Pretraga

Kvalitetnom idejom i poslovnim planom ostvarite 25 tisuća kuna poticaja

Iako je u padu, nezaposlenost mladih u Hrvatskoj i dalje je debelo iznad prosjeka Europske unije. Mjere iz paketa ‘Mladi i kreativni’ počele su ostvarivati određene rezultate. U njemu se nalazi i inicijativa kojom se želi potaknuti mlade na samozapošljavanje. Kako bi dobili poticaj od 25 tisuća kuna dovoljno vam je imati ideju i kvalitetno razrađen poslovni plan.

Nezaposlenost mladih i dalje je veliki problem za većinu država Europske unije, a Hrvatska je pri samom vrhu ove nepopularne ljestvice. Kako bi smanjili nezaposlenost među mladima, koji su trenutno najugroženija skupina, Hrvatska je u siječnju prošle godine započela s provedbom paketa mjera ‘Mladi i kreativni’.

Prema podacima HZZ-a, do kraja studenog ove godine u ovaj je paket bilo uključeno skoro 30 tisuća mladih do 29 godina. Od ponuđeno, najpopularnije je stručno osposobljavanje za 1600 kuna mjesečno, ali vrlo zanimljivim nam se čini i poticanje mladih na samozapošljavanje. Mjera ‘Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto’ za cilj ima probuditi poduzetnički duh, a svatko s dobrom idejom i razrađenim poslovnim planom može si osigurati po 25 tisuća kuna poticaja za pokretanje vlastite tvrtke.

Kvalitetna provedba kreativnih ideja važan su faktor za hrvatsko gospodarstvo

Nove kvalitetne ideje i njihova provedba važan su faktor za pomicanje našeg gospodarstva s mrtve točke. Međutim, zbog negativne klime u hrvatskom poduzetništvu, mladi i kreativni ljudi teško dolaze do izražaja, a još teže do potrebnih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa.

– S kolegom planiram pokrenuti društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Ideja nam je pokrenuti galeriju za alternativnu kulturu. U prostoru kojeg smo pronašli blizu Ribnjaka planiramo organizirati izložbe, razne radionice i predavanja. Uz to, pokrivamo i ugostiteljski sektor. Posluživat ćemo vegansku i sirovu hranu te organske napitke, a planiramo i održavanje raznih glazbenih programa kako bi poticali mlade i alternativne glazbenike, ukratko nam je svoj plan prepričala Zorana Unković.

‘Bez poticaja teško bi realizirali svoje ideje’

Svoj zahtjev izradili su u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. S obzirom na to kako ih je dvoje, odobrena su im sredstva od 50 tisuća kuna, a prije nego li krenu u realizaciju moraju još pričekati odluku Vijeća za odobravanje poticaja.

– Naizgled se radi o velikom iznosu, međutim, kada uzmemo u obzir sve troškove koje zahtjeva otvaranje, pokretanje i rad jedne tvrtke, taj novac zaista vrlo brzo nestane. Mi s tim moramo kupiti svu opremu za otvaranje tvrtke, iznajmiti i urediti naš poslovni prostor i platiti sve tekuće troškove u idućih godinu dana. Ali opet, bez toga bi jako teško realizirali svoje ideje i planove, priznala je Zorana.

Svi koji ne ispune zadane uvjete morat će vratiti dobiveni novac

Kvalitetna ideja i detaljno razrađen poslovni plan dobar je temelj, ali puno je nepredvidljivih situacija koje iza ugla očekuju mlade poduzetnike. Iako su sredstva bespovratna, u sljedećih godinu dana moraju ispuniti sve postavljene uvjete. Svi koji se neće pridržavati pravila ili će na kraju godine biti u minusu, državi će morati vratiti dobiveni novac, a niti zatvaranje tvrtke nije besplatno.

Međutim, zbog toga što većina mladih još uvijek nema djecu i kredite za isplaćivanje, upravo je ta skupina u najpovoljnijoj poziciji za prihvaćanje određenog rizika pomoću kojeg mogu ostvariti svoj poslovni uspjeh.

– Samozapošljavanje mi je kao ideja uvijek bila primarni izbor. Mislim kako ću se s dobrom idejom i s ljubavlju prema poslu kojeg radim najbolje razviti kao osoba. Osim toga, zbog broja nezaposlenih u Hrvatskoj čini mi se kako je dobro preuzeti inicijativu i pokrenuti se te tako sebi, ali i drugim mladim ljudima, pokazati da je sve moguće, zaključila je buduća poduzetnica.

Kvalitetnom idejom i poslovnim planom ostvarite 25 tisuća kuna poticaja
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap