Pretraga

Knjižnice su se otvorile, no ne morate žuriti vraćati knjige: Evo do kada se zakasnine opraštaju

A- A+

Između ostalog, danas su se otvorile i knjižnice. Međutim, iako su se neki možda zabrinuli jer je rok za povratak knjige koju su posudili istekao, a oni ne mogu doći do grada u kojem se knjižnica nalazi – razloga za brigu nema. Gradske knjižnice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku još uvijek vam neće obračunavati zakasninu.

pixabay.com

Knjižnice Grada Zagreba na svojim stranicama objavile su da zbog čekanja na pregled statičara ili oštećenja i dalje ne rade Knjižnica Sesvete, Knjižnica Jelkovec, Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Odjel za djecu i mladež – Knjižnica Medveščak (Zvonimirova 17), Čitaonica Kustošija.

Izdvojeni članak

Otvoren je NSK i ima ‘drive-in’ uslugu: Rade i druge knjižnice, pogledajte koja sve pravila moramo poštivati

Zakasnina se oprašta do 15. svibnja

Građa će se moći vratiti kada se navedene knjižnice otvore. U međuvremenu se građa ne može vratiti u drugim knjižnicama mreže.

Ne rade i Odjel za djecu i mladež i Medioteka Gradske knjižnice. Svu posuđenu građu navedenih odjela Gradske knjižnice možete vratiti na Starčevićev trg 6.

U obavijesti stoji da se rok za vraćanje građe koja je posuđena s rokom povrata nakon 15.03.2020. produžuje do 15.05.2020. Iz jedne od knjižnica potvrdili su nam da se to odnosi na sve Knjižnice Grada Zagreba.

Ni u Splitu, Rijeci i Osijeku još nema naplate zakasnine

Isto tako, u Splitu su odlučili da zakasninu neće naplaćivati do 1. lipnja 2020, za svu knjižnu i neknjižnu građu  koja je posuđena u 2020.

Naime, oni su danas do četvrtka 30. travnja 2020.g. sve knjižnice u mreži Gradske knjižnice Marka Marulića Split otvorili za vraćanje knjiga i higijensku pripremu knjiga za novu posudbu. Nakon ove faze, kada ispune sve potrebne uvjete, sukladno epidemiološkim i stručnim knjižničarskim uputama, aktivirat će uslugu posudbe knjižne i neknjižne građe.

Iz Gradske knjižnice Rijeka su na svojim stranicama objavili da se zakasnina ostvarena za vrijeme zatvorenosti knjižnice neće naplaćivati, a nije nužno ni odmah doći vratiti knjige jer se do 17. svibnja neće obračunavati zakasnina.

Zakasnine će se opraštati do 11. svibnja i u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Nakon tog roka, a u skladu s preporukama stožera, donijet će odluku o daljnjem postupanju, rekli su nam.