Pretraga

Na loše stanje Sveučilišta u Zagrebu osvrnuo se još jedan znanstvenik: Tvrdi da je ono odavno mrtvo

A- A+

Antonio Šiber znanstveni je savjetnik na Institutu za fiziku. I on je diplomirao i doktorirao na najvećem hrvatskom sveučilištu, a na svom Facebook profilu osvrnuo se na stanje u kojem se ono danas nalazi. Objasnio je zašto je Sveučilište u Zagrebu mrtvo i prije dolaska rektora Borasa koji je reizabran u petak za novi četverogodinji mandat.

SVEUČILIŠTE JE ODAVNO MRTVO, ZAR NISTE ZNALI?

Nije na Sveučilištu jučer smrknulo. Sveučilišna i akademska zajednica je odavno degradirana i degradirala se sve više iz godine u godinu, barem od 1991. kad sam ja došao na studij i kad sam počeo sve to pratiti. Boras je prirodna posljedica svega što se događalo, angažmana ljudi sa sveučilišta u visokoj politici, u stranačkim predsjedništvima, u tajnim službama, kao savjetnika predsjednika, ministara … i prelijevanja tog utjecaja na sveučilišne i znanstvene institucije. Taj se “utjecaj” često manifestirao i kao vrlo konkretan novac, o čemu sam već pisao.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu ne može i nije zaslužilo bolje: Damir Boras rektor do 2022. godine

Toliko se toga tu spetljalo, da se nijedan natječaj u znanosti ne može zaključiti na transparentan način, a tome svesrdno “pomažu” ne samo “Boras i njegovi”, nego i oni koji glume “alternativu”. To je možda još i gore. Mnogi od onih koji se predstavljaju kao alternativa, nisu ništa etičniji od onih protiv kojih ustaju. Ovdje ne govorim o Damiru Bakiću jer njega ne poznajem dovoljno i mogu se samo iskreno nadati da je dobar tip. Govorim o mnogima koji su ga zdušno podržavali u medijima, a predstavljaju drugi umreženi sveučilišno-znanstveni klan o kojem sam već pisao.

Situacija na Sveučilištu i u znanosti vrlo je slična situaciji u politici. Izbor je skoro nikakav, a u svakom slučaju tragičan za one koji bi htjeli istraživati i podučavati.

Karte su odavno podijeljene, zone utjecaja fiksirane, a oni sad reže jedni na druge. Čak je i režanje poza. Njima zapravo i odgovara ta situacija pa se znaju međusobno i dogovoriti u obostranom interesu kad bude kakva zgodna prilika. I o tome sam već pisao.

Nasljedstvo je imenovano i posvećeno, mjesta u Akademiji rezervirana, samo treba očuvati svoje feude i zagrabiti još šta kad bude prilika. Na račun znanosti i sveučilišta u Hrvata, naravno.

Sveučilište je odavno mrtvo, zar niste znali?

Screenshot