Pretraga

‘U maminom šlafroku s macom’: Jadranka Kosor objavila fotku iz studentskih dana

A- A+

Danas nam je to možda teško zamisliti, no i pojedini političari nekada su bili samo obični studenti. Takav je i slučaj Jadranke Kosor, bivše hrvatske premijerke koja je tu dužnost obavljala u razdoblju od 2009. do 2011. Svojih studentskih dana s Pravnog fakulteta prisjetila se nostalgičnom objavom na Twitteru.

– Jedna studentska iz davnih vremena. Subotom kod kuće, u ovo vrijeme zimi, nakon vožnje autobusom, smrznuta. Ušuškana u maminom “šlafroku” s macom. Dekica i bakin “hekleraj”. Sjećanja za laku noć, stoji u objavi Jadranke Kosor u kojoj se prisjetila studentskih dana.

Inače, prva hrvatska premijerka osnovnu školu pohađala je u Lipiku, a početkom ove školske godine prisjetila se i svog prvog dana u toj školi. Kod mnogih on pobuđuje lijepa sjećanja, ali u njenom slučaju to je bilo drugačije.

– Moj prvi dan u školi bio je tužan. Djeca su mi se rugala zato što jedina u razredu nisam imala oca. Onda su me počeli tući. I tukli su sve dok nisam počela vraćati. Završilo je kad sam najgrubljeg dečka lupila šalicom za vodu. Plakali smo i postali prijatelji, prisjetila se Kosor u rujnu.

Po završethu osnovne škole Kosor upisuje i završava gimnaziju u Pakracu.

– Bila je društvena i sigurno jedna od najljepših učenica ne samo u razredu. ‘Zahvaljujući’ tome što sam bio lošiji učenik, zadnje dvije godine proveo sam sjedeći u klupi s Jadrankom. Ona je za sve nas bila vunderkind. Sjećam se satova filozofije na kojima su neki od nas jedva mogli ponoviti jednu rečenicu obrađenog gradiva, a Jadranka je mogla pričati cijeli sat. Jedno vrijeme je bila nešto bolesna, pa duže vrijeme nije išla u školu, no sve je to ona uspjela nadoknaditi. Voljela je društvo. Ma, zapravo svi smo mi bili jedna velika dobra klapa, ispričao je svojedobno za Slobodnu Dalmaciju Josip Zlatko Kobetić, bivši gimnazijski kolega Jadranke Kosor.

Kosor je diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a karijeru je započela u novinarstvu; bila je dopisnica Večernjeg lista i Radio Zagreba te se potom zaposlila na Hrvatskom radiju. U politiku ulazi 1995., kada postaje članicom HDZ-a. Najistaknutija funkcija koju je obnašlala bila je ona predsjednice Vlade u razdoblju od 2009. do 2011.