Pretraga

Lajk naš svakdašnji: Larin izbor vs. Malo misto vs. zdrava pamet

A- A+

U ime pokojnog Smoje koji se sada okreće u grobu i u ime zdrave pameti i u ime svih koji su gledali ”Malo i Velo misto” pozivam cijelu ekipu da na karti nađe tu Dalmaciju na kojoj zarađuje. Bar kao ispriku nama Dalmatincima koje prikazujete kao idiote i izrode majke prirode. Čini mi se da je publika postala toliko nekritična i sa toliko niskim standardima da živalj zaista uživa u ovom trashu.

Iako je Larin izbor izbor brojnih Hrvatica i Hrvata naviknutih prije svega na dobar TV program, Joškov izbor TV serijala o Dalmaciji je ”Malo misto”. Isto to Malo misto nekada je bilo nešto poput Larinog izbora, oduševljavalo je narod pričama iz romantične Dalmacije. Oni koji poznaju oba uratka na prvu mogu primijetiti veliku razliku u kvaliteti i apetitima publike. Razlika u kvaliteti između ta dva TV serijala otprilike je razlika u svijesti i pameti koju je ovaj narod imao nekada i sad. Sami prosudite kada smo bili pametniji.

Po meni smo danas, brate masu pametniji, jer svi likovi u Lari imaju smartphonove koje super koriste. U Dalmaciji govore isključivo kajkavskim naglaskom što pokazuje da smo se kulturološki strašno obogatili od vremena Malog mista. A i sami zapleti su toliko neočekivani da većinu vremena imam dojam na ni sam scenarist nema pojma koji će se kurac sljedeći dogoditi.


Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Život u sjeni penisa

Nikad se ne zna kad će se pojaviti neki novi zli lik iz burne i skrivene prošlosti ovih mladih ljudi. Uglavnom neki pokvareni Dalmatinac, koji iz nekog svemirskog razloga govori tvrdokornim tuzlanskim naglaskom,i opet, po ‘ko zna koji put, oteti malog Zlaju. Ne znam zapravo čemu maloga toliko otimaju i potežu, svoje dijete je posve lako napravit, uostalom mali nije neko čudo po sebi, ali to vjerojatno ni scenarist nije uvijek siguran.
Kao da je zemljom ovladala neka čudna boleščina i sad je jedino još Lara plodna, a mali je posljednje dijete nužan za opstanak planete bla, bla, bla. U Malom mistu je to sve bilo nekako previše stvarno i normalno, čisto dosadno.

– Nipošto ne smatram da je ovo TV serijal kojeg mogu, sa čežnjom za toplom Dalmacijom, gledati samo frizerke iz Zagorja i prodavačice iz Slavonskog Broda koje na moru još nikada nisu bile. Uostalom ako zbog ove serije čeznu za Dalmacijom uopće ne moraju dolaziti ovamo, jer u ove 23 godine života u Dalmaciji više sličnosti s njom sam prepoznao u Sulejmanu Izvanrednome nego u Larinom izboru.

– Ne smatram da svi autolimari iz Pakraca, pekari iz Osijeka i vodoinstalateri iz dijaspore ( koji su se glumom u životu bavili točno dva puta, na Larinom izboru i kada su roditeljima lagali da nisu pili alkohol) koji glume Dalmatince na setu Larinog izbora loše rade tuđi posao (glumu). Razumijem ja da je nas Dalmatinaca samo oko dvista tisuća i da je logično da Dalmatince glume pekari iz Širokog Brijega. Čisto nema tko drugi, jebiga.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Umiranje o’ gladi

( Ne uzimajte mi za zlo gore prozvani, zamislite kako bi Vama bilo da gospona Fulira igra Željko Kerum, Ili da Vam istog recimo pošaljemo u Sabor, ups.)

– Ne mislim ja da je scenarist osoba koja nikada u životu nije jedan dan provela u Dalmaciji prije snimanja ove serije, i koja pozna naš naglasak i mentalitet otprilike jednako dobro kao i mozambijski. Dapače siguran sam da se radi o čistokrvnom Dalmatincu ili Dalmatinki koji je samo dobro poremećen

– Također ne smatram da se radi o osobi koja je za pisanje dramskog scenarija jednako talentirana kao za progutat planet Uran.

Sve je to veoma dobro odrađeno ali probem je u meni, naviknut sam na to ”Malo misto” i ova verzija Dalmacije mi nije legla. Poglavito zato jer nema veze s njom. Ipak iz poštovanja prema svima koji su se ipak nakon dvadeset godina sjetili Dalmacije, osim kad plaćamo poreze iz turizma, dao bih Vam par savjeta:

– Malo koji otočanin govori sa zagorskim naglaskom

– Opet i kada koristite dalmatinske izraze na zagorskom ne zvuči baš autentično. Otprilike kao da slona obojate u crno i tvrdite da je to mrav pošto je crn. Nije dovoljno samo koristit izraze poput ” reka san ti ” i ”mater” . U jeziku su izumili i intonaciju i naglasak i svašta što se ipak konta.

