Pretraga

Lokalnog HDZ-ovca razbijesnila lektira darovana njegovu djetetu: ‘Bio sam frapiran’

A- A+

Iako je prikupila mnoge nagrade, dječja knjiga Dječak u haljini koju su djeca iz Kostrene dobila od sv. Nikole, frapirala je lokalnog HDZ-ovca. Sporna mu je nabavka te knjige općinskim novcem, traži javnu ispriku, ali i sankcije za odgovornu osobu.

matić tomislav kostrena

Foto: Srednja.hr/screenshot: RTL

Dječak u haljini nagrađivana je knjiga britanskog autora Davida Williamsa. Prati priču dječaka Dennisa kojeg je napustila majka.

HDZ-ovac ne želi da mu se imputira homofobija

Jednoga dana Dennis ugleda naslovnicu Voguea na kojoj žena nosi istu žutu haljinu kao njegova mama, uhvati ga nostalgija te odluči kupiti časopis. Na poziv prijateljice, počinje isprobavati i nositi haljine te shvati da mu se to sviđa. Knjiga prati reakciju Dennisove okoline na promjenu u odijevanju, a pouka bi trebala biti ta da je ‘cross-dressing’ zdrav i prihvatljiv, da u njemu nema ničeg lošeg i da se osobe koje uživaju u tome nemaju čega sramiti.

Knjiga je dobila i svoju filmsku verziju i mjuzikl, a kako piše Novi List, kostrenskim osnovcima poklonjena je povodom sv. Nikole. No, jednom roditelju to se jako nije svidjelo. HDZ-ov Tomislav Matić iz Kostrene ovakav izbor knjige na račun kostrenskog proračuna ocjenjuje skandaloznim. Ne želi, ističe, da mu se imputira homofobija ili netrpeljivost jer je knjiga ‘sasvim legitimna i ne živimo u srednjem vijeku da zabranjujemo knjige.’

– Tko to voli i podržava, neka slobodno čita svojoj djeci, ali je apsolutno neprihvatljivo da se to nameće kao poželjno ponašanje kroz financiranje iz općinskog proračuna i nametanje takve ideologije desetogodišnjacima, rekao je Matić za Novi List.

Izdvojeni članak

Zastupnik se žalio Vladi zbog LGBT sadržaja kojeg su dobili učenici, CARNET blokirao pošiljatelja

‘Bio sam frapiran da Općina našim novcem propagira ovakvo ponašanje’

Inače, knjiga je namijenjena djeci između osme i dvanaeste godine života. Matić, piše Novi List, ističe kako očekuje javnu ispriku za takav dar te ime osobe koja je odlučila da se takva knjiga nađe u rukama njegova djeteta, kao i da se protiv takve osobe poduzmu sankcije.

– Dijete mi je došlo doma s tom knjigom i bio sam frapiran da Općina našim novcem propagira ovakvo ponašanje. To predstavlja kršenje Ustava, UN-ove konvencije o pravima djeteta, deklaracije o ljudskim pravima te Povelju o temeljnim pravima EU-a. Kroz praksu Europskog suda potvrđeno je da država ne može i ne smije odgajati djecu protivno volji njihovih roditelja što ste si vi u ovom slučaju uzeli za pravo, smatra Matić prenosi Novi List.

Načelnik Kostrene, Dražen Vranić, kaže za isti izvor kako za knjigu prvi puta čuje, da je postupak nabave proveden kao svake godine, ali da će provjeriti o čemu se radi. Kako prenosi Novi List, HDZ-ovca kojemu poklon nije dobro ‘sjeo’ javnost poznaje kao bivšeg predsjednika HDZ-a Kostrene i direktora lokalnog komunalnog društva, koji je prije dvije godine slupao je automobil u vlasništvu tvrtke i napustio mjesto nesreće. Kasnije je tvrdio da nikad nije pobjegao, ali je ubrzo svejedno otišao s mjesta direktora KD Kostrena i čela lokalnog HDZ-a.  Također, navodi Novi List, u javnosti se njegovo ime spominjalo i nekoliko godina ranije, kad je u izvješću revizije utvrđeno da je kao direktor komunalnog društva pozajmice isplaćivao i samom sebi.