Pretraga

Kakva priča iz Petrinje: Učenici su na putu od škole vidjeli da gori obližnja kuća, njihov potez sve je oduševio

A- A+

Iako se često ističe da je empatija osobina koja u ovom modernom društvu pomalo izumire, da to u nekim slučajevima nije istina dokazuje petero učenika Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji. Prilikom povratka iz škole ugledali su kako gori obližnja kuća i iste sekunde rastrčali su se po susjedstvu i od kuće do kuće, ne bi li pronašli pomoć. Uspjeli su doći do jedne susjede koja je pozvala vatrogasce, a zahvaljujući njihovoj brzoj reakciji, požar je ugašen.

Učenici 5.c OŠ Mate Lovraka u Petrinji

Učenici 5.c OŠ Mate Lovraka u Petrinji s ravnateljicom Ankicom Krnjajić Magdić i domarom Zaltkom Hodakom|foto: privatna arhiva

Patrik Dubravac, Matea Antunović, Patrik Križić, Petra Jozić i Tin Teofanović idu tek u peti razred, ali postali su pravi heroji svog mjesta i svoje Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji, a iz njihovog poteza i mnogi odrasli imaju prilike naučiti lijepu lekciju.

Učenici su istog trena potrčali tražiti pomoć

Kada su se prošlog tjedna vraćali iz škole, na putu do kuće ugledali su kako gori kuća i nisu nimalo dvojili oko toga što im je činiti.

– Kao što su u Vlaku u snijegu, Družbi Pere Kvržice i drugim romanima Mate Lovraka glavni likovi desetogodišnjaci koji zajednički teže ostvarenju nekog plemenitog cilja, tako su prošloga tjedna odlazeći kući nakon nastave iz Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja, vidjevši kako gori obližnja kuća, učenici 5.c razreda Patrik Dubravac, Matea Antunović, Patrik Križić, Petra Jozić i Tin Teofanović neustrašivo i odlučno lupali i zvonili po vratima prvih susjeda kako bi reagirali, pomogli, zvali vatrogasce, vlasnika kuće, spasili ljude i što se spasiti da, opisuje događaj ravnateljica Ankica Krnjajić Magdić.

Čak im je iz parkiranog automobila jedna gospođa dovikivala da se maknu jer u kući možda ima plinskih boca, ali oni se na to nisu obazirali.

– Rastrčali su se od kuće do kuće i jedni drugima vikali: ‘Kucaj, zvoni, kucaj!’, navodi ravnateljica.

Izdvojeni članak
Učenici Osnovne škole Špansko naučili znakovni jezik zbog gluhe učenice iz razreda

Da se naježiš: Učenici se htjeli družiti s gluhom kolegicom iz razreda pa napravili predivnu stvar

Ispostavilo se da je vlasnik kuće domar njihove škole

Konačno, jedna je susjeda otvorila vrata te pozvala vatrogasce. Ispostavilo je da je vlasnik kuće koja je gorjela bio upravo domar njihove OŠ Mate Lovraka, Zlatko Hodak, koji je u trenutku požara bio na svom radnom mjestu u školi. Ubrzo je i on došao do kuće, a u pomoć je priskočio i mladić Kristijan Kalinić Hodak, koji je pomogao gasiti požar.

– Brzom reakcijom djece, susjede, domara, mladića, vatrogasaca, djelatnika HEP-a, policije, požar je ugašen, ističe ravnateljica Krnjajić Magdić.

Herojski čin učenika nije ostao neprimijećen u školi; učenike su drugoga jutra u učionici posjetili i ravnateljica i domar. Pohvalili su njihov potez i nagradili ih slatkišima, koje su učenici podijelili sa svojim prijateljima iz razreda.

– Hrabra djeca nisu krila osmijeh na licima i ponos dok su prepričavala kako se sve događalo. Kažu, da se opet nađu u istoj ili sličnoj situaciji, bez razmišljanja bi odmah priskočili u pomoć, a mi bismo tome dodali  i poznate stihove: Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može…, navodi ravnateljica Krnjajić Magdić.

Učenici 5.c s domarom Zlatkom Hodakom | foto: privatna arhiva