Pretraga

Maturanti na sto muka zbog ukidanja izbornih, a Milanović im šalje poruke da ne kopiraju Mađare

A- A+

Zoran Milanović poslalo je ‘poruku ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu’, savjetujući ih da ne nasjedaju na provokacije mađarskog premijera, koje oni vjerojatno nisu ni čuli ili koje zaista ne smatraju važnima. Predsjednik Republike, međutim, nije se dotaknuo činjenice da maturanti još uvijek ne znaju kada će pisati koji ispit i hoće li se neki od ispita na maturi uopće održati. Ili nije upoznat sa situacijom ili ga brige maturanata uopće ne zanimaju.

foto: Ured predsjednika RH

Mađarski premijer Viktor Orban maturantima je poželio sreću na ispitu iz povijesti. No, učinio je to objavljujući fotografiju globusa na kojem se nalazi Velika Mađarska koja obuhvaća i dijelove Republike Hrvatske.

Na tu je provokaciju reagirao i hrvatski predsjednik. Zoran Milanović obratio se našim maturantima kako bi im poručio da su to ‘provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima’.

Maturante je zamolio da karte preuveličane Hrvatske ostave u ormarima te da ih ne šeraju i stavljaju na svoje profile, kako ne bi naljutili susjede.

– Učite iz povijesti, gledajte u budućnost, savjetovao je Milanović maturante.

Poručuje im da gledaju u budućnost, a oni ne znaju što ih čeka za nekoliko tjedana

Izdvojeni članak

Šokantna odluka: Ministrica Divjak otkazuje izborne predmete mature

Iako ne sporimo da je uloga predsjednika Republike čuvati i boriti se za njezinu cjelovitost, možda je Milanović je ipak prenaglio savjetujući maturante da gledaju u budućnost.

Jer, ako maturanti ovih dana išta rade, onda gledaju u budućnost. I to onu vrlo blisku, a gledaju je s neizvjesnošću. Jer, do mature bi ih trebalo dijeliti samo nešto više od mjesec dana, ali oni još uvijek ne znaju kada će je uopće pisati.

Predsjednik se toga nije dotaknuo. Milanović je maturante savjetovao da uče iz povijesti, no nije pritom napomenuo da se 803 maturanta, koliko ih je ove godine prijavilo taj ispit, trenutno pita treba li uopće učiti Povijest jer ne znaju hoće li je na maturi pisati ili ne.

Ima li za maturante ovih dana važnijih tema od mature?

Da, činjenica je da maturanti nekoliko tjedana pred valjda najvažnije ispite u životu ne znaju hoće li ih pisati ili ne. Ministrica je najavila da se izborni predmeti ukidaju, ali odluka još nije donesena. Činjenica je i da nitko nije rekao kakve posljedice takva odluka nosi po 32.458 kandidata, koliko ih ove godine piše državnu maturu.

Činjenica je isto tako, i to moramo otvoreno reći, da predsjednik Republike to nije spomenuo. Ili nije upoznat sa situacijom ili ga brige maturanata uopće ne zanimaju.

Susreo se s ministricom obrazovanja, ima savjetnicu za obrazovanje, a o maturi ni riječi

Izdvojeni članak

Milanović o svojoj savjetnici za obrazovanje: ‘Reći da nije napravila ništa je ustvari kompliment’

Ipak, podsjetimo kako se predsjednik prošloga tjedna susreo s ministricom Blaženkom Divjak s kojom je razgovarao ‘o aktualnoj situaciji u odgojno-obrazovnom sustavu’.

Podsjetimo i kako predsjednik ima savjetnicu za obrazovanje, Jadranku Žarković, inače bivše ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje, uoči čijeg su joj imenovanja mnogi spočitavali kako u četverogodišnjem mandatu na čelu najvažnije obrazovne agencije nije napravila ništa.

Predsjednik bi se možda još jedanput, i to zbog povoda unutarnje politike, trebao obratiti maturantima.

______________________
* Komentar je stav autora.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.