Pretraga

Još jedna Noć muzeja je pred nama: Pogledajte program i popis muzeja koji sudjeluju u manifestaciji

A- A+

Ovog tjedna u petak 26. siječnja održava se 19. po redu Noć muzeja. U manifestaciji sudjeluje 260 muzeja i ustanova diljem Hrvatske, a samo u Zagrebu se organizira više od 300 aktivnosti. Stoga smo izdvojili neke od najzanimljivijih lokacija u Zagrebu kao i radionice za učenike, ali i njihove roditelje. U Noći muzeja sudjeluju i dvije škole, Sveučilište u Zagrebu te dva fakulteta.

muzeji i hendrixov most osvjetljeni

Foto: Promo Noć muzeja

Još jedna Noć muzeja je pred nama i to 19. po redu. U petak 26. siječnja muzeji će preko noći otvoriti svoja vrata, a ulaz će biti besplatan za sve posjetitelje. U cijeloj Hrvatskoj sudjeluje 260 muzeja i ustanova, a u Zagrebu se organizira više od 300 aktivnosti u kojima sudjeluju dvije škole i dva fakulteta te Sveučilište.

– Proteklih  osamnaest  godina hrvatske muzeje je tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od tri i pol  milijuna posjetitelja, a pojedinih godina brojke su se kretale i preko 250.000 posjetitelja samo u jednoj noći. Tema devetnaeste Noći muzeja je Muzeji i nova publika, odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo, rekli su iz Hrvatskog muzejskog društva koje organizira Noć Muzeja.

Posebne linije tramvaja i autobusa besplatne od 18 sati

Osim što je ulaz u muzeje i ostale ustanove besplatan, ZET se i ove godine također uključuje u manifestaciju i to prijevozom posjetitelja izvanrednim linijama koje će u prometu biti od 18 sati. Turistički tramvaj vozit će na muzejskoj liniji kružnom trasom Trg Republike Hrvatske – Frankopanska – Trg bana Jelačića – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg Republike Hrvatske.

Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad, trasom Frankopanska – Mesnička – Brezovačkog – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Trg Svetog Marka – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara. Autobus će svakog punog sata, od 18 do 24, voziti i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti. Uspinjača će voziti do čak 2 sata ujutro.

– Prijevoz turističkim tramvajem, kao i na izvanrednim autobusnim linijama i na uspinjači bit će od 18 sati besplatan, dok će se usluga naplaćivati na svim redovnim tramvajskim i autobusnim linijama. Turistički tramvaj, izvanredne autobusne linije ili one redovne, najbolji su izbor za putovanje i na ovogodišnju manifestaciju, poručili su iz ZET-a.

U nastavku smo izdvojili devet muzeja i ustanova koje sudjeluju u manifestaciji i to u Zagrebu, a koja mogu posjetiti svi uzrasti, od učenika do njihovih roditelja, ali i baka i djedova. Cijeli popis muzeja po gradovima možete pronaći na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak
kazalište

U inozemstvu mladi dobivaju besplatne ulaznice za muzeje i koncerte. U Hrvatskoj je to propalo zbog – korone

Arheološki muzej

Tri izložbe i prigodne radionice za sve uzraste održat će se u Arheološkom muzeju. Posjetitelji će imati priliku saznati sve o rimskom nakitu, a u sklopu toga održat će s ei radionica i to u periodu od 18 do 1 sat ujutro.

Hrvatski državni arhiv

U sklopu ovogodišnje Noći muzeja posjetitelji će u Hrvatskom državnom arhivu moći razgledati izložbu ‘Čudo hrvatske glagoljice’ uz stručno vodstvo profesora Darka Žubrinića. Za najmlađe su pripremili radionicu ‘Skriveno blago – igre traženja’ autorice Jasenke Štimac nakon koje će uslijediti predavanje ‘Vedro lice glagoljice’ Mirne Lipovac. Uz navedena događanja posjetitelji će imati priliku razgovarati s djelatnicima Arhiva, doznati više o arhivskoj djelatnosti i korištenju arhivskog gradiva te razgledati reprezentativni prostor Arhiva.

