Pretraga

Da se naježiš: Učenici se htjeli družiti s gluhom kolegicom iz razreda pa napravili predivnu stvar

A- A+

Nagradu Ponos Hrvatske ove godine dobit će i učenici 4. c razreda Osnovne škole Špansko kao i njihove učiteljice. Oni su zbog svoje kolegice iz razreda koja je gluha od rođenja naučili znakovni jezik, a podučavale su ih njihove učiteljice i to na inicijativu samih učenika koji su izrazili želju da žele s njom komunicirati, odnosno družiti se i igrati, ali nisu znali kako.

Učenici Osnovne škole Špansko naučili znakovni jezik zbog gluhe učenice iz razreda

Učenici Osnovne škole Špansko naučili znakovni jezik zbog gluhe učenice iz razreda | Foto: Screenshot HRT

I ove godine dodjeljuje se nagrada Ponos Hrvatske i to 18. put, a svečana dodjela priznanja hrabrim i dobrim ljudima koji su obilježili 2022. na poseban način bit će prikazana na HRT-u 4. veljače. Do tada HRT je odlučio svaki dan predstaviti ovogodišnje dobitnike među kojima su i učenici iz 4. c razreda Osnovne škole Špansko kao i njihove učiteljice. Učenici su pokazali veliki interes za druženje s učenicom Noelom koja je od rođenja gluha, ali nisu znali kako bi s njom komunicirali pa su im učiteljice odlučile pomoći i krenule su ih učiti znakovni jezik.

– Ideja se rodila još u drugom razredu. Potekla je od učiteljice Ivone, moje kolegice, koja je radila tada u boravku i koja je primijetila da djeca žele komunicirati s Noelom, da se žele družiti s njom i tako učiti znakovni jezik, rekla je Lovorka Madjarević, učiteljica OŠ Špansko Oranice za HRT.

Učenje znakovnog jezika kroz pjesmice im je najzabavnije

Učiteljica Ivona Jakopec odlučila je svaki drugi tjedan tijekom produženog boravka posvetiti barem sat vremena učenju znakovnog jezika s učenicima i s Noelom i njenom posrednicom Sarom.

– Krenuli smo s abecedom da to bude nešto što je njima poznato i da možemo povezati sa školskim gradivom. Onda smo nastavno na to počeli učiti neke određene pojmove koje smo kasnije sklapali u rečenice i ono što je u principu djeci bilo nekako najzanimljivije je učenje kroz pjesmice, ispričala je Sara Frey, stručna komunikacijska posrednica za HRT.

Izdvojeni članak

Studenti FER-a osmislili Gestikulator, platformu gdje možete naučiti hrvatski znakovni jezik

‘Često su znali doći nakon sata i pitati – mi smo vidjeli da si pokazala to i to, možeš li nam reći što to znači’

Nakon drugog razreda učenici su znakovni jezik počeli učiti na nastavi Glazbenog gdje bi učiteljica pjevala pjesme, a djeca su gledala i pokušala pratiti Saru koja je znakovala pjesmu.

– Često su znali doći nakon sata i pitati – mi smo vidjeli da si pokazala to i to, možeš li nam reći što to znači, jesmo li dobro shvatili? Tako da mislim da je zapravo najprirodniji i najbolji način za učenje bilo kojeg jezika, taj spontani, rekla je posrednica Sara za HRT.