Pretraga

Vjerovali ili ne, ovo se dogodilo u Hrvatskoj: Škola je osigurala besplatne uloške i tampone za učenice

A- A+

Riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter provela je nedavno istraživanje od menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. Rezultati su pokazali da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. To je potaknulo ravnateljicu Strojarske i prometne škole Varaždin Snježanu Klarić, da u školi osigura besplatne higijenske potrepštine za učenice.

Foto: Unsplash

Često se može naići na vijesti o inicijativama država koje su u školama osigurale besplatne uloške i tampone za učenice. Izaziva to velike rasprave jer pojedinicima izdaci za higijenske potrepštine ne zvuče kao prevelik mjesečni trošak. Rijetko tko se pritom pita što je s obiteljima slabijeg imovinskog statusa u kojima je, uz majku, više djevojčica.

Rezultati istraživanja koje je nedavno provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter pokazali su kako je čak trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima. Zabrinjava i da 8,8 posto sudionica istraživanja, upravo zato što si ne mogu priuštiti više takvih potrepština, uložak ili tampon ne promijene duže od 6-8 sati. Manji udio ispitanica, njih 4,7 posto moralo je posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti.

Učenice mogu uzeti uloške ako su ih zaboravile ili za doma

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin pobrinuli su se da njihove učenice ne budu dio ove tužne statistike. Ravnateljica Snježana Klarić pokrenula je inicijativu kroz koju su djevojkama osigurali besplatne tampone i uloške.

– Nedavno objavljeni rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj su pokazali da gotovo svaka deseta žena ne može si priuštiti higijenske potrepštine dok ih trećina žena zbog financija nema dovoljno ili ne može si kupiti. Ti rezultati su me neugodno iznenadili pa sam odlučila nešto poduzeti, započinje priču ravnateljica Klarić.

Ova škola ukupno broji 637 učenika od kojih su 102 učenice. Djevojke će po potrebi pakete uložaka i tampona moći preuzeti kod školskog psihologa, nastavnika tjelesnog odgoja ili u zbornici.

– O tome smo ih obavijestili putem razrednika i na oglasnoj ploči. Učenice mogu uzeti dva, tri uloška ako ih za taj dan nisu ponijele u školu ili više njih ako im je potrebno za doma, ograničenja oko toga nema, ističe ravnateljica.

Izdvojeni članak

Dok neke zemlje dijele besplatne uloške, u Hrvatskoj ih trećina žena sebi – ne može priuštiti

‘Želja mi je da se pošalje poruka i široj zajednici pa i političkim strukturama’

Novčana sredstva za nabavku higijenskih potrepština škola je osigurala preraspodjelom troškova, zatim iz vlastitih sredstva škole, a ono što je posebice pohvalno i donacijama samih nastavnika.

– Nakon objave u medijima javile su mi se i žene koje žele donirati uloške našoj školi. Tek smo započeli s ovom praksom pa kad vidimo kakve će biti potrebe učenica i koliko će one to koristiti možemo zatražiti pomoć osnivača. Sigurna sam da ćemo naići na razumijevanje jer su higijenski standardi u školama Varaždinskoj županiji na zavidnoj razini, ističe Klarić.

A samom novosti u svojoj školi učenice su isprva bile malo iznenađene. No, ideju su podržale sa zadovoljstvom. Ravnateljica naglašava kako se nada da će i koristiti ovu pogodnost. Pitamo je smatra li i da bi druge škole trebale slijediti ovaj primjer te što bi poručila kolegama ravnateljima.

– Teško mi je govoriti o drugim školama jer mi nemamo puno djevojaka i puno lakše osiguravamo sredstva nego neke druge škole. Ovu inicijativu prvenstveno sam pokrenula kao pomoć našim učenicima no želja mi je da se pošalje poruka i široj zajednici pa i političkim strukturama o problemu menstrualnog siromaštva, kaže Klarić.

Osiguravanje besplatnih higijenskih potrepština nije jedino što u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin planiraju učiniti. Druga faza ove inicijative, kaže nam ravnateljica, upoznavanje je učenica s drugim opcijama higijenskih potrepština za menstruaciju kao što su platneni ulošci ili higijenske čašice koje su zdravije i ekološki prihvatljivija rješenja.