Pretraga

U Centar za mlade Zadra uloženo šest milijuna eura, sada je prazan: Pale i ostavke

A- A+

Još prije godinu dana političari, među kojima je i ministar Šime Erlić, obišli su novi Centar za mlade u Zadru u koji je uloženo šest milijuna eura. No, ni godinu dana nakon Centar nije zaživio. Radna skupina nije obavila svoj posao, a par ljudi iz nje podnijelo je ostavke. Čeka se prijedlog statuta Centra i samo osnivanje javne ustanove, a ako se Centar ne otvori do kraja godine, prijeti vraćanje europskog novca iz kojeg je financiran.

centar za mlade zadar erlić

Političari u posjetu Centru za mlade Zadar u veljači 2023. | foto: Grad Zadar

Prije godinu dana prostor zadarskog Centra za mlade koji se nalazi u 4.500 kvadrata bivše vojarne obišli su političari, među kojima i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić. Godinu dana kasnije Centar zjapi prazan, a u radnoj skupini podnose se ostavke, donosi Dnevnik.hr.

‘Nakon tri mjeseca rada te skupine, nije posao obavljen do kraja’

Projekt koji vrijedi šest milijuna eura i financiran je europskim novcem sada je pod upitnikom. Iz Grada Zadra za Dnevnik.hr rekli su da su buduće korisnike uključili u cijeli proces i okupili neovisnu radnu skupinu. Radna skupina treba donijeti statut Centra.

– Nažalost, ista osoba je i predsjednik Gradskog vijeća i koordinator te radne skupine. Nakon tri mjeseca rada te skupine, nije posao obavljen do kraja, rekao je Ante Ćurković, pročelnik ureda gradonačelnika Zadra za Dnevnik.hr.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić pak je za Dnevnik.hr kazao da je radna skupina obavila svoj posao i da je već u 12. mjesecu trebala biti formirana ustanova jer bez nje nije moguće realizirati programe. Naime, Centrom treba upravljati javna ustanova koje još nema. U međuvremenu u radnoj skupini podnesene su tri ostavke. Kako je Vučetić objasnio za Antenu Zadar, jedna ostavka je zbog bolesti, druga zbog zauzetosti i nezadovoljstva što radna skupina nije prihvatila uvrštavanje djelatnosti u statut Centra koju je članica skupine predložila, a treća zbog drugih obveza.

Izdvojeni članak
inauguracija novog zadarskog rektora

Novi zadarski rektor za srednja.hr: ‘Svi ispiti mature trebali bi se provoditi na jednoj razini’

Centar bi trebao biti mjesto za udruge mladih, kulturnu scenu, koncerte

Centar je trebao biti otvoren do kraja 2023. godine, no rok je produžen do kraja ove godine. Ako se to ne ostvari, europski novac morat će biti vraćen. Inače, Središnji državni ured za demografiju i mlade nedavno je objavio da financira osnivanje i opremanje centara za mlade u 2024. godini za tri županije. Među njima je i Zadarska za koju je predviđeno do 26.545 eura.

Kako je objašnjeno na stranicama Grada Zadra, novouređeni prostor Centra trebao bi biti prilagođen potrebama udrugama mladih i nezavisnoj kulturnoj sceni. Kako se i gradska knjižnica proširila na dio prostora gdje je Centar za mlade, nabrajaju se i višefunkcionalni prostori igraonica za djecu, prostori za radionice za osnovnoškolsku djecu, vježbaonica, dvorane za predavanje, velika multimedijalna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti, dvorane za ples, caffe bar te prostori administracije i ureda za udruge.