Pretraga

Kvalitetnom idejom i poslovnim planom ostvarite 25 tisuća kuna poticaja

A- A+

Iako je u padu, nezaposlenost mladih u Hrvatskoj i dalje je debelo iznad prosjeka Europske unije. Mjere iz paketa ‘Mladi i kreativni’ počele su ostvarivati određene rezultate. U njemu se nalazi i inicijativa kojom se želi potaknuti mlade na samozapošljavanje. Kako bi dobili poticaj od 25 tisuća kuna dovoljno vam je imati ideju i kvalitetno razrađen poslovni plan.

Nezaposlenost mladih i dalje je veliki problem za većinu država Europske unije, a Hrvatska je pri samom vrhu ove nepopularne ljestvice. Kako bi smanjili nezaposlenost među mladima, koji su trenutno najugroženija skupina, Hrvatska je u siječnju prošle godine započela s provedbom paketa mjera ‘Mladi i kreativni’.

Prema podacima HZZ-a, do kraja studenog ove godine u ovaj je paket bilo uključeno skoro 30 tisuća mladih do 29 godina. Od ponuđeno, najpopularnije je stručno osposobljavanje za 1600 kuna mjesečno, ali vrlo zanimljivim nam se čini i poticanje mladih na samozapošljavanje. Mjera ‘Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto’ za cilj ima probuditi poduzetnički duh, a svatko s dobrom idejom i razrađenim poslovnim planom može si osigurati po 25 tisuća kuna poticaja za pokretanje vlastite tvrtke.

Izdvojeni članak

Nezaposlenim mladima stigla pozitivna vijest

Kvalitetna provedba kreativnih ideja važan su faktor za hrvatsko gospodarstvo

Nove kvalitetne ideje i njihova provedba važan su faktor za pomicanje našeg gospodarstva s mrtve točke. Međutim, zbog negativne klime u hrvatskom poduzetništvu, mladi i kreativni ljudi teško dolaze do izražaja, a još teže do potrebnih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa.

– S kolegom planiram pokrenuti društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Ideja nam je pokrenuti galeriju za alternativnu kulturu. U prostoru kojeg smo pronašli blizu Ribnjaka planiramo organizirati izložbe, razne radionice i predavanja. Uz to, pokrivamo i ugostiteljski sektor. Posluživat ćemo vegansku i sirovu hranu te organske napitke, a planiramo i održavanje raznih glazbenih programa kako bi poticali mlade i alternativne glazbenike, ukratko nam je svoj plan prepričala Zorana Unković.

Izdvojeni članak

Veliki rast broja nezaposlenih sa završenim fakultetom u Hrvatskoj

‘Bez poticaja teško bi realizirali svoje ideje’

Svoj zahtjev izradili su u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. S obzirom na to kako ih je dvoje, odobrena su im sredstva od 50 tisuća kuna, a prije nego li krenu u realizaciju moraju još pričekati odluku Vijeća za odobravanje poticaja.

– Naizgled se radi o velikom iznosu, međutim, kada uzmemo u obzir sve troškove koje zahtjeva otvaranje, pokretanje i rad jedne tvrtke, taj novac zaista vrlo brzo nestane. Mi s tim moramo kupiti svu opremu za otvaranje tvrtke, iznajmiti i urediti naš poslovni prostor i platiti sve tekuće troškove u idućih godinu dana. Ali opet, bez toga bi jako teško realizirali svoje ideje i planove, priznala je Zorana.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj nezaposleni magistar, a u Oslu medicinski brat s plaćom od 24 tisuće kuna

Svi koji ne ispune zadane uvjete morat će vratiti dobiveni novac

Kvalitetna ideja i detaljno razrađen poslovni plan dobar je temelj, ali puno je nepredvidljivih situacija koje iza ugla očekuju mlade poduzetnike. Iako su sredstva bespovratna, u sljedećih godinu dana moraju ispuniti sve postavljene uvjete. Svi koji se neće pridržavati pravila ili će na kraju godine biti u minusu, državi će morati vratiti dobiveni novac, a niti zatvaranje tvrtke nije besplatno.

Međutim, zbog toga što većina mladih još uvijek nema djecu i kredite za isplaćivanje, upravo je ta skupina u najpovoljnijoj poziciji za prihvaćanje određenog rizika pomoću kojeg mogu ostvariti svoj poslovni uspjeh.

– Samozapošljavanje mi je kao ideja uvijek bila primarni izbor. Mislim kako ću se s dobrom idejom i s ljubavlju prema poslu kojeg radim najbolje razviti kao osoba. Osim toga, zbog broja nezaposlenih u Hrvatskoj čini mi se kako je dobro preuzeti inicijativu i pokrenuti se te tako sebi, ali i drugim mladim ljudima, pokazati da je sve moguće, zaključila je buduća poduzetnica.