatoč tome, što je manjak obrazovanja, uvježbavanje vještina i pronalazak vlastitog stana glavni problem, društvene mreže također vode do smanjenja samopouzdanja.

Izdvojeni članak
centar za mlade zadar erlić

U Centar za mlade Zadra uloženo šest milijuna eura, sada je prazan: Pale i ostavke

Upozorenje Vladama: Sreća mladih je dobra za ekonomiju

Najnovije Izvješće o sreći može se shvatiti kao upozorenje svjetskim vladama da su stavili previše svoju pozornost na starije ljude, umjesto na dobrobit mladih generacija. Ako mladi ne mogu dobiti pristojan dom i pronaći si radno mjesto, to će ugroziti i starije generacije. Ne samo zato jer će neki možda živjeti sa svojim roditeljima do četrdesete, već će ponestati i financija za podršku umirovljenicima. Poglavito kada je riječ o Britaniji. The Guardian je istaknuo da su, prema podacima UNICEF-a, djeca u Britaniji među najnesretnijima u razvijenim zemljama.

Rezultati Svjetskog izvještaja o sreći, brinu i jednog od njegovih autora, profesora Richarda Layarda. Ovaj profesor Londonske ekonomske škole istaknuo je za The Guardian da su rezultati jasni. Potrebno je veće ulaganje u obrazovanje, usavršavanje i mentalno zdravlje mladih. Naposljetku i sama ekonomija će profitirati ako je mladima dobro.