Pretraga

Je li pravilno pisati Sveti Nikola ili sveti Nikola? Evo što kažu naši pravopisi

A- A+

Ovisno govori li se o svecu ili blagdanu, pravopisi kažu kako se može pisati i sve velikim početnim slovom, ali pravilno je i ako ‘sveti’ napišete malim početnim slovom. Zašto je to tako? Detaljno su to objasnile Željka Jeličanin i Barbara Tolić na svom Instagramu Hrvatski jezik za sve.

Foto: Pixabay

U ovo blagdansko vrijeme učenici koji imaju ispit iz pravopisa hrvatskog jezika mogli bi od sovjih nastavnika dobiti i ovaj ‘zeznuti’ zadatak – piše li se pravilno Sveti Nikola ili sveti Nikola? Prema našem pravopisu, ovisi o tome radi li se o svecu ili o blagdanu kojeg slavimo svake godine 6. prosinca, a to su detaljno objasnili na Instagram stranici Hrvatski jezik za sve.

– U pravopisu Matice hrvatske stoji da se imena svetaca, pri čemu se i pridjev sveti odnosno blaženi računa u ime, pišu velikim početnim slovom. Dakle, ako pitate pravopisce MH-a, darove dobroj djeci donosi Sveti Nikola. S druge strane, u pravopisu IHJJ-a stoji da se malim početnim slovom pišu pridjevi sveti i blaženi uz ime sveca/blaženika. Po pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, darove dobroj djeci donosi sveti Nikola. To znači da se možete odlučiti za bilo koji od ova dva načina pisanja, samo trebate biti dosljedni, poručile su Željka Jeličanin i Barbara Tolić u svojoj Instagram objavi.

Dakle, pravilno je napisati rečenicu ‘Darove nosi Sveti Nikola.’ i ‘Darove donosi sveti Nikola.’ S nazivom blagdana zapravo je ista stvar.

– Oba se pravopisa slažu da se u nazivima blagdana i praznika prva riječ piše velikim početnim slovom, a ostale malim, osim vlastitih imena. Dakle, danas se, prema autorima obaju pravopisa, obilježava Sveti Nikola. Ako se ispred još doda riječ blagdan, ona se piše malim početnim slovom jer nije dio naziva, a ime sveca stavlja se u genitiv, pri čemu se vodimo gore spomenutim pravilima za pisanje naziva svetaca. Dakle, obilježava se blagdan Svetog Nikole (po MH-u) / blagdan svetog Nikole (po IHJJ-u), navode s profila Hrvatski jezik za sve.

Tako da, ako vam nastavnici hrvatskog jezika na ispitu iz pravopisa ne priznaju ako napišete jednu od ove dvije verzije, slobodno im pokažite ovaj članak i tražite da vam se prizna vaš odgovor, koji god bio.