Pretraga

Dobra vijest za studente: Evo kada možete vratiti knjigu u NSK bez plaćanja zakasnine

A- A+

Povodom dana NSK-a u Zagrebu posuđene knjige moći će se vratiti bez plaćanja zakasnine. To će biti moguće napraviti od 20. do 22. veljače na pultu na kojem su knjige bile posuđene ili u čitaonicama na trećem i četvrtom katu. NSK je pripremio i druge aktivnosti u sklopu svojih otvorenih vrata koji su ove godine posvećeni Marku Maruliću.

NSK knjige

Knjige | foto: NSK

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu povodom njezinih otvorenih vrata od 20. do 22. veljače moći će se vratiti posuđene knjige bez plaćanja zakasnine. Knjige se u sklopu akcije ‘Knjigu vrati, ništa ne plati’ vraćaju na pult na kojem su bile posuđene ili u čitaonicama na trećem i četvrtom katu.

Vraćanje knjige bez zakasnine samo je jedna od aktivnosti nadolazećih otvorenih vrata NSK koji su ove godine posvećeni Marku Maruliću jer je 2024. Vlada proglasila Marulićevom Godinom. Ove godine obilježava se njegova 500. obljetnica smrti. Tako će građani 20. i 21. veljače moći obići NSK i njezine zbirke uz stručno vodstvo.

Izdvojeni članak
lektire_knjige_knjižnica

Ovo su najposuđivanije knjige u zadnjih godinu dana: Dominiraju lektire, evo i koje

– Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata organiziran je obilazak Knjižnice i zbirki građe posebne vrste NSK u 10, 13 i 17 sati, a od 15 do 17 sati u malome predvorju Knjižnice održava se pokazna radionica ‘Kako se čuva baština NSK’. Posjetitelji interaktivnoga obilaska pod nazivom Upoznajte NSK predviđena u 17 sati obići će monumentalno zdanje Knjižnice, upoznati se njezinim uslugama i čuti zanimljivosti iz 417 godina duge povijesti Knjižnice, navodi se u opisu programa.

Inače, Dan Knjižnice obilježava se 22. veljače  u spomen na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora. NSK je ovo 417. obljetnica postojanja.