Pretraga

Konačno otvorena zgrada jedne od najteže stradalih škola u potresu, zavirite u njenu unutrašnjost

A- A+

Jedna od najteže oštećenih škola u potresu koji je Banovinu pogodio 2020. bila je i Srednja škola Glina. Do te mjere da se nastava ovih proteklih godina odvijala u montažnom objektu. Sada je tomu došao kraj, jučer su se učenici Srednje škole Glina konačno sjeli u klupe nove-stare škole, a nastava se od sada odvija pod uvjetima koji su i bolji od onih prije potresa.

– Iza nas su mjeseci i godine rada u vrlo teškim i zahtjevnim uvjetima, no sve teškoće smo svladali, prepreke premostili i nismo odustali. Proteklih tjedana zajedno smo s našim učenicima zasukali rukave, prionuli poslu i u naše obnovljene učionice i hodnike, kabinete i urede te u okoliš škole unijeli dio sebe. Jer, osim obnovljenih zidova, novog namještaja i opreme, školu čini i svatko od nas. Škola – to smo mi! U proteklim mjesecima i godinama, za početak su prvog sata zvonila mnoga zvona; zvona na daljinu, zvona podstanarstva, privremena zvona, no u ponedjeljak će, točno u osam sati zazvoniti tako očekivano zvono – zvono povratka, tim je riječima ovog vikenda ravnateljica Srednje škole Glina, Marija Margušić-Novosel, najavila povratak učenika u obnovljenu školu.

Učenici su do sada nastavu pohađali u montažnom objektu

Srednja škola Glina jedna je od najteže stradalih u potresu koji je pogodio Banovinu 2020. godine. Zgrada je morala proći kroz cjelovitu obnovu, a sve ove godine učenici su nastavu pohađali u montažnom objektu, kako učenici ne bi morali napustiti mjesto stanovanja i putovati u udaljenije škole na nastavu. Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak istaknuo je kako je ovo poseban dan za grad Glinu i Sisačko-moslavačku županiju (SMŽ).

– Obilježili smo povratak učenika Srednje škole Gline u njihovu obnovljenu školu, u njihov dom. Ovo je dvadeseta škola koju je Županija obnovila ili izgradila u posljednje dvije i pol godine i zaista smo presretni. Najsretniji smo kada vidimo sretne učenike koji se vraćaju u svoju školu. Škola je cjelovito obnovljena što znači da smo dobili novu zgradu u kojoj je sve novo, od stolarije do novih instalacija. Osim što smo obnovili školu, kupili smo i novu opremu za školu, rekao je župan Celjak.

Inače, obnovu je provodila Županija, ali je obnova financirana sredstvima Fonda solidarnosti EU, a vrijednost investicije iznosi 2,6 milijuna eura. Nabavljena je i nova oprema za školu u vrijednosti od 105 tisuća eura, priopćeno je iz SMŽ.

Izdvojeni članak
obnova škola i fakulteta od potresa

Od zagrebačkog potresa prošle su četiri godine: Mnoge škole i fakulteti još nisu obnovljeni

Uvjeti bolji nego prije potresa

Na otvorenje je stigao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

– Sve škole sada su podignute na visok stupanj protupotresne otpornosti, ali su i opremljene potpuno novim namještajem i opremom. Obnova ove škole puno znači za ovaj kraj, ali i za obitelji koje ovdje žive, jer znaju da mogu računati na vrhunsku kvalitetu obrazovanja, rekao je Fuchs.

Ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić – Novosel zahvalila je svima koji su pomogli da se učenici ponovno vrate u svoju obnovljenu školu.

– Osmijesi naših učenika dovoljno govore koliko smo sretni što smo se vratili u našu školu. Od srca hvala Vladi Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačkoj županiji što prepoznaju potrebe naših odgojno-obrazovnih ustanova. Stigla nam je i nova oprema, ali i novi uvjeti rada koje nismo imali prije potresa. Naši su učenici državni prvaci, uspješni su na brojnim natjecanjima, a obnovljena škola je još jedan dodatni motiv da i dalje nastavimo u tom smjeru, rekla je ravnateljica Margušić.

Inače, ove školske godine Srednju školu Glina pohađa 149 učenika u 11 odjela. Povratkom u obnovljenu školu, učenici pohađaju nastavu u jednoj smjeni, a mogu upisati smjerove opće gimnazije, ekonomist, autoelektričar i elektroinstalater.