Pretraga

Sljedeći tjedan prosvjed za radnička prava mladih: ‘Plenković i ministar govore neistinu, dosta je ušminkane statistike’

A- A+

Pred nekoliko tjedana povodom Svjetskog dana mladih, Mreža mladih Hrvatske najavila je prosvjed nezadovoljnih stanjem mladih na tržištu rada, koje je usko povezano pojavom stručnog osposobljavanja za rad. Najavljeni prosvjed, uz MMH, organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, kroz inicijativu ‘Vrijedim više’, a održat će se sljedećeg tjedna.

Foto: Inicijativa ‘Vrijedim više’

Da stanje na tržištu rada za mlade nije uopće povoljno, znaju već i ptice na grani. Mnogo je problema bilo i s mjerom stručnog osposobljavanja za rad, a sve to rezultiralo je pokretanjem inicijative ‘Vrijedim više’.

Prosvjed 15. rujna

Izdvojeni članak

Sljedeći tjedan prosvjed za radnička prava mladih: ‘Plenković i ministar govore neistinu, dosta je ušminkane statistike’

– Za većinu mladih u Hrvatskoj dobivanje posla i prave plaće po završetku obrazovanja postalo je samo san. Umjesto toga, osuđeni smo na mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), što znači da godinu dana radimo za novčanu pomoć u visini minimalca koju nam isplaćuje HZZ, a sve bez osnovnih radničkih prava kao što je ono na plaćeno bolovanje. Nemamo nikakve garancije da će nas poslodavac zadržati po isteku mjere, niti da će naša ‘osposobljenost’ imati kakvu vrijednost na burzi rada, na kojoj se sad traže samo – SOR-ovci, poručuju iz inicijative.

Stoga su pod geslom ‘ Od mjere do barijere- mladi vrijde više’, odlučili postati glasni i izaći na ulicu te se na taj način pokušati izboriti za povoljnije uvjete za mlade.

– Pozivamo vas da u petak, 15. rujna u 17:30 na Markovom trgu u Zagrebu zajedno pošaljemo poruku da mladi vrijede više od toga; Da sustav potpore zapošljavanju mora biti bolji od ovog trenutnog koji nas svodi na zamjenjivu besplatnu radnu snagu za poslodavce, i da zatražimo povratak sustavu pripravništva u kojem je garancija zapošljavanja logičan nastavak plaćenog osposobljavanja, poručuju inicijatori Mreža mladih Hrvatske, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata.

‘Dosta je ušminkane statistike’

Izdvojeni članak

SOR odlazi u zaborav? Novi ministar rada kaže da je mjera izgubila svoj smisao

Na današnjoj konferenciji za medije povodom najave ovog prosvjeda, istaknut je problem demografije kroz drastičan pad broja mladih ispod 30 godina, kao i problem nesamostalnosti zbog nepovoljne financijske situacije osoba te dobne skupine.

– 145 tisuća mladih nam je nezaposleno, nije u obrazovanju ili su već dugotrajno nezaposleni. Od 2010. godine do danas gotovo 80 tisuća ljudi je prošlo kroz tzv. mjeru SOR-a, rad bez radnog odnosa. Što je država tim mladima ponudila? Ponudila im je rad bez radnog odnosa i rad bez radničkih prava. Država koja brine o svojim mladima, tako se prema mladima ne odnosi. Kažu da naši mladi nemaju vještine za tržište rada. To govori Vlada, to govore poslodavci pa zato i donose mjeru SOR. Ali naši mladi imaju vještine – za Irsku, Austriju i Njemačku koje su uistinu njihove omiljene destinacije za iseljavanje. Danas na ovom mjestu poručujemo da problem nije u mladima, problem je u lošim političarima, problem je u mjerama koje ne generiraju rast, koje jedino generiraju iseljavanje i stvaraju poremećaje na tržištu rada, poručila je Lucija Barjašić Šplier iz Matice hrvatskih sindikata.

Dodaje, prosvjednom akcijom žele upozoriti da je potrebno stvoriti kvalitetna radna mjesta za mlade ljude, omogućiti im stabilni radni odnos i radnička prava. Također, jedan je od zahtjeva i ukidanje SOR-a te vraćanje pripravništva kao oblika prvog zapošljavanja. Kažu, dosta im je ‘ušminkanih statistika, loših političara i poslodavaca koji za svoje neuspjehe krive radnike.’

– Na ovom mjestu moramo reći, kad govorimo o ušminkanim statistikama, jednu žalosnu činjenicu, a to je da su naš premijer Plenković i ministar rada Pavić u zadnjih 48 sati u hrvatskim medijima preturili jednu neistinu. Ta neistina govori o tome, kako oni to vole reći, da zapošljavanje u Hrvatskoj raste. Zapošljavanje ne da ne raste, zapošljavanje u Hrvatsko je palo i dat ćemo vam konkretne podatke: 2015. godine u 7. mjesecu Hrvatska je imala više od milijun i 433 tisuće zaposlenih. 2016. nešto manje – milijun i 432 tisuće zaposlenih. Danas, 2017 godine u 7. mjesecu, usred sezone, imali smo gotovo 28 tisuća manje zaposlenih nego 2015. godine. Govorimo o svega milijun i 405 tisuća zaposlenih u Republici Hrvatskoj. I molili bi premijera i ministra rada da ne iznose alternativne činjenice, poručili su inicijatori.