Pretraga

Koji hrvatski gradovi daju najviše stipendije? Izašao je popis, ovi su na vrhu

A- A+

Gradske stipendije privlačne su učenicima i studentima. No, u različitim gradovima, različiti su i iznosi financijske podrške. Zagreb je najdarežljiviji kada je riječ o učeničkim stipendijama s 360 eura mjesečno. Ali, Rijeka ima najvišu minimalnu mjesečnu učeničku stipendiju u iznosu od 150 eura. Najviše studentske stipendije nude Zagreb i Umag.

Ruka koja drži novčanice eeura

Novac | foto: Canva

Redovna opsežna analiza stranice Gradonačelnik.hr pokazalo je da je čak trećina hrvatskih gradova povećalo svoja izdvajanja za stipendije učenicima i studentima. Međutim, trećina je također snizila izdvajanje za stipendije.

Obuhvaćena 74 grada

Kada se pogled prosjek za 74 hrvatska grada za učeničke i studentske stipendije je ove godine izdvojeno 173.204 eura, odnosno 143 eura i 39 eurocenti po glavi stipendista.

Rekorder po visini učeničke stipendije je, razumljivo, Grad Zagreb, 360 eura. Slijedi Grad Poreč, u kojem najviše stipendije za školarce iznose 160 eura, dok Grad Rijeka i Grad Čazma učenicima mjesečno dijele po 150 eura, a Dubrovnik daje 145 eura. Hvar učenicima daje 135, Buzet 120, Solin 119, Nova Gradiška, Rab i Samobor 110 eura, piše Gradonačelnik.hr.

Objavljeni su i podaci za studentske stipendije. Iza Zagreba s 500 eura, Umag i ove godine, kao i lani, uvjerljivo predvodi listu ostalih gradova po izdvajanjima za maksimalne pojedinačne stipendije studenata budući da studentima mjesečno isplaćuje 417 eura. U tome ih slijede, piše Gradonačelnik.hr Koprivnica s 240 i Makarska s 232 eura, Rovinj s 230,  Dubrovnik s 220 Poreč s 216, Obrovac s 212, Novigrad s 210, Benkovac, Biograd na Moru, Hrvatska Kostajnica, Križevci, Novska, Otočac, Skradin, Rijeka i Hvar po 200 eura.

Izdvojeni članak

Najbolji studenti zagrebačkog faksa dobili stipendije od čak 2.000 eura

Usporedba apsolutnih iznosa ‘nije relevantna’

Analiza je obuhvatila i apsolutne iznose koje gradovi troše na stipendije. Međutim, Gradonačelnik.hr navodi da ova usporedba apsolutnih iznosa često nije relevantna, osim ako se ne stavi u omjer s proračunom. No, prema dobivenim rezultatima  u analizi većine hrvatskih gradova, preko 20 gradova, za stipendije izdvaja iznos od 100 tisuća eura. Tu je i 40 gradova koji za stipendije pripreme oko 50 tisuća eura. U prosjeku su Gradski budžeti, po glavi stanovnika, za studente i učenike su izdvojili od 1 do preko 60 eura. Osim Zagreba drugi su se gradovi također istaknuli svojim zanimljivostima u ovoj analizi.

Rijeka, piše gradonačelnik.hr ima najvišu minimalnu mjesečnu učeničku stipendiju i iznosi 150 eura, ustvari isto koliko iznosi i maksimalna učenička koja se u 2024. na temelju darovitosti i socijalnog kriterija dodjeljuje za 37 polaznika 3. i 4. razreda srednjih škola. Metković, pak, ima najvišu mjesečnu minimalnu studentsku stipendiju koja iznosi -180 eura (koliko iz Proračuna dobiva i maksimalna studentska).