– Malo koji dalmatinski ribar je zapravo osoba koja ne zna plivat ili razliku između prove i krme.

– Nas Dalmatinaca ima sasvim dovoljno da nas ne moraju glumit kuhari iz dijaspore.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Nježni poljupci s K-ptola

– Dalmatinci nisu toliko skloni romantici i patetici i plakanju, mi smo više onako za izit i popit. Tradicionalno smo skloni lijepim ženama, zlobnici bi rekli pogotovo tuđima. Javne emocije gajimo prema materi i djedu i plačemo samo kad nas uhvati neka neizdrživa bol poput zubobolje ili opeklina od prevruće juhe. Ne plačemo za ženama osim kad nam to narede.

– Ne postoji u Dalmaciji zabilježena tradicija konstantnog otimanja malog Zlaje. To ste pogriješili!

– Ne bi se toliko kidali za Larom, jer emocionalna nestabilnost nije pojam seksipila u Dalamciji

– Ivan Herceg nizak i nerazvijen i svakako nije zgodan. Primjer zgodnoga Dalmatinca je bio Boris Dvornik u ulozi Roka Prča. U istoj seriji ovaj ne bi mogao kročiti kilometar od seta.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Mater zna najbolje (a i da ne zna ‘ko joj šta smi reć’)

– Naše žene ne kukaju toliko, ne plaču toliko i iako imaju vagine nisu pizde. Ovu Laru bi odmah prozvale njarkavom kurbetinom i štracom koja minja muške kako gačice i nitko sa njom ne bi pio kavu.

– U Dalmaciji se svako po ure pije kava.

– Mi u Dalmaciji načelno nismo šizofrenični kako vaši likovi ukazuju. Jedino bi se oboljele osobe ponašale poput likova iz serijala.

– Rijetko govormo književno, a kada moramo to je sa našim naglaskom. Dalmacija je melodična sredina i za pokupit taj naglasak tu se treba pod jedan ”rodit” ili pod dva ”živit, slušat i čut” ili se pod tri  ”svojski potrudit”. Da je pričat našim naglaskom lako kao Lari odlučit se između pet, šest muževa onda mi ne bi bili Dalmatinci nego glumci iz Larinog izbora.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Svete akne vlč. Sudca

– Nismo ni maloumni da vodimo konverzacije poput vaših likova. U Dalmaciji ako nemaš što za reč mučiš, eventualno usiljeno odgovriš sa ”aee” ali svakako ako baš nemaš što za reć i pokazat ne snimaš seriju o tome.

– Da je Lara zaista Dalmatinka s onoliko boleščina i činjenicom da joj malog otimaju češće nego se ona podaje, najbolji izbor bi joj bio da se ubije.

Ovo sve nije nemoguće i u Malom i u Velom mistu su glumili glumci koji nisu Dalmatinci, iako su se režiseri iz nekog suludog razloga držali Dalmatinaca u seriji o Dalmaciji radije nego Zagorce.
Nitko to nije primijetio, recimo onaj glumac Izet Fazlinović (Mustafa Nadarević) je glumio Dalmatinca u Velom mistu tako da bi se svak zakelo da je rodon, bar po materi sa Visa. U istoj seriji scenarist je zaista dotaknuo dušu Dalmacije, ali pokojni Smoje nije bio imbecil, pa to donekle opravdava pisce danas.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Studiranje, svinjetina, korupcija i debljanje

U ime pokojnog Smoje koji se sada okreće u grobu i u ime zdrave pameti i u ime svih koji su gledali ”Malo i Velo misto” pozivam cijelu ekipu da na karti nađe tu Dalmaciju na kojoj zarađuje. Bar kao ispriku nama Dalmatincima koje prikazujete kao idiote i izrode majke prirode.
Čini mi se da je publika postala toliko nekritična i sa toliko niskim standardima da živalj zaista uživa u ovom trashu.

Kad je već tako predlažem da onda odma snimite i seriju o Zimababweu u Lici, dođe vam na isto ni o njima ne znate ništa.

Zapravo, sudeći po gledanost teško da vaša emisija o Dalmaciji može bit autentičnija i bolja. Mora da smo se zapravo svi mi što ovdje živimo zajebali a ne Vi. Mora bit da smo svi mi idioti skupa sa pokojnim Smojon koji je najgori od sviju.

A Lara ako baš budeš u nedoumici oko svoga izbora, poslušaj mene seko draga, ubij se bogati.

Učini to u ime Dalmacije, nisu nas ni Taljani ni Francuzi ni Austrijanci slomili ali tebi svaka čast, ala si nas sredila, suze ti!