Pretraga

Masovno odbijanje zahtjeva za SOR deficitarnim strukama: Doznajte koja to zanimanja više ne mogu koristiti mjeru

A- A+

Unazad nekoliko tjedana, pisali smo o tome kako će se prema novoj preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stručno osposobljavanje u manjoj mjeri odobravati osobama deficitarnih struka. Mnogi poslodavci, ali i sudionici natječaja za SOR, s novim pravilom nisu bili upoznati pa ih je iznenadio negativno ocijenjen zahtjev za korištenjem mjere. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objasnili su nam na koji se način utvrđuju deficitarna zanimanja i koja su to u 2017. godini.

Foto: srednja.hr

Mjere aktivne politike zapošljavanja, među kojima je i stručno osposobljavanje za rad uvedene su u vrijeme financijske krize, a kako kažu iz HZZ-a, usmjerene su osobama u nepovoljnom položaju na tržištu rada, koje se bez određene financijske intervencije ne mogu zaposliti na otvorenom tržištu.

Područnim uredima poslano upozorenje oko odobravanja SOR-a deficitarnim strukama

Izdvojeni članak

Ako je vaše zanimanje deficitarno, po novom imate vrlo male šanse dobiti stručno osposobljavanje

U skladu s tim, definirane su ciljane skupine koje zbog određenih karakteristika kao što su dob, nedostatak radnog iskustva, trajanje nezaposlenosti i slično imaju poteškoća pri zapošljavanju. Među takvima nikako nisu osobe čija su zanimanja deficitarna.

– Pri procjeni uvjeta za korištenje mjera i pri upućivanju osoba u programe aktivne politike zapošljavanja, svakako treba uzeti u obzir i druge faktore, osim zadovoljavanja formalnih uvjeta, a u što su i savjetnici za zapošljavanje upućeni. Prije svega to je odnos ponude i potražnje za određenim zanimanjima, te ukoliko je veća potražnja koja ostaje nerealizirana zbog nedostatka ponude isto ukazuje na neopravdanost ulaganja sredstava za zapošljavanje osoba koje su tražene na tržištu rada.
S obzirom na ograničenost financijskih sredstava i veliki broj nezaposlenih osoba kojima je potrebna intervencija za ulazak na tržište rada, nije opravdano upućivati osobe prethodno navedenih obrazovnih profila na korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja, nego ih zapošljavati bez financijske podrške jer za njima očito postoji potražnja, poručuju iz HZZ-a.

Dodaju, korištenjem mjera aktivne politike zapošljavanja osobe takvih obrazovnih profila ostvaruju niske naknade za rad na poslovima koji su poslodavcima vrlo isplativi i za koje traže radnike uvozom radne snage.

– Iz gore navedenih razloga, svim regionalnim i područnim uredima Zavoda poslano je upozorenje da pripaze pri posredovanju i upućivanju u mjere osoba ovih obrazovnih profila jer intencija je da poslodavci osobe zaposle bez financijske podrške od strane Zavoda budući da su takvi radnici traženi, a osigurana sredstava usmjere na osobe ranjivih skupina i teže zapošljive, objašnjenje je Zavoda.

Deficitarna zanimanja utvrđuju se na godišnjoj razini

Izdvojeni članak

Sljedeći tjedan prosvjed za radnička prava mladih: ‘Plenković i ministar govore neistinu, dosta je ušminkane statistike’

No, kako se uopće utvrđuje koja su zanimanja deficitarna i koje su to struke koje prema novom pravilu neće moći koristiti mjeru SOR?

– Iz Godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2017. vidljivo je da je trenutno velika potražnja za radnicima građevinskih, ugostiteljsko – turističkih, prerađivačkih i sličnih profila, što ukazuje na deficitarnost takvih zanimanja na tržištu. Također, deficitarna i suficitarna zanimanja koja su identificirana kao takva na lokalnim tržištima rada objavljena su u dokumentu koji na temelju provedenih analiza izrađuje Hrvatski zavod za zapošljavanje pod nazivom Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Dokument je izrađen na razini regionalnih i lokalnih tržišta rada s ciljem smanjenja strukturne neusklađenosti između ponude rada i potražnje za radom, objašnjavaju iz Zavoda za zapošljavanje, uz dodatak da se Godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, kao i Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja izrađuju na godišnjoj razini.

Dio poslodavaca na novo pravilo iz nekog razloga nije bio upozoren prilikom objave oglasa na stranicama Zavoda, a iz HZZ-a tek kažu da se poslodavci se za konkretnu informaciju o pojedinom zanimanju koje je identificirano kao deficitarno mogu obratiti regionalnom, odnosno područnom uredu Zavoda prema sjedištu tvrtke ili pak na adresu [email protected].

Spomenuta Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2017. dostupna je ovdje, a u nastavku donosimo dokument Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, u kojemu se nalazi popis deficitarnih zanimanja na županijskoj razini.

[scribd id=335346629 key=key-U7MUYRPCOrCgapMdBdCS mode=scroll]