Pretraga

Mladi inovator iz Ruđera izradio maketu energetski samoodržive kuće

A- A+

Učenik drugog razreda Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba, Tomislav Habazin napravio je maketu eko kuće koju je sastavio od materijala namijenjenih za otpad, koja je uz to je energetski samoodrživa te uključuje daljinsku kontrolu proizvodnje i potrošnje energije. Naime, Tomislav je predvidio opskrbu kuće solarnom i energijom vjetra, a računalnim sistemom koji je također uradio na svojoj maketi, moguće je kontrolirati stanje električne energije i drugih instalacija, iz udaljenog mjesta. Tomislav Habazin za svoj projekt višestruko je nagrađivan na natjecanjima tehničkih inovacija.

Tomislav Habazin učenik je drugog razreda zagrebačkog Ruđera, koji je napravio sjajnu maketu eko-kuće koja bi se mogla primjenjivati na stvarnim objektima u Hrvatskoj, budući da se njegov sistem već koristi u nekolicini zemalja. Osim što je kuću ručno izradio gotovo u potpunosti od otpada, Tomislavov ekološki princip tu ne prestaje. Na maketi se može vidjeti simulacija obnovljivih izvora energije, odnosno solarnih ćelija na krovu kuće, kao i vjetrenjača koje su predviđene za stvaranje energije dovoljne za opskrbu kućanstva, a ovisno o količini proizvodnje, prodaju javnom opskrbljivaču.

No, ova ‘kuća budućnosti’ u Tomislavovom projektu ima i mogućnost daljinske kontrole instalacija, poput vodovodnih, električne energije, što je prema riječima samog autora idealno za vikendice. Dio cjelokupnog projekta je i auto na kojem je Tomislav također predvidio fotonaponske ćelije.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci iz Zadra preradili benzinski u električni automobil

Još u osmom razredu uradio prve korake na projektu

– Znači još u osmom razredu sam napravio drveni auto, kada mi je bilo dosadno preko zimskih praznika. Prošle godine sam razmišljao o tome što bi mogao napraviti za Inovu (natjecanje u tehničkim projektima, nap. a.), a i bilo mi je zanimljivo upravo iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Tada sam odlučio napraviti eko kuću. Glavni uvjet mi je bio napraviti dovoljno veliku kuću kako bi i auto stao u nju, govori mladi inovator Tomislav o početnim koracima na izgradnji projekta.

Prvo je izradio garažu, na koju je montirao pokretni mehanizam garažnih vrata, a kada je shvatio da to funkcionira, odlučio je uraditi i ostatak kuće. Za korištenje otpada ga je inspirirao odlazak u Njemačku, gdje je vidio dućane u kojima se mogu kupiti neke odbačene stvari, ali koje svakako nisu za smeće. Tomislav je osim drveta, koristio dijelove starih kazetofona i video rekordera, te drugih elektroničkih uređaja.

Energetska isplativost i nadzor instalacija

Na maketi je zorno prikazan svaki element kuće, a kroz Tomislavovu demonstraciju i računalni nadzor.

– Sistem napajanja koji sam primijenio na maketi zapravo se može izvesti na pravoj kući, sa fotonaponskim ćelijama i vjetroagregatom u prirodnoj veličini. Takav sistem idealan je za vikendice koje se ne koriste cijelu godinu. Recimo da se vikendica koristi preko ljeta i tada za opskrbu električnom energijom koristi energiju dobivenu od sunca i vjetra. Za lošeg vremena, kada je potrošnja energije veća od dobivene, strujom se opskrbljuje iz gradske mreže. Preko godine, kada je kuća prazna, dakle nema potrošnje, energija se prodaje HEP-u i distribuira u gradsku mrežu. Na taj način kuća isplaćuje troškove investicije i otplaćuje režije, govori Tomislav o ekonomskoj isplativosti cijelog energetskog sustava koji je on prikazao kroz svoj projekt.

Izdvojeni članak

Ideja godine: Puljani s projektom ekološkog samoodrživog parka osvojili treće mjesto

Sustav računalnog nadzora instalacija također više nije bauk. Dovoljno je u kuću instalirati uređaj veličine kućišta za računalo na koji se zatim spoje brojila vode, struje i druge stvari koje se žele nadzirati. Spajanjem ovakvog kompjuterskog sustava, onda je moguće u bilo kojem trenutku putem mobitela i računala vidjeti stanje instalacija, a u konkretnom slučaju i proizvodnju energije.

– Ja sam svojim radom samo htio demonstrirati ovakav moderni sustav ljudima u Hrvatskoj, jer se o tome kod nas malo zna i malo ljudi to koristi, a imamo stvarno veliki potencijal za iskorištavanje sunčeve energije i energije vjetra, obrazložio je svrhu svog projekta mladi inovator Tomislav Habuzin.

Za Eko kuću, nagrađen je zlatnom medaljom na izložbi inovacija Inova 2012. godine, zatim na ARCA međunarodnoj izložbi inovacija, a priznanja je ostvario i na međunarodnom seminaru u Šibeniku.