Pretraga

Marijana je prva djevojka koja je pobijedila na međužupanijskom natjecanju automehaničara

A- A+

Činjenica je kako u Hrvatskoj postoje predrasude o tome da se djevojčice igraju lutkicama i ‘furaju’ torbice, dok su traktori, bageri i autići muške igračkice. Takve predrasude razbija Marijana Gmižić Marković. Ona je prva srednjoškolka u povijesti koja je na međužupanijskom natjecanju u automehaničarstvu, koje se inače smatra muškim zanimanjem, konkurenciju ostavila iza leđa.

Privatna fotografija Marijane Gmižić Marković

U Srednjoj strukovnoj školi u Velikoj Gorici krije se pravi talenat za automehatroniku. I ne, ne radi se o njemu, već o njoj, a njeno je ime Marijana Gmižić Marković i učenica je 3. razreda.

Izdvojeni članak

Prva šibenska automehatroničarka jedina je djevojka u razredu

Oko strojeva i automobila od malih nogu 

Kako se njena obitelj bavi poljoprivredom, od malih nogu Marijana se, kako nam kaže, s bratom ‘mota’ oko strojeva. Tada ju je i počelo interesirati kako ti strojevi, točnije traktori i automobili rade.
Oko sedmog ili osmog razreda shvatila je da se upravo automehatronikom želi baviti i u budućnosti, pa je odlučila i upisati taj smjer u velikogoričanskoj školi. 

– Međužupanijskom natjecanju prethodilo je školsko na kojemu nas je bilo šestero. Prvih dvoje je profesorica Bakula prijavila na međužupanijsko natjecanje na kojemu smo morali odgovoriti na 25 teorijskih pitanja. Nakon toga je išao praktični dio gdje smo morali spojiti tester i očitati greške. Greška je bila senzor tlaka punjenja, kojeg smo morali zamijeniti ga te ga ponovno ispitati, objašnjava nam Marijana. 

Vjeruje da je bila najbolja jer nije samo naštrebala teorijski dio napamet, već je uspješno spojila znanja koja stječe na nastavi s praktičnim dijelom. Svoje znanje pokazat će i na nadolazećem državnom natjecanju za zanimanje automehaničarke i automehaničare koje će se održati u Slavonskom Brodu. A jedinstven recept za uspjeh na tom natjecanju ne postoji, jednostavno teoriju treba dobro znati iskoristiti u praksi. 

– Postoji skripta za teorijski dio, a za taj dio dodatno nas priprema profesorica na nastavi. Za praktični dio priprema nas profesor praktične nastave, kaže nam Marijana.

Foto: www.esos.hr

Izdvojeni članak

Srednjoškolka iz Nove Gradiške dizajnirala vozilo ispirirano Batmobilom

Jedina je djevojka u razredu i odlično se uklapa u ekipu 

U svom razredu ona je jedina djevojka, no to joj nikada nije stvaralo poteškoće. 

– Nema nikakve diskriminacije među nama, svi za jednog, jedan za sve. Svi se super slažemo, kaže nam Marijana. 

Kada završi školu, Marijana će nastojati potražiti posao u struci, jer se ne želi baviti ničim drugim osim onime što voli i za što se školuje. Sanja i o pokretanju vlastitog posla. 

– Planiram položiti majstorski i vozački ispit, a onda postoji mogućnost da pokrenem neki svoj automehaničarski obrt, otkriva nam. 

Ne pada joj, kaže, na pamet da napusti Hrvatsku. 

– Kada gledate, vani je isto kao i ovdje. Mislim, radite za veću plaću, npr. u Njemačkoj. I njihova plaća kod nas nešto znači, ali ondje su troškovi života puno viši, tako da dođe na isto, kaže Marijana. 

Za kraj i sve one koji misle da je zanimanje automehaničara ‘muški’ posao, i da se poslovi dijele na muške i ženske, Marijana ima vrlo jasnu poruku: 

– Ako ja mogu doći u frizerski salon i da me ondje šiša dečko, zašto onda netko ne bi meni mogao dovesti auto na popravak, zaključuje Marijana.