Pretraga

Maturant Karlo: Mislim da se ovim prosvjedom neće postići neki veliki efekt i da će situacija ostati ista

A- A+

Na prošlogodišnjem prosvjedu podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi na središnjem zagrebačkom Trgu, velike je ovacije za svoj govor zaslužio predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske Karlo Horvat. ‘Mi učenici želimo misliti svojom glavom, želimo biti kreativni, ne želimo biflati, bubati i samo ponavljati bezglavo. Želimo smisleno i konstruktivno raspravljati’, bila su neke od njegovih rečenica. Godinu dana poslije, reforma se kao što znamo nije maknula s mrtve točke pa su za danas u 18 sati najavljeni novi prosvjedi. Pitali smo Karla kako na sve gleda 365 dana poslije te hoće li doći ponovno prosvjedovati.  

Karlo Horvat /foto: Ivan Božić|srednja.hr

Da su učenici prepoznali važnost obrazovne reforme te onoga što je u tom smjeru napravila ekspertna radna skupina, na prošlogodišnjem je prosvjedu posvjedočio govor njihova predstavnika, predsjednika Nacionalnog vijeća učenika RH Karla Horvata.

Izdvojeni članak

[VIDEO] ‘Ja sam Karlo, ja sam učenik i molim vas nemojte me otjerati iz moje domovine Hrvatske’

Godinu dana poslije, stvari se nisu pomaknule s nivoa na kojem su bile pa je za danas, službeno u sedam gradova najavljen prosvjed, zbog kako organizatori tvrde neutemeljenosti obrazovne reforme na stručnosti.

Tom prilikom smo odlučili pitati maturanta Karla Horvata, koji je dobio gromoglasne ovacije za svoj govor na prošlogodišnjem prosvjedu, kako danas gleda na cijelu situaciju te hoće li doći na današnji prosvjed u neki od gradova. 

– Žao mi je što se sve vraća na početak i što je u Hrvatskoj, očito, i dalje važno koja je politička opcija na vlasti da bi se neki proces odvio do kraja. Nažalost, smatram da se s reformom u proteklih 365 dana nije ništa dogodilo, tj. ništa se nije pomaknulo naprijed kako se govorilo. Izuzetno sam tužan zbog svih ljudi koji su na toj reformi radili danonoćno i sav svoj trud i potencijal ulagali u istu. Na sutrašnji prosvjed neću doći. Pripremam se za državnu maturu i naprosto neću stići. Mislim da se ovim prosvjedom neće postići neki veliki efekt i da će situacija ostati ista. Ono što bih zaista volio, ponajviše zbog nadolazećih generacija, da reforma obrazovnog sustava zaista ne bude ideološki obojena. Stvarno mi je svejedno hoće li ju voditi netko iz HDZ-a, SDP-a, MOST-a ili bilo koje druge stranke. Samo bih volio da ona bude u interesu budućnosti učenica i učenika naše zemlje koji to uistinu zaslužuju. Pozivam sve na jedan konsenzus, da se skupe glave i da se nastavi tamo gdje se stalo. Učenicima je dosta čekanja i već smo godinu dana izgubili. Vrijeme je da se prestane s ovim političkim igrama i da se konačno napravi nešto za budućnost djece pa i cijele države, rekao nam je Karlo Horvat. 

Pogledajte i njegov prošlogodišnji govor na prosvjedu potpore Cjelovitoj kurikularnoj reformi na središnjem zagrebačkom Trgu, za koji je dobio silne ovacije.