Pretraga

Kako se djeca nose sa stresom? Nikako, jer ih ni roditelji ni škola tome nisu naučili

Tko je ikada, bilo djecu, bilo odrasle, učio nositi se sa stresom? Nitko nikada. Stalno se pokušavaju riješiti posljedice, a ne uzroci. I to je problem. U kratkim su to crtama stavovi koje je u posljednjem Redakcija podcastu iznio glavni urednik portala srednja.hr Marko Matijević, pričajući o tome kako se u obrazovanju često govori o ukidanju pojedinih projekata jer djeci izazivaju stres.

Duje Kovačević, Martina Gelenčir i Marko Matijević u novom podcast studiju

Duje Kovačević, Martina Gelenčir i Marko Matijević u novoj epizodi Redakcija podcasta o cjelodnevnoj školi
Foto: Tea Ovničević Matijević, srednja.hr

Stiže nam cjelodnevna škola. Novi predmeti, obroci, dulji odmori, pisanje zadaće u školi, boravak, za neke i do 17 sati. Iduće četiri godine eksperimentalno u njih 50, a nakon, ako sve bude po planu, u svim osnovnim školama diljem RH. Kritika ne nedostaje. Nastavnici se žale, propituje se satnica, dodatan posao, plaća, ali i sam koncept prema kojem će učenici više vremena no ikad provoditi u školi. O tome su u 12. epizodi Redakcija podcasta diskutirali urednici Marko Matijević i Martina Gelenčir te novinar portala srednja.hr Duje Kovačević.

‘Stres je neminovna stvar u ljudskom životu’

Marko se u jednom trenutku dotaknuo argumenta protiv cjelodnevne škole koji svoje uporište pronalazi u apelu da će to djeci izazvati nepotreban novi stres.

– Tko je ikada naučio djecu i odrasle ljude nositi se sa stresom? Nitko nikada. Stalno se ponašamo kao da je stres nešto loše. Stres je neminovna stvar u ljudskom životu. Ono što se može napraviti je naučiti se nositi sa njime, s različitim tehnikama od, sad ću reći banalno, disanja, do toga ne reagiraš emotivno na prvu. Govorim to iz pozicije nekoga tko nije znao donedavno da je anksiozna osoba, kazao je Marko.

@srednja_hr Što je za vas stres? 🤔 Evo što o stresu misli Marko, a cijeli podcast pogledajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #cjelodnevnaskola #hrvatska #škola #podcast #stres ♬ original sound – srednja_hr

Nikad ga nositi se sa stresom nisu naučili, kazao je Marko, ni škola ni roditelji.

– Roditelji nemaju mehanizme da to nauče svoju djecu. Škola, realno, u ovom programu, ja ne vidim to ovdje, da se uči djecu kako se nositi sa stresom. Mi se cijelo vrijeme ponašamo ‘aha, maturanti imaju stres zbog državne mature, ajmo ukinuti maturu’. Mi rješavamo samo posljedice, a ne uzrok problema, a ja mislim da nije nemoguće naučiti nositi se sa stresom, zaključio je Marko.

Kako će izgledati cjelodnevna škola?

Za one koji ne znaju što je točno cjelodnevna škola i što će ona obuhvaćati, na samom početku ove epizode Redakcija podcasta sve je pojasnila naša urednica Martina. Kako je istaknula, cjelodnevna škola eksperimentalno kreće već najesen i tako će se provoditi četiri godine. Promjene su velike. Nastavni dan za učenike bit će podijeljen u dva dijela – obvezni i izborni. Obvezni dio trajao bi do 15 ili 15:30, nakon čega, u drugom dijelu, slijede izborne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti do oko 17 sati.

@srednja_hr Koje sve novosti donosi cjelodnevna škola? Sve što vas zanima u kratkim točkama donosi naša Martina, a cijeli podcast pogledajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #cjelodnevnaskola #hrvatska #škola #podcast ♬ original sound – srednja_hr

Uvode se i novi predmeti kao što su Praktične vještine i Svijet i ja, Informatika će se zvati Informacijske i digitalne kompetencije te će biti obvezan predmet od 1. do 4. razreda osnovne škole, a Tjelesnu i zdravstvenu kulturu će predavati kineziolozi, a ne učitelji razredne nastave. Učiteljima će biti uvećana osnovna plaća za 4,5 posto, nekima i više ovisno o tome koliko budu angažirani u izbornim i izvannastavnim aktivnostima cjelodnevne škole.

Cijelu epizodu Redakcija podcasta pogledajte u videu ispod ili slušajte na platformi Spotify.