Pretraga

Zastupnik se žalio Vladi zbog LGBT sadržaja kojeg su dobili učenici, CARNET blokirao pošiljatelja

A- A+

Pokažite svoju podršku LGBTQ+ zajednici i svima gdje god se nalazili, pisalo je u poruci koji je Canva, popularni alat za grafičko uređivanje, poslala hrvatskim učenicima. To je jako zabrinulo saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića (Suverenisti) pa je zatražio Vladu da mu objasni zašto dopušta ‘indoktrinaciju djece LGBTIQ ideologijom’. Da priča bude urnebesnija, Vlada mu je odgovorila kako je ‘CARNET blokirao sporni Canvin informativni bilten (tzv. newsletter)’.

Zastupnik Hrvoje Zekanović i dio poruke poslane učenicima | screenshot: YouTube

– Molim Vas da se očitujete o korištenju školskog sustava za izlaganje djece neprimjerenim seksualnim sadraajima te da ih se poziva na LGBTIQ aktivizam na društvenim mrežama i indoktrinaciju djece ideologijom nespojivom s vrijednostima njihovih obitelji, naravno bez znanja roditelja, piše Vladi Republike Hrvatske Hrvoje Zekanović.

Saborski zastupnik iz redova Hrvatskih suverenista, inače i sam nastavnik (po struci je profesor geografije), uputio je zastupničko pitanje Vladi jer ga je zasmetala, kako kaže, ‘indoktrinaciju djece LGBTIQ ideologijom’.

‘Djeca ne mogu prepoznati rizičnu situaciju’

– Naime, u školskim sandučićima osnovnoškolaca pronađene su e-mail poruke od Canve (online grafički editor za izradu infografika i postera) koji poziva djecu na LGBTIQ aktivizam, pod naslovom: “Zauzmite se za ono u što vjerujete” u nastavku poruke od Canve djeci se nude šareni, besplatni LGBTIQ predlošci i pozivaju osnovnoškolce da kreiraju internet LGBTIQ sadržaje i pridruži se na društvenim mrežama LGBTIQ grupama potpore, piše Zekanović.

Brine ga što CARNET ne daje roditeljima mogućnost prijave zloporabe školskog sandučića njihovog djeteta.
Zloporabu tako prema CARNET-u (osim učitelja), kaže, mogu prijaviti jedino djeca sama, a to nije prihvatljivo, jer ‘djeca nemaju dovoljno iskustvo u prepoznavanju rizičnih situacija i zloporabe njihove e-pošte’. Kako izgleda Zekanoviću sporna objava, možete vidjeti u prilogu njegova pitanja:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [338.78 KB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Vlada: CARNET je blokirao newsletter čim su dobili obavijest

Da stvar bude bolja, Vlada je Zekanoviću odgovorila kako je CARNET po nalogu nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja odmah po zaprimanju obavijesti 7. listopada 2020. godine blokirao sve pošiljatelje s domene canva.com za sve učenike koji imaju e – mail adrese na domeni skole.hr.

– Ustanovljeno je da su se učenici prijavili za korištenje Canva programa sa školskim elektroničkim adresama te su automatski prijavljeni na primanje spornog Canvinog informativnog biltena (tzv. newsletter). Vezano za korištenje školskog e-sandučića, roditelji se uvijek mogu obratiti osobno Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNET, Službi za korisnike na elektroničku adresu [email protected] ili nazvati na broj telefona 01 661 555, što redovito i čine jer je većina učenika maloljetna, piše Vlada.

Napominju i da CARNET ‘za sve korisnike portala za škole (skole.hr) koristi sustav za zaštitu elektroničke pošte (tzv. antispam zaštita), no nažalost, dio neželjenih elektroničkih poruka (tzv. spam) ipak dođe do korisnika’. Zekanoviću su obećali i kako će mu eventualno potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem dati ministar Radovan Fuchs.