Pretraga

Istraživanje otkrilo da ljudi imaju novi osjet dodira i zbunilo znanstvenike: ‘Još uvijek ne znamo zašto’

A- A+

Znanstvenici su otkrili nov način kako ljudi mogu percipirati dodir – izravno putem folikula dlake. Prethodno se vjerovalo da samo živčani završeci u koži i oko folikula dlake mogu prenositi osjet, no čini se da to nije točno te da je moguće osjećati dodir – putem korijena dlake.

kosa, vlasi, pletenica

foto: unsplash

Stručnjaci s Imperial College London u Velikoj Britaniji su identificirali da stanice u vanjskoj ovojnici korijena folikula dlake (ORS) sadrže više receptora osjetljivih na dodir nego ekvivalentne stanice u koži. Njihova istraživanja uključivala su uzgoj stanica folikula ljudske dlake u laboratoriju zajedno s osjetilnim živcima, prenosi Science Alert.

Stimuliranjem tih stanica folikula dlake, aktivirali su i okolne osjetilne živce. Također, eksperimenti su pokazali da ORS stanice oslobađaju neurotransmitere poput serotonina i histamina kroz male vrećice (vezikule) te tako šalju signale susjednim stanicama.

Naime, mehanički receptori su živčane stanice koje registriraju dodir, omogućujući nam osjećaj kao što je nježan povjetarac ili čvrsti stisak ruke. Čini se da stanice folikula dlake imaju specifičnu interakciju s mehanoreceptorima niskog praga (LTMR), koji su osjetljivi na nježne dodire.

Izdvojeni članak

Proveli smo istraživanje kako maturanti biraju visoka učilišta: Neki su nas rezultati iznenadili

Iako se već znalo da dlake na tijelu igraju važnu ulogu u osjetu dodira, istraživači su sada otkrili dublju biološku interakciju između ORS stanica i LTMR-a koja ide izvan jednostavnog mehaničkog odgovora. No, ostaje pitanje – što je svrha svega toga?

– Još uvijek ne znamo zašto stanice folikula dlake imaju ulogu u procesuiranju laganog dodira. Budući da folikula sadrži mnogo završetaka osjetilnih živaca, sada želimo utvrditi aktivira li folikul dlake određene vrste osjetilnih živaca u sklopu za sada nepoznatog, ali jedinstvenog mehanizma, navodi bioinženjerka Claire Higgins sa sveučilišta Imperial College London.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances, a cijelo istraživanje možete pročitati ovdje.