Pretraga

Marija (19) upala na drugo najbolje sveučilište na svijetu, no nije skupila za školarinu pa joj čuvaju mjesto dogodine

A- A+

Odlazak na neko od najprestižnijih svjetskih fakulteta mnogim je mladima s naših prostora neostvarena želja. Među njima je i 19-godišnja Marija Radulović iz Beograda – bar za ovu godinu. Upala je na četiri britanskih sveučilišta, izabrala upisati Imperial College London, ali nije uspjela skupiti 25.500 funti za školarinu. No, nedavno proglašeno drugo najbolje sveučilište svijeta sačuvat će joj upisno mjesto za sljedeću godinu.

www.en.wikipedia.org

Beograđanki Mariji Radulović pošlo je za rukom da ostvari pravo na upis na prestižnom londonskom Imperial Collegeu. Ipak problemi s financijama su joj bili nepremostiva barijera zbog koje je morala odustati od pohađanja trenutno drugog najboljeg sveučilišta na svijetu. No Imperial joj je odlučio dati novu šansu, pišu 24sata.rs.

Tvrtke po Srbiji joj nisu htjele pomoći

Radulović je ove godine aplicirala na pet britanskih sveučilišta, a na četiri je bila primljena. Jedini na kojem nije ostvarila pravo upisa bio je Cambridge. Odlučila se za Imperial College, no skupljanje školarine od 25.500 funti bio je nedostižan cilj za 19-godišnju Beograđanku. 

Čak se obraćala i tvrtkama u susjednoj zemlji, no traženu pomoć nije dobila. Kad je i dobila odgovor, najčešće se radilo o riječima podrške uz obrazloženje kako nemaju mogućnost stipendiranja školovanja.

– Odbila me je i jedna od naših najutjecajnijih firmi koja ubire velike prihode i sponzorira razne emisije, koncerte i utakmice. Čovjek je rekao: ‘Znate kako, postoje mnoga talentirana djeca koja glume, plešu i pjevaju, treba i njih sponzorirati’. Tada mi je bilo jasno kako su prioriteti postavljeni, izjavila je Marija za navedeni izvor.

Izdvojeni članak

Za upad na Harvard Business School morate odgovoriti na ova pitanja

Čuvat će joj upisno mjesto za sljedeću godinu

Kako nije uspjela skupiti potrebnu količinu novca, čak je i sveučilište pokušalo pronaći sponzora. Krajem kolovoza Mariji su javili kako u tome nisu uspjeli, ali i kako bi im bilo žao da kao izvrstan kandidat izgubi pravo upisa. Stoga su joj omogućili da upis odgodi za sljedeću godinu.

Bila je jedna od troje kandidata koji su dobili rektorsku stipendiju u
iznosu od tri tisuće funti. No kako su joj na sveučilištu odlučili
sačuvati upisno mjesto za dogodine, istu stvar napravit će i s osvojenom
stipendijom.

– Studij obuhvaća elektroinženjering i računarsku znanost. Životni san mi je baviti se kvantnim računalima i zato sam htjela studirati u inozemstvu, objasnila je 19-godišnja Beograđanka.