Gradska ljekarna Zagreb

Gradska ljekarna Zagreb planira organizirati i prezentirati spoj tradicije i modernog. Tako će po prvi puta u Noći muzeja posjetitelji moći aktivno sudjelovati u ljekarničkim procesima koji se odvijaju unutar zidova ove gornjogradske ljekarne te doživjeti iskustvo zaboravljenih vještina.

Hrvatski školski muzej

Hrvatski školski muzej u 19. Noći muzeja možete posjetiti na dvije lokacije od 18 do ponoći. Održat će se galerija Hrvatskog školskog muzeja ‘Školica za 5’, izložba ‘Pioniri maleni – Crtice iz života pionira kroz zbirke Hrvatskoga školskog muzeja’, kao i radionica ‘Zveži rubec kak se šika!’ uz stručno vodstvo na koje se potrebno najaviti na mail [email protected].

Izdvojeni članak
Izložba Hrvatskog školskog muzeja za Noć muzeja 2023.

[VIDEO] Sinoć smo posjetili dva muzeja: Jedan je u potpunosti posvećen školstvu

Osnovna škola Špansko, Oranice

Povodom Noći muzeja u Osnovnoj školi Špansko na Oranicama organizirana je izložba učeničkih radova, predavanje namijenjeno učenicima i igraonica. Održat će se i izložba radova učenika od 5. do 8. razreda pod nazivom ‘Grad po mom’. Uz to će imati i digitalni ‘escape room’ iz dvorca Trakošćan što je primarno namijenjeno učenicima. Pomoću računalne tehnologije učenici traže izlaz u priči, usput posjećujući virtualni muzej dvorca Trakošćan gdje se kriju tragovi za izlaz.

Osnovna škola Granešina

Motive hrvatskoga narodnog ruha likovno su prikazali učenici osmih razreda Osnovne škole Granešina. Učenike je znalački poticala u njihovu likovnom izričaju profesorica Nina Horvat i to zahvaljujući susretljivosti Posudionice narodnih nošnji iz Zagreba i gospodinu Domagoju Ljubiću, Etnografskom muzeju u Splitu, izložbi u dubrovačkom Kneževu dvoru i sudionicima Vinkovačkih jeseni, profesorica Lada Bobinac snimila je niz fotografija koje su poslužile kao učenička inspiracija.

Izdvojeni članak

Ovo je hit: Postoji virtualni muzej mobitela u kojem možete vidjeti kako su izgledali prvi primjerci

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu također sudjeluje u Noći muzeja. U akademskoj godini 2023./2024. obilježava 355 godina djelovanja i 150. godišnjicu utemeljenja modernog Sveučilišta te ovim povodom predstavljaju svoju akademsku tradiciju i baštinu kroz digitalne sadržaje putem kojih sveučilišna i šira zajednica može saznati više o povijesti i djelovanju Sveučilišta. Održat će se i panel izlaganja kulturna i znanstvena baština Sveučilišta u Zagrebu ,uživo i online, kao i radionica pod nazivom ‘Studentski život u Zagrebu’ te interaktivni  kviz o Sveučilištu.

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Obilježavanjem Noći muzeja Fakultet elektrotehnike i računarstva, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, ukazuje na širi globalni značaj recikliranja i prenamjene starog i neiskoristivog elektroničkog materijala kojemu se kroz kreativne prakse daruje novi život. Kroz interaktivnu radionicu posjetitelji će postati umjetnici i imat će priliku uključiti se u izradu umjetničkih djela i eksponata od sitnog elektroničkog otpada. Rezultati radionice bit će izloženi kao postav u staklenim vitrinama u auli FER-a. Vizualni umjetnik Tin Dožić u kratkom će predavanju predstaviti primjere radova koji spajaju elektrotehniku, mehaniku i recikliranje s umjetničkim medijima.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Zavodi i klinike Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu će i ove godine sudjelovati u Noći muzeja i to kroz različite izložbe i radionice. Posjetitelji će biti upoznati s različitim aspektima veterinarske medicine, a dočekat će ih i minijaturna džungla puna raznih egzotičnih bića, a održat će se i izložba pod nazivom ‘Harry Potter i odaja parazita’.

Cijeli popis muzeja i ustanova kao i programa događanja te detalje za navedenih 10 ustanova možete pogledati na ovoj poveznici.