Pretraga

Maloljetni vandal crtao grafite na zgradi općine i napravio štetu od 8.500 kuna

A- A+

Maloljetnik s osječkog područja pisao je grafite neprimjerenog sadržaja na fasadu zgrade Općine čime je napravio štetu od 8.500 kuna. Protiv maloljetnika policija će podnijeti posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu za mlade u Osijeku, a inače je kazna za oštećenje tuđe stvari od dvije do pet godina zatvora.

Ilustracija: Pexels

Nakon skoro tri mjeseca, policija je objavila kako sumnja na maloljetnika da je počinio kazneno djelo oštećenje tuđe stvari.

– Krajem mjeseca lipnja u poslijepodnevnim satima u Antunovcu, maloljetnik je na zgradi Općine oštetio fasadu tako što je sprejom ispisao grafite neprimjerenog sadržaja, čime je pričinio štetu za oko 8.500,00 kuna, objavila je PU osječko-baranjska.

Izdvojeni članak

Grad je uklonio grafite neprimjerenog sadržaja kod osnovne škole u Zagrebu

Protiv maloljetnika će biti podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Osijeku, a inače je kazna za oštećenje tuđe stvari ili spomeničkog dobra do dvije godine zatvora te se može popeti i na pet godina ako se grafitom ili crtežom znatno promijenio izgled površine zbog čega je nastala puno veća šteta.

No, kako se ovdje radi o maloljetniku, ako dobije kaznu za crtanje grafita morat će ju platiti njegovi roditelji. Novčane kazne za ovakav vandalizam u Hrvatskoj se razlikuju od grada do grada, ali iznos se uglavnom kreće od 1.000 pa do 10.000 kuna.