Pretraga

Otvoren je NSK i ima ‘drive-in’ uslugu: Rade i druge knjižnice, pogledajte koja sve pravila moramo poštivati

A- A+

Od danas se u Hrvatskoj ponovno za korisnike otvaraju knjižnice, a Stožer civilne zaštite izdao je posebna pravila pod kojima će tijekom epidemije raditi. Otvorena je i Nacionalna i sveučilišna knjižnica koja je uvela i drive-in uslugu povrata knjiga.

Foto: NSK, press

Ovoga ponedjeljka započela je prva faza popuštanja mjera donesenih s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa. Između ostaloga, od danas se otvaraju i sve knjižnice. No, posudba i vraćanje knjiga izgledat će znatno drugačije nego smo na to naviknuli.

Nova pravila postupanja

Izdvojeni članak

Od ponedjeljka se pokreće javni prijevoz: ZET uvodi preko sto linija, a 14 je pravila prilikom vožnje

Tako knjižnice moraju osigurati fizički razmak među korisnika te između korisnika i djelatnika. Na površini od 100 m² neto dozvoljeno je samo 15 posjetitelja. Slično kao i u trgovinama, nakon što u knjižnicu uđe maksimalno dozvoljen broj stranaka, daljnji ulasci mogući su tek kad jedna od stranaka izađe, točnije, na jednu stranku koja izađe, jedna smije ući.

Osim toga, knjižnice omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulasku u objekt te smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama. Prilikom interakcije sa strankom zaposlenici trebaju nositi zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Uz to, savjetuje se i da ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu komunikacije, koja će fizički odvojiti knjižničara od korisnika.

– Nakon vraćanja posuđene knjige u knjižnicu potrebno je knjigu prebrisati dezinficijensom (dezinficijens se nanese na papirnati jednokratni ručnik i knjiga se prebriše) prije odlaganja na policu. Potom djelatnik opere ruke toplom vodom i sapunom te utrlja dezinficijens. Kod izdavanja knjige djelatnik uputi stranku da ne prelistava knjigu. Knjige koje bi se zbog čestog nanošenja dezinficijensa mogle oštetiti poželjno je omotati u plastični omot. Kod razgledavanja antikviteta stranku se uputi da što manje dodiruje izložene predmete, stoji u uputama Stožera.

NSK uveo drive-in uslugu

Izdvojeni članak
maska virus

Ukida se dio mjera donesenih zbog koronavirusa: Pogledajte što se sve otvara u narednom razdoblju

Studenti, posebice oni koji pišu diplomske i završne radove, konačno mogu odahnuti – prema ograničenom sustavu rada od danas je otvorena i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. No, samo za posudbu i povrat građe.

– Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za rad knjižnica, NSK će do daljnjeg pružati isključivo usluge posudbe i povrata građe te vršiti upise novih korisnika. Rad u čitaonicama do daljnjeg neće biti moguć, a plan otvaranja čitaonica odvijat će se u skladu s
daljnjim uputama Zavoda. Radno vrijeme Knjižnice od ponedjeljka do petka bit će od 8 do 15 sati, dok će subotom Knjižnica biti otvorena od 9 do 14 sati, priopćili su iz NSK.

I oni napominju kako će se korisnici trebati pridržavati uputa nadležnih tijela vezanih uz pojačanu higijenu ruku, te dodaju da će u tu svrhu na ulazu i u ostalim dijelovima svih korisničkih prostora biti postavljeni spremnici sa sredstvom za dezinfekciju ruku. Iz NSK kažu i da treba izbjegavati korištenje dizala zajedno s više od dvije osobe istodobno. Osim svega navedenog, NSK je uveo i drive-in uslugu.

-Kako bi se broj ulazaka u prostor Knjižnice smanjilo na najmanju moguću mjeru, korisnici će posuđenu građu moći vratiti i bez ulaženja u Knjižnicu, koristeći uslugu brzog povrata (tzv. drive-in povrata) koja će biti dostupna od ponedjeljka do petka od 10 do 14 sati pred ulazom u Digitalni laboratorij NSK, sa sjeveroistočne strane Knjižnice, u dnu stepeništa kod glavnog korisničkog ulaza. Korisnici će građu moći odložiti u posebno označene košarice, a dežurnom knjižničaru ostavit će osobne podatke kako bi mogli primiti obavijest o naknadno provedenom razduživanju građe, poručuju iz NSK.