Pretraga

Koliko ću zarađivati nakon što završim faks? Zagrebački srednjoškolci dobili su odgovor na to pitanje

A- A+

Hoću li imati novca za studij? Kako se organizirati? Kolika će mi plaća biti kad završim faks? Pitanja su to koja se srednjoškolcima, sigurno, vrte po glavi. Zna to i Institut za razvoj obrazovanja pa su ove godine uspješno proveli projekt na kojem su učenike zagrebačkih srednjih škola financijski opismenjavali u pogledu njihovih planova za upis na faks i gradnju karijernog puta.

učionica

Foto: Unsplash

Osnovno financijsko znanje preduvjet za dobro financijsko planiranje i donošenje ispravnih financijskih odluka. Institut za razvoj obrazovanja to zna pa je ove godine uspješno proveo projekt Financijska pismenost mladih: financijsko planiranje za nastavak obrazovanja i uspješno zapošljavanje.

Izdvojeni članak
obrazovanje na prekretnici ALGEBRA FOI FPZ

Jesu li faksevi mjesto za stvaranje vještina ili je tad već kasno? Troje dekana dalo nam je odgovor na to pitanje

Projekt koji je financirao Grad Zagreb

Riječ je o projektu financiranom iz proračuna Grada Zagreba čiji je cilj bilo financijsko opismenjivanje mladih. To će, nadano, omogućiti njihov ostanak u sustavu obrazovanja bez većih financijskih izazova te ih što kvalitetnije pripremiti za tržište rada. Pružili su im informacije i savjete za lakše stjecanje kvalifikacija i kompetencija koje će povećati njihovu zapošljivost nakon što završe studij.

U okviru projekta, navode iz IRO-a, proveden je niz događanja na kojima su sudionici mogli saznati više o tome kako izraditi financijski plan za studij za odgovarajuće visoko učilište u Hrvatskoj ili inozemstvu, o dostupnim stipendijama i drugim oblicima financijske potpore, o opcijama u visokom obrazovanju te o stručnim praksama za studente preddiplomskih i diplomskih studija.

Uz obrazovnu savjetnicu iz IRO-a na tim događanjima govorili su i studenti, odnosno studentske udruge poput Ekonomske klinike, te predstavnici visokih učilišta poput Fakulteta organizacije i informatike (FOI) iz Varaždina.

Što nakon srednje?

Dio je tih događanja održan u okviru programa Obrazovni četvrtak u IRO-u, a dio u programu Što nakon srednje. Potonji se za vrijeme trajanja projekta usmjerio na srednje škole sa zagrebačkog područja. Institut je organizirao predavanja za srednjoškolce u Prvoj gimnaziji, Prvoj privatnoj gimnaziji, IV. gimnaziji i Gimnaziji Sesvete.

Informirali su i savjetovali učenike trećih i četvrtih razreda o njihovim mogućnostima za obrazovanje nakon srednje. Tijekom tih predavanja srednjoškolci su dobili i informacije o financijskim aspektima studiranja, ali i o zapošljivosti, ovisno o studiju koji planiraju upisati.

Institut za razvoj obrazovanja nije stao na tome. Pružali su i besplatna individualna savjetovanja te asistenciju pri izradi osobnog financijskog plana za visoko obrazovanje. Mlade su informirali i putem svojih društvenih mreža, članaka i newslettera.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Đaci će na matematici učiti o kreditima i štednji: Studenti PMF-a imaju projekt koji će to omogućiti

Đaci će uskoro na matematici učiti o kreditima i štednji

Financijska pismenost kao šira tema, premda svi ne koriste taj naziv, nezaobilazna je u raspravi o hrvatskom školstvu. Često se našem obrazovnom sustavu spočitavalo da učenici nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja ne znaju što je kredit, kako ulagati i, na koncu dana, raspolagati novcem u svojem kućanstvu, dok raspolažu raznoraznim informacijama koje im u svakodnevnom životu neće trebati.

Nedavno smo tako pisali o studentima i nastavnicima matematike na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Oni rade na materijalima koje će koristiti nastavnici matematike u nastavi i tako učenicima, bez povećanja opsega gradiva, približiti teme kao što su krediti i štednja. O tome više možete pročitati ovdje.