Pretraga

Ljudi ovih zanimanja se mogu odmah zaposliti u Njemačkoj

A- A+

S prvim danom mjeseca srpnja Njemačka je zajedno s još 21-om članicim EU-a, ukinula radne dozvole za hrvatske državljane. Nijemci očekuju da će uslijed ovih novih okolnosti godišnje iz Lijepe naše pristizati deset tisuća radnika, a u Njemačkoj već radi 93 tisuće Hrvata. Prioritet će u novom zapošljavanju imati oni s kvalificiranim obrazovanjem u sektorima građevine, medicine, socijalnih službi i usluga.

Od prvog srpnja Hrvati ne moraju imati radne dozvole za 22 zemlje članice EU-a, među njima i uvijek poželjnu Njemačku. U ovoj zemlji računaju da će nove okolnosti privlačiti deset tisuća Hrvata godišnje.

Izdvojeni članak

Profesor sa zagrebačkog PMF-a tvrdi da će preko 450 tisuća Hrvata iseliti iz zemlje

– Logično, prioritet imaju oni koji s kvalificiranim obrazovanjem u sektoru građevine, medicine, socijalnih službi i usluga. Nadam se da će uz put moći dobiti i oni koji nemaju toliko visoko obrazovanje, npr. u uslužnim područjima. Sada hrvatske tvrtke u Njemačkoj mogu zapošljavati i hrvatske radnike, rekao je za HTV Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu.

Danas u Njemačkoj radi i ima socijalno osiguranje oko 93 tisuća državljana Hrvatske, i to prije svega u zdravstvu, socijalnoj skrbi i prerađivačkoj djelatnosti.

To su omogućile opsežne olakšice koje je ova zemlja primjenjivala u zadnje dvije godine, naročito za kvalificirane posloprimce, znanstvenike i sezonske radnike prilikom njihova ulaska na njemačko tržište rada.

Stručnjaci i političari u Hrvatskoj podijeljeni su u stavovima o novim olakšicama rada u inozemstvu, a jedan od najradikalnijih očekivanja iznio je demograf s PMF-a Stjepan Šterc koji smatra da će ove okolnosti iseliti više od 450 tisuća ljudi.