Pretraga

KSET odustao od Boogalooa: ‘Odlučili smo kompetenciju i sredstva uložiti u drugi prostor’

A- A+

Nakon što je objavljeno da KSET preuzima prostor Boogalooa, na društvenim mrežama podigla se velika prašina oko njihove, kako kaže jedan od vlasnika Boogalooa, nemoralne ponude. Zbog svega toga, KSET je odustao od zakupa prostora i pronaći će neko novo mjesto.

Zatvaranje kultnog zagrebačkog kluba Boogaloo zaokupilo je pozornost klupske scene. Kako smo ranije pisali, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prošle je godine naveo kako će  klub morati prestati s radom do 10. listopada 2023. godine, no da će moći odraditi sve glazbene programe koji su potvrđeni i zakazani prije naloga za zatvaranje.

Izdvojeni članak

KSET mijenja Boogaloo: Pobijedili na natječaju, konkurent probao dobiti na braniteljski status

Najskuplji najam u Zagrebu

Prošloga je tjedna objavljeno da u bivše prostorije Boogalooa dolazi studentski klub KSET. Kako su naveli iz Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, na natječaju je bilo uvjetovano da se prostor daje u zakup za kulturno-umjetnički program, u omjeru 80 posto za rock, elektronski i jazz glazbeni autorski program, a 20 posto za druga kulturna događanja te su natječajem specificirani i drugi elementi ponude kulturno-umjetničkih sadržaja, poput broja glazbenih događanja godišnje.

No, iako se na početku činilo da nema nikakvih problema, to ipak nije bilo tako. Nedugo nakon objave da KSET preuzima Boogaloo, na svojim se društvenim mrežama oglasio Anđelko Šipuš, jedan od voditelja Boogalooa, navodeći, među ostalom, da im KSET nudi nemoralnu ponudu samo da ih izbaci van. Konkretnije, KSET za mjesečni najam Boogalooa nudi nešto više od 22.000 eura s režijama, a u početku su govorili da nisu sigurni hoće li se uopće prijaviti na natječaj, jer im je početna cijena najma od oko 8.000 eura.

KSET bi, inače, trebao položiti kaparu u iznosu tri mjesečna najma, odnosno 66.000 eura. Šipuš se, stoga, pitao kako će to oni platiti, budući da je riječ o neprofitnoj udruzi kojoj su rashodi veći od prihoda, a ukupni godišnji prihod im je bio 76.000 eura.  Na optužbe su sada odgovorili i iz KSET-a, navodeći da povlače svoju ponudu.

Uzet će neki drugi prostor

– Bez obzira na otvoreni karakter natječaja, suočili smo se s optužbama koje su izazvale ozbiljnu zabrinutost za sigurnost, a koju nismo mogli isključiti kao faktor u procesu donošenja odluke. Razočarani smo načinom istupanja konkurenata u medijskom prostoru i ne podržavamo načine na koji se komunicira, kao niti sredstva koja se pri komunikaciji koriste. Umjesto zdrave konkurencije dobili smo niz neosnovanih napada i tvrdnji usmjerenih ka degradiranju ugleda najstarijeg studentskog kluba na ovim prostorima. To ne doprinosi pozitivnom duhu kulturne zajednice koja bi trebala biti uzorna i poticati suradnju, kažu iz KSET-a.

Ističu, također, kako potrebna sredstava za uplatu prve tri mjesečne najamnine posjeduju ‘zbog dosadašnjeg kvalitetnog rada’ te da ‘niti u jednom dijelu procedure javnog natječaja nisu imali utjecaj niti bili pogodovani’. Sredstva će, kako kažu, uložiti u neki drugi prostor kojeg se nadaju pronaći prije početka obnove FER-a.

– Odlučili smo kompetenciju i sredstva uložiti u drugi prostor kojeg se nadamo pronaći prije početka obnove FER-a i time izbjeći daljnje stopiranje našeg djelovanja koje može imati kobne posljedice. Želimo da se članovi i posjetitelji, koji su nam vjerni, druže zajedno na novom mjestu u kojem će biti sigurni i cijenjeni, zaključuju.