Pretraga

Knjige koje trebate pročitati prije nego vas zaposle sa lektirom

A- A+

Ako volite čitati onda ste sigurno na plažu sa sobom ponijeli par knjiga. Napravili smo za vas malu listu apsolutno najboljih knjiga, koje još uvijek stignete pročitati prije nego počne škola.

Svi ljubitelji knjige vole ljeto jer su tada slobodni da malo izađu iz okvira školske lektire i pročitaju nešto za dušu. Složili smo listu apsolutnih klasika sa kojima nikako ne možete promašiti.

Za one kojima je knjiga dobar prijatelj ovaj popis će samo biti ponavljanje gradiva. Oni koji bježe od knjige kao vrag od tamjana mogli bi kroz neke od ovih vrhunskih knjiga započeti svoj put u svijet književnosti.

Igre Gladi

Jedinstvena priča nastaje u ruševnoj budućnosti Sjeverne Amerike. Građanski rat je poharao zemlju, te je iz starog poretka izrastao novi, još gori i okrutniji. Dvanaest okruga, gubitnika u ratu, mora svake godine poslati djevojku i mladića u glavni grad, kako bi se borili do smrti. Glavna junakinja Katniss Everdeen ne pristaje na stanje stvari, te svojom ustrajnošću otrkiva prve pukotine u trulom i nepravednom sustavu.

Hobbit

Uskoro dolazi ekranizacija ove vrhunske knjige, no nemojte očekivati da će vam film pružiti isto iskustvo kao knjiga. Prednastavak slavne Gospodar Prstenova Trilogije nosi u sebi jednostavnu ali snažnu poruku. Svašta se može dogoditi u životu kada se digneš sa svoje guzice i kreneš na put u nepoznato. Možda je to lekcija za sve one koji se tek trebaju susresti sa knjigom.

 Harry Potter

Možda mislite da je Harry Potter za slinave klince i razmažene curice, no postoji razlog zašto cijeli svijet već duže od desetljeća ne prestaje pričati o ovim knjigama. J. K. Rowling je spojila dva svijeta koja su nam dobro poznata. Sa jedne strane je svijet mašte u koji svi volimo pobjeći, koliko god bili stari ili mladi, a sa druge strane je svijet škole, koji smo svi prošli ili prolazimo. Između zmajeva, svitaka i čarobnih napitaka krije se svijet koji nam je svima poznat – prvi poljupci, tuče na hodniku, prepisivanje na testu. Ne možete promašiti sa Harry Potterom jer je to priča o vama.

Lovac U Žitu

Znam, ova knjiga je lektira i samim time je na listi knjiga koje ne bi nikako trebale biti zabavne. Ipak, oni koji su pročitali knjigu mogli bi se složiti da je knjiga super. Priča o odrastanju u svijet koji nema smisla je ono sa čime se suočava svaka mlada osoba. Bunt! To je glavni povik ove knjige. Nešto u čemu se mladi mogu sigurno naći.

Fahrenheit 451

U svijetu budućnosti televizija je sve, a knjige su zabranjene. Tmuran je to svijet u kojem ljudi žive pod kontrolom onoga koji upravlja TV sadržajem. Glavni lik radi u vladinom uredu koji se bavi pronalaskom i uništavanjem knjiga, te je u potpunosti predan svojem zadatku, dok ne počne raditi njegova znatiželja. Koliko su zapravo knjige bitne? Iz stranica ove legendarne knjige se može isčitati da su knjige naše najbolje oružje protiv tamne budućnosti.

Gospodar Prstenova

Nemojte sada misliti da razvikane filmove, nego imajte povjerenja kada vam kažemo da je knjiga sto puta bolja. Epska borba dobra i zla može imati pravu težinu i smisao tek kad dopustite da priča prođe kroz vas, a za to vam treba knjiga. Mnogi će se složiti da je ovo najbolja knjiga ovakve tematike, vi se samo trebate prepustiti i preseliti na neko vrijeme u Međuzemlje.

Vodič Kroz Galaksiju Za Autostopere

Douglas Adams je smjestio svoje zabavne junake u svemir, te ga napunio najrazličitijim vrstama i likovima. Ukoliko se volite dobro nasmijati, a uz to vam ni SF nije stran, onda je ovaj serijal knjiga pravi pogodak za vas.

Gospodar Muha

Skupina dječaka se nađa zarobljena sama na pustom otoku. Pokušaju stvoriti svoje vlastito društveno uređenje i preživjeti sami, bez pomoći ikoga odraslog. Ovo je vrhunska knjiga za sve one koje interesira ljudska priroda i granice ljudske dobrote. Pročitajte kako završava društvo izoliranih školaraca.

Divergent (Odvojena)U Chicagu u budućnosti, šesnaestogodišnja Beatrice Prior mora izabrati kojim će od pet definiranih životnih puteva krenuti. Odluka se zakomplicira kada ona shvati da ne odgovara ni jednoj od društvenih skupina, te da svijet u kojem živi nije savršen kao što se ćini na prvi pogled.

Kradljivac Knjiga (The Book Thief)

Doba je Drugog Svjetskog rata je bilo vrijeme kada se Smrt puno naradila, ipak ona nalazi vremena da ispriča priču o mladoj djevojčici koja pokušava preživjeti u nacističkoj Njemačkoj. Djevojčica uzdržava svoju obitelj i Židova kojeg skrivaju pomoću svojih jedinstvenih vještina.