Pretraga

I Mađari prosvjeduju zbog reforme obrazovanja: ‘Tražimo manje slijepog učenja činjenica, a više kreativnosti i kritičkog mišljenja’

A- A+

Tisuće Mađara u petak se okupilo ispred zgrade parlamenta zahtijevajući obrazovnu reformu. Prosvjed su inicirali studenti zbog toga što smatraju da je mađarskom obrazovanju potrebna promjena. Ovo je drugi po redu prosvjed protiv Vlade Viktora Orbana zbog obrazovanja. Prošle godine u travnju, deseci tisuća građana i studenata izašli su na ulice Budimpešte u znak podrške CEU-u, jednom od najboljih europskih sveučilišta koje je Orban novim zakonom pokušao izbaciti iz Mađarske.  Previše pritiska, puko memoriziranje i faktografija, a manjak kreativnosti i kritičkog mišljenja. Sve su to odlike zastarjelog obrazovnog sustava, smatraju prosvjednici, koji se hitno treba mijenjati, prenosi Euronews.

Snimke prosvjeda za ostanak CEU-a u Mađarskoj (travanj 2017.) | Foto: Youtube Screenshot

Bez obzira što je grad pogodila ledena kiša, studenti su držali transparente s ljutim smajlićima i porukama poput ‘osjećam kako se poglupljujem’ i ‘mozak mi se sužava’, piše Euronews.

Zastarjele i krute metode učenja ne pripremaju mlade za život

Prosvjednici smatraju da su  metode učenja i podučavanja u Mađarskoj prekrute i da ne pripremaju mlade ljude za život u 21. stoljeću. Osim transparenata, na prosvjedu su se dijelili i brojni letci. Na jednom od njih traži se od mađarske vlade da osigura ‘pravedno, demokratsko i suvremeno obrazovanje za sve učenike i studente’.

Neki od prosvjednika tražili su slobodan odabir udžbenika, znatnije uvažavanje mišljenja i glasa učenika u obrazovnim pitanjima te smanjenje količine obvezne nastave u satima. Studenti, koji su uglavnom pokrenuli demonstracije svojim su se transparentima i povicima usprotivili ugnjetavanju

– Nama studentima dosta je ugnjetavanja i kompletnog nedostatka profesionalnosti koji određuju naš svakodnevni život, rekao je Krisztián Kormos, glasnogovornik nezavisnog studentskog sabora dodavši kako previše stresa koji osjećaju zapravo samo simptom zastarjelog obrazovanja.

Njegove riječi popraćene su glasnim ovacijama i povicima te zahtjevima za smanjenjem puke faktografije, a povećanjem kreativnosti i kritičkog mišljenja u obrazovanju.

Prošle godine prosvjedovalo se za CEU

Izdvojeni članak

Stručnjakinja za geopolitiku: ‘CEU je na udaru zbog jačanja konzervativnih snaga’

Situacija s obrazovanjem u Mađarskoj nije baš najsjajnija, posebice kada uzmem u obzir da je ovo drugi prosvjed protiv Vlade Viktora Orbana u vezi obrazovanja. Prošle godine početkom travnja, na njegov prijedlog mađarski parlament je izglasao izmjene Zakona o visokom obrazovanju, koje su zbog svojih specifičnosti odmah bile prozvane ‘Lex CEU’.

Naime, prema izmjenama Zakona svako strano privatno sveučilište unutar Mađarske trebalo je imati i kampus u mjestu iz kojeg dolazi. Jedino CEU (Srednjoeuropsko sveučilište), poznato po tome da ga je financirao i George Soros, nije zadovoljavalo taj uvjet. Mnogi su tada upozoravali, među kojima i istaknuti geopolitičari, da se radi o geopolitičkom problemu i zapravo obračunu Orbana sa Sorosem, u čemu je CEU trebao biti kolateralna žrtva.

Nakon što je cijela stvar izbila u javnost, brojne su udruge, institucije i obrazovne organizacije diljem Europe pružile podršku CEU-u i akademskim slobodama, što je naposljetku rezultiralo i masovnim prosvjedom na ulicama Budimpešte gdje se okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Sve to naposljetku je završilo pregovorima između države New York i Orbanove Vlade. Sada je, čini se, situacija s CEU-om ipak stabilno stala na noge jer je CEU poduzeo mjere usklađivanja s novim zakonskim odredbama. Valja napomenuti, svakako, da mađarski parlament još mora ratificirati odluku kojom se CEU-u dozvoljava nastavak rada i upisivanje studenata u Mađarskoj nakon 1. siječnja 2019. godine.

Orban zaslužan i za propalu reformu zdravstva

Kritičari i protivnici desno-konzervativne Orbanove vlade napominju kako ovo nije jedina reforma koju nisu uspjeli provesti otkad su na vlasti. Još jedan resor, zdravstveni, pretrpio je propalu reformu otkad je Orban premijer.

– Obrazovanje je u jednako lošem stanju kao i zdravstvo. Vlada troši previše resursa na nepotrebne stvari, umjesto da ulaže u sektore koji bi državu gurnuli naprijed i donijeli joj profit, rekla je za Euronews umirovljena zdravstvena djelatnica koja se također našla na prosvjedu.

Orbanovi kritičari terete ga za ograničavanje slobode govora, tvrdeći da su reforme koje je on pokrenuo glede sudstva i medija uzrokovale sukobe s Europksom unijom.