Pretraga

Jovanović odbio imenovati ravnatelja zbog mnoštva tipfelera u životopisu

A- A+

Nakon provedenog izbora na čelu Osnovne Škole Samobor trebao se naći nastavnik Ivan Knežić. No ministar obrazovanja Željko Jovanović uskratio je njegovo imenovanje ravnateljem. Razlog Jovanovićeva poteza se krije u životopisu spomenutog nastavnika koji je u svega tri paragrafa napravio nekoliko desetaga tipfelera i pogreški. Unatoč činjenici da je ‘malo nepismen’ kako tvrdi, Knezić ministorovu odluku smatra protuustavnom jer je dobio šest od sedam glasova članova školskog odbora. No tipfeleri nisu jedini razlog ministrova odbijanja.

Sadržaj životopisa kojeg je napisao Ivan Knežić

Nastavnik Ivan Knežić iz Samobora u izbornoj proceduri za ravnatelja OŠ Samobor dobio je šest od sedam glasova članova školskog odbora, no ministar obrazovanja Željko Jovanović odbio ga je imenovati ravnateljem škole. Iako je trebao biti na čelu škole od 900 učenika, smijenjen je zbog ogromnog broja tipfelera u svom životopisu, ali i činjenice da je bio pod inspekcijskim nadzorom, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Roditelji se pobunili protiv skupog izleta, a ravnatelj im poručio da prestanu pušiti pa će imati za djecu

Ministrovu odluku smatra protuustavnom

Zbog uvjerljive pobjede Knežić je odlučio ministrov ‘prijestup’ javno obznaniti, a Jovanovićevu odluku smatra protuustavnom jer u dopisu nema službenoga obrazloženja zašto ministar ne želi da učitelj sa stažem preko 33 godine i bez stranačke iskaznice postane ravnatelj škole.

– Ne bi li bila moralna obveza ministra da mi objasni zašto mogu biti učitelj, a ne mogu biti ravnatelj škole? Ne vjerujem da je u demokratskom društvu normalno reći ne zato jer ne, izjavio je samoborski nastavnik za Jutarnji.

Izdvojeni članak

Urnebesno: Raspjevani ravnatelj odrepao obavijest o odgodi nastave i postao internetski hit

Savjetovao roditeljima da trebaju ubiti boga u svojoj djeci

Iako Knežić smatra da je Jovanović prekršio zakon, činjenica je da se ministar striktno držao Zakona o odgoju i obrazovanju te da ima potpuno pravo uskratiti suglasnost predloženom kandidatu za ravnatelja. Samoborski nastavnik je također zatražio od ministra da mu objasni razlog zbog kojeg odbija njegovo imenovanje na ravnateljsku poziciju te da tu odluku poništi.

No uskoro su novinari dobili podeblju fasciklu s dokumentima koji su otkrili i više nego dostatane razloge zašto je resorni ministar odbio navedenog kandidata.

Protiv nastavnika Ivana Knežića je u veljači podnesena prijava zbog vrijeđanja učenika te oslovljavanja istih pogrdnim nazivima. U inspekcijskom nalazu također je vidljivo da je nastavnik znao ostaviti učenike osnovne škole bez nadzora i do sat vremena, jednoj majci je savjetovao na informacijama da ‘treba ubiti boga u djetetu’, nije se obazirao na loše zdravstveno stanje učenika, a prema podacima iz pedagoškog nadzora AZOO-a nije upisao ni jednu ocjenu iz usmenog ispitivanja iz matematike u cijelom polugodištu.

–  Točno je da sam dva, tri puta nekoga nazvao sominom aludirajući na otvorena usta zbunjenog učenika. Time ga nisam nastojao vrijeđati. Prestao sam to raditi kad mi je došla djetetova majka. Rekla mi je: ‘Učitelju, ja mogu svom sinu reći konjino jedna, no molim vas da ga vi ne zovete sominom’, opravdanje je odbijenog kandidata za ravnatelja dok ostale dokumente opovrgava i smatra lažnima.

Izdvojeni članak

Mladi Karlovčanin umjesto životopisa snimio simpatičan i duhovit video

Sadržaj Knežićeva životopisa s pregrštom tipfelera

Osim inspekcijskog nalaza koji ukazuje na mnoštvo nepravilnosti u Knežićevu radu, koje on negira i tvrdi da mu je nadzor namješten upravo zbog kandidature za ravnatelja, na Jovanovićevu odluku utjecao je i nastavnikov životopis napisan za potrebe kandidature.

Sadržaj životopisa prepunog tipfelera prenosimo u cijelosti:

KNEŽIĆ IVAN

Pape IvanaXXIII 34/1

Samobor

ŽIVOTOPIS


Rođen sam u Hrastovici porad Petrinje 24.09.1956. godine od majke Jage rođene Turković i oca Juraja kao treće dijete.

Školovanje sam završio u Petrinji Pedagoškom akademijom te stekao znanje nastavnika razredne nastave. Na mijestu učitelja razredne nastave proveo sam 33 godine Napominjem da sam u OŠ Samobor proveo 30 godina obavljao sve funkcije od učitelja do vršitelja dužnosti ravnatelja u vrijema nastajanja i stvaranja Republike Hrvatske.Moj radni status i ostale osobine poznate su djelatnicima naše Škole.

Moja pdagoška i društveno politička angažiranost u životu Grada Samobora tjkom godina daje mi za pravo našu Školu i naš Samobor smatrati najvažnijim područjem moga rada zalaganja. Smatram da naša Škola mora bolje i kvalitetnije te da su njeni djelatnici zašlužili biljeg i kvalitetnijeg ravnatelja nego do sad. Stoga se javljam na ovaj natječaj za ravnatelja škole i unaprijed zahvaljujem na izboru.


Knežić Ivan