Pretraga

Učenik u školi prijetio da će sve pobiti i završio u zatvoru, Ustavni sud: ‘Prekršeno mu je pravo na slobodu’

A- A+

Zbog ozbiljnog incidenta u kojem je 16-godišnjak na školskom hodniku prijetio kolegama, taj je učenik završio u istražnom zatvoru zbog ozbiljnih prijetnji da će im nanijeti zlo podmetanjem požara te da će ih usmrtiti. Sve se dogodilo sredinom listopada prošle godine, a Ustavni sud je sada utvrdio kako je tinejdžeru prekršeno pravo na osobnu slobodu koje mu jamči Ustav. Sucu istrage, koji je odlučivao o zahtjevu tužiteljstva da se tinejdžera pritvori, bilo je važno samo ono što je napravio u školi, a ne obrana.

muška osoba u zatvoru u liscama

foto: Canva

Ustavni sud u odluci je utvrdio kako je 16-godišnjaku, koji je zbog jezivih prijetnji u školi završio u istražnom zatvoru, prekršeno pravo na osobnu slobodu što mu jamči Ustav RH. Sucu istrage koji je odlučivao o zahtjevu tužiteljstva da dječaka pritvore, bilo je važno samo ono što je napravio u školi, a riječ je o doista zastrašujućem incidentu o kojem javnost do sada nije obavještena.

U uredu ravnatelja nekoliko puta ponovio da će zapaliti školu

Naime, šesnaestogodišnji dječak, kako je rekonstruirao Ustavni sud, 13. listopada prošle godine tijekom odmora na školskom hodniku, prišao je četvorici učenika svog razreda i jednog od njih bez ikakvog povoda poprskao suzavcem. U idućem trenutku je šakom, u kojoj je imao tzv. bokser, zamahnuo prema njemu, a drugi ga je učenik spriječio u daljnjem napadu.

– Dječak je zatim iz džepa izvadio nož skakavac i počinje prijetiti: ‘Sve ću vas zaklati, sve ću vas pobiti, bacit ću u razred molotovljev koktel, sve ću vas pobiti i zapaliti’. Nakon toga razrednik ga je uspio savladati, no 16-godišnjak je tada povukao prema njemu: ‘Oni nisu zaslužili da žive, vratiti ću se ja u školu, zapalit ću školu, sve ću vas pobiti’, da bi potom u uredu ravnatelja nekoliko puta ponovio da će zapaliti školu i sve ih pobiti, a koje riječi je ponovio i pred policijskim službenikom, što je sve kod oštećenog i oštećenika djece izazvalo osjećaj nelagode i straha za vlastiti život i život ostalih učenika i zaposlenika škole, piše u odluci.

Izdvojeni članak
Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića tučnjava

U Strojarskoj odlučili što će biti s učenicima koji su se prije praznika potukli s profesorom

Zabrinjavajuć nalaz u kojem dječak navodi da mu nije žao

Nadalje, tinejdžer je, s namjerom da teško tjelesno ozlijedi drugoga, poduzeo radnju koja prostorno i vremenski neposredno prethodi ostvarenju bića kaznenog djela teške tjelesne ozljede i drugome ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti i nanijeti mu zlo podmetanjem požara. Budući da je kazneno djelo počinjeno prema većem broju ljudi, maloljetnik je time počinio dva kaznena djela. Navodi se i kako postoji osnovana sumnja da je maloljetnik počinio kazneno djelo, a što je osnovni preduvjet za određivanje istražnog zatvora.

Nadalje, na liječničkom pregledu na koji je maloljetnik odveden, po nalazu je utvrđeno kako se i tamo ponašao agresivno i prijetio bez kritičnosti i objašnjenja te je i dalje iznosio agresivne tvrdnje. Nakon toga je upućen na pregled, procjenu i liječenje na Kliniku za dječju i adolescentnu psihijatriju, a iz nalaza je vidljivo kako je tog dana izjavljivao homicidne i agresivne prijetnje, da mu nije žao zbog tih događaja i da ne voli ljude.

– Iz otpusnog pisma od 27. listopada 2023. vidljivo je da rezultati psihološkog testiranja maloljetnika, između ostalog, ukazuju na teškoće na planu identiteta, afektivnu hladnoću, neadekvatne strategije suočavanja s problemima te poteškoće u interpersonalnim odnosima, suspektne promjene u strukturi ličnosti, a pri otpustu je preporučen nastavak psihijatrijskog praćenja. Zabrinjava nalaz socijalnog radnika u kojem je, između ostalog, navedeno: ‘(…) dok govori nema žaljenja, navodi da je rekao da bi donio molotovljev koktel i bacio u razred, ne otklanja da isto ne bi napravio, navodi da mu nije žao i da nije bilo usmjereno na nekoga, da nije povezan s obitelji te da se bilo kojem članu nešto dogodi da mu ne bi bilo žao, stoji u odluci Ustavnog suda.

Izdvojeni članak

Podignuta optužnica protiv ravnateljice i pedagoginje: Učenik napadnut, u školi tvrdili da je to bila nesreća

Radi o psihički bolesnom djetetu kojem je potrebna pomoć

Iz svega navedenog sudac istrage nalazi da postoje osobite okolnosti koje upućuju na zaključak da bi okrivljenik, ako ostane na slobodi, mogao ponoviti kazneno djelo, završiti pokušano kazneno djelo i počiniti kazneno djelo kojim je prijetio, a prijetio je ubojstvom većeg broja osoba. Kako i piše u odluci, sve to su razlozi za istražni zatvor. S druge strane, u obrani koja je iznesena, navodi se kako je maloljetnik tijekom ovog incidenta doživio slom.

– Obrana smatra kako je prvostupanjskim rješenjem teško povrijeđeno ustavno pravo maloljetnog okrivljenika na osobnu slobodu zajamčeno Ustavom RH imajući u vidu njegovu dob i čanak 66.st.1. ZSM u kojem su propisani posebni uvjeti za određivanje istražnog zatvora na koje sud treba paziti po službenoj dužnosti. Navodi kako je bio agresivan samo tom jednom prilikom, nakon čega je boravio u zatvorenoj bolničkoj ustanovi gdje je psihijatrijski liječen. Isključen je iz škole, pa se postavlja pitanje stvarne opasnosti od ponavljanja djela, jer je po mišljenju obrane, kritične zgode doživio neku vrstu sloma, navedeno je u odluci.

Tinejdžer se poziva i na Konvenciju o pravima djeteta kao i činjenici da se radi o psihički bolesnom djetetu kojemu je potrebna daljnja liječnička pomoć. Obrana smatra kako je nužno prije donošenja bilo kakve odluke provesti psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li maloljetnik u vrijeme počinjenje djela bio ubrojiv. U žalbi se ističe kako sud nije pokušao kontaktirati vještake kako bi s odradilo vještačenje iako je imao dovoljno vremena, a pritvaranje djeteta je krajnja mjera, zbog čega se predlaže ukinuti rješenje.

Cijelu odluku Ustavnog suda o ovom događaju možete pročitati u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab