Pretraga

Koja je hrana najbolja za učenje?

A- A+

Jeste li primijetili da bolje pamtite, ili da vam mozak nekako bolje radi nakon konzumacije određene hrane? Hrana ima utjecaj na kvalitetu života, na spavanje, pamćenje. Postoji hrana koju voli vaš mozak, pa zašto mu ne omogućiti da konzumira tu hranu. Pravilna prehrana osim što utječe na fizičko, poboljšava i mentalno zdravlje. Saznajte uz koju hranu ćete biti najefikasniji, najbolje razmišljati, imati najbolji fokus.

borovnice

borovnice | foto: Pexels

Cjelovite žitarice

Naš mozak treba stalnu obskrbu energijom, a za to je zadužena glukoza. Poželjno je konzumirati cjelovite žitarice, integralnu rižu te kruh od integralnog brašna – svi oni sporo ispuštaju glukozu u krv, te na taj način reguliraju energiju s kojom ćete raspolagati kroz dan. Bit ćete siti, i mozak će biti zadovoljan!

Borovnice umjesto grickalica

Borovnice su prvi izbor vašeg mozga. Ovo bobičasto voće mnogi smatraju najzdravijim voćem, i to nije daleko od istine. Osim što su najveće nutritivne gustoće, one štite od kardiovaskularnih bolesti, štiti od karcinoma, jača kosti i doprinosi mentalnom zdravlju.

Budite sigurni da ćete uvijek pronaći borovnice u Konzum katalogu, i to za 9.99 kuna za 125 grama. Ali zato dobijete ekstra 3 kune na Multiplus Konzum kartici.

borovnice

borovnice | foto: Pexels

Omega-3 masne kiseline u hrani

One  svakako idu u paru s učenjem, a najviše ih ima u ribi, posebno plavoj. Također ima ih i u lanenom i maslinovom ulju, te orašastim plodovima. Eto ideje što možete grickati dok učite! Omega 3 masne kiseline dobre su u očuvanju kognitivnih funkcija.

Mozak voli mediteransku prehranu

Ova vrsta prehrane najuravnoteženija je hrana za vaš mozak. Ona sadrži sve što treba našem mozgu, koji troši čak 20% ukupne energije. Riba, maslinovo ulje i povrće, pa nećete pogriješiti. Mediteranska prehrana puna je antioksidanasa, a mozak zbog velike potrošnje energije mozak je sklon oksidaciji. Od povrća koji su najučinkovitiji antioksidansi moramo spomenuti rajčicu i brokulu.

Čokolada, ali tamna

Ako ste nepopravljivi ovisnik o čokoladi, ima rješenja za vas. Čokolada može, ali tamna, ona čak sadrži biljnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Što je najvažnije za učenike i studente, ona poboljšava pamćenje, razinu kisika i protok krvi u mozgu. Treba li nešto više?

Zeleni čaj

Zeleni čak sadrži kofein, ali on i smiruje. Pomaže pri smanjenju razine anksioznosti uoči ispita i sličnih stresnih situacija.  To možemo zahvaliti biljnoj kemikaliji pod nazivom L-teaning. Probajte kavu djelomično nadomjestiti zelenim čajem, i smireno spremati ispite! A u pauzama je poželjno iscijediti neku naranču, jer one također imaju blagotvorno djelovanje na mozak – treba li spominjati da vitamin C kojima obiluju djeluje pozitivno na raspoloženje in a mozak.

zeleni čaj

zeleni čaj | foto: Pexels

Što mozak ne voli

Za kraj, jednako je važno reći što mozak ne voli! Definitivno izbjegavajte margarin koji čak može dovesti i do oštećenja mozga. Ovo neće biti dobra vijest za učenike i student, ali mozak ne voli kofein. Bolje učiti tokom dana umjesto ostajati budnim cijelu noć i ispijati velike količine kave. Ali mozak nije veliki obožavatelj ni alkohola, tako da nemojte pretjerivati u ispijenim količinama.

Svakako mislite na vaš mozak, i dajte mu gorivo koje  je najkvalitetnije. Samo zamislite kako bi reagirao vaš automobile da slučajno ulijete krivo gorivo. I zapamtite, on je najvažniji resurs kojeg imate!