Pretraga

Izgleda da kontracepcijske pilule povećavaju rizik od depresije

A- A+

Novo istraživanje donijelo je uvjerljive dokaze da žene koje redovito koriste najučestaliju vrstu kontracepcijskih pilula imaju znatno veću potrebu za antidepresivima od žena koje ih ne uzimaju, dok su one koje se rjeđe koriste još gore! 

foto: Flickr; Canned Muffins

Izdvojeni članak

Kondomi i pilule odlaze u zaborav, uskoro stiže wi-fi kontracepcija

Žene koje su koristile najčešću vrstu kontracepcijskih pilula, one koje sadrže dvije vrste hormona, imale su 23% veću potrebu za antidepresivima za vrijeme uzimanja kontracepcijskih tableta. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kopenhagenu istražilo je učinke različitih vrsta tableta, a one koje se u praksi rjeđe koriste polučile su još gore rezultate. Tablete koje sadrže samo progesteron povećale su šansu od simptoma depresije za čak 34%, piše iflscience.com.

Najgore rezultate dao je hormonski flaster koji je šansu od depresivnih simptoma podigao za nevjerojatnih 100%. 

Najugroženija skupina su upravo adolescentice u dobi od 15-19 godina. Negativni učinci hormonskih tableta kod njih su veći nego kod starijih žena. Tako na primjer najučestalija vrsta tableta na tržištu kod ove dobne skupine izaziva potrebu za antidepresivima u 80% slučajeva.

Ova je studija najveća ove vrste ikad provedena. U njoj je sudjelovalo čak milijun Dankinja u dobi od 15 do 34 godine i prvo je koje je pokazalo jasnu poveznicu između hormonskih tableta i depresije. 

– Moramo znati da uz sve korisne učinke, uzimanje vanjskih hormona može imati i ozbiljne nuspojave, a depresija je svakako jedna od njih, napisao je istraživanju doktor Ojvin Lindegaard, jedan od autora studije.