Pretraga

Kako zaista slušati druge i postati vođa

A- A+

Kako bi postali uspješan vođa, morate znati slušati druge, zaista čuti ono što govore, ali i ono što ne govore, te shvatiti što točne time misle. To je ono što čini slušanje drugih jednom od težih vještina za naučiti, pa donosimo nekoliko savjeta.

Uspješan je vođa onaj koji, između ostalih vještina koje posjeduje, zna slušati druge ljude oko sebe. Uvijek možete znati kad vam netko ne pridaje svu svoju pažnju, a u poslovnom okruženju teško se koncentrirati na jednu osobu. Ipak, želite li uspjeti kao lider, morat ćete naučiti kako zaista slušati druge i čuti ono što vam svojim riječima, ali i stvarima koje ne govore, kažu. Nicole Lipkin, autorica knjige ‘What Keeps Leaders Up At Night’ donosi nekoliko vježbi koje bi osobe trebale koristiti kako bi testirali svoju sposobnost prosuđivanja i zaista čuju ono što druga osoba govori.

Izdvojeni članak

Mitovi i istine o govoru tijela

Ne završavajte tuđe rečenice

Iako se to ponekad čini teškim zadatkom, probajte ne prekidati osobu i završavati njezinu rečenicu. Možda to često radite jer mislite da znate što druga osoba misli, ali to nije uvijek istina. Zapravo često nije tako. – Naši su mozgovi dizajnirani da dijele ono što mi sami želimo čuti, a zbog toga tražimo informaciju koja podupire ono što želimo vidjet i čuti, te ignoriramo sve ostalo. Isključite glas u svojoj glavi koji konstantno stvara pretpostavke, prosuđuje govornikove riječi i utječe na ono što ćete sljedeće reći. Ne završavajte tuđe rečenice i ne prekidajte njihov tijek misli, savjetuje Lipkin.

Tragajte za emocijama

Slušanje je dosta kompliciran zadatak, zbog čega se mnogi zadovoljavaju s dobivanjem tek temeljnih informacija. Ipak, najuspješniji ljudi dok slušaju druge tragaju za emocijama. Ovo treba prakticirati, jer oni koji vam govore žele znati da ih stvarno slušate, i čujete ono što vam žele poručiti. Zbog toga će se osjećati bliže vama i više će željeti raditi uz vas.

Izdvojeni članak

Neverbalna komunikacija muškaraca i žena

Recite svoje iskreno mišljenje

Važno je i ono što ste čuli ponoviti osobi. Uvijek trebate parafrazirati ono što vam je druga osoba rekla, kako biste i vi i ona bili sigurni da ste dobro shvatili poruku koja vam se prenosi. Dobro razumijevanje je esencijalno za kvalitetno poslovno okruženje i dostizanje ciljeva. Također, priznajte što stvarno mislite o onome što vam je netko rekao. To ne mora nužno značiti da ih trebate kritizirati, već znači davanje iskrenog mišljenja o tome što je rečeno. Na taj način gradite dobar odnos s ljudima.

Obratite pozornost na govor tijela

Osim što je važno pažljivo slušati što vam se govori, nemojte zaboraviti i na neverbalne znakove koje govornici odašilju. Trebate obratiti pozornost na promjene u govoru tijela ili emocijama nakon što ste dali svoje mišljenje o temi. Zbog svega toga slušanje je aktivna vještanja, koju trebate kultivirati i potruditi se da je zaista savladate, kako bi napredovali u poslovnom okruženju kao vođa.