Pretraga

Maturanti iz Metkovića osmislili projekt i već ga primjenjuju u gospodarstvu

A- A+

Dvojac iz Srednje škole Metković Ante Pervan i Nikola Jović projektirao je sustav za daljinsko upravljanje navodnjavanjem plastenika, koji je već zaživio u praksi, na poljoprivrednom gospodarstvu trećeg kolege. Inače maturanti elektrotehničkog smjera pod mentorstvom profesora Nine Kaleba, zamislili su sustav na način da se putem mobitela ili telefona može ugasiti ili upaliti crpka za navodnjavanje čime se ostvaruje znatna ušteda na vremenu. Sitnim izmjenama sistem se može prilagoditi i na internetsko upravljanje.

Maturanti elektrotehničkog smjera Srednje škole Metković Ante Pervan i Nikola Jović projektirali su sustav za bežično upravljanje crpkom za navodnjavanje, a njihov rad već je doživio i praktičnu uporabu. Naime na poljoprivrednom gospodarstvu kolege Domagoja instalirali su svoj izum, te uspjeli u ideji da skrate vremenski period potreban za pokretanje odnosno gašenje crpki za navodnjavanje na svakom plasteniku. Prema riječima samih autora uz sitne izmjene sistem se može prilagoditi i za internetsko upravljanje.

Niski troškovi izrade

Svoj projekt Metkovci su predstavili i na Državnoj smotri radova iz elektrotehnike i računarstva, a tom prilikom nam je Nikola Jović rekao da je sjajna stvar ovog sustava što su troškovi izrade vrlo niski. Procijenio ih je na 600 kuna, a u to je uključena kupnja dvaju mobitela, te nekoliko tehničkih dijelova.

Dovoljno je uputiti poziv s jednog mobitela na drugi, koji prima poziv te zatim aktivira ili deaktivira crpku. Fiksni telefon je također opcija koja se može primijeniti. Nakon što se navodnjavanje pokrene ili obustavi 30 sljedećih sekundi radnja se zbog sigurnosnih razloga ne može obustaviti.

Izdvojeni članak

Mladi inovator iz Ruđera izradio maketu energetski samoodržive kuće

Potencijalna opstrukcija se jednostavno otklanja

Jedno od pitanja koje se nameće samo po sebi je li moguće opstruirati ovaj sistem tako da se namjerno nazove mobitel koji  pozivom pokreće radnje.

– Takva se situacija jednostavno rješava, tako što se omoguće dolazni pozivi samo s jednog ili nekoliko brojeva, govori Nikola.

Iako je ovaj projekt primijenjen za konkretnu situaciju, autori napominju da se s istim principom odnosno bežičnim daljinskim upravljanjem, mogu olakšati i druge situacije poput uključivanja grijanja ili hlađenja, otvaranje i zatvaranje vrata, pokretanje strojeva i tomu sličnoga. Za te slučajeve potrebno je samo prilagoditi snagu pogonskog motora sustavu koji se nadzire.