Pretraga

Maturantica koja živi za glazbu: Samo želim svirati nije mi važno gdje i kada

A- A+

Svira od 3. razreda osnovne škole kada je krenula s violinom, ali na nagovor profesora prešla je na violu i to je odluka koju nije požalila. Iva Šalić maturantica je Srednje glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku, a u razgovoru nam objašnjava zašto samo uporni ostaju u glazbi.

Iva Šalić | Foto: Antonia Jelić

– Samo uporni ostaju u glazbi. Neki nakon osnovne glazbene škole odustaju jer im je cilj bio samo dobiti dodatna 2 boda za upis u srednju. Samo oni koji znaju da to za stvarno žele u tome i ostaju, izjavila je Iva.

Izdvojeni članak

Otkrivamo zašto je u Hrvatskoj srednja škola – glazbena, a akademija – muzička

Nastup koji je digao publiku na noge

Ispričala je trenutak nakon kojeg se zaljubila u glazbu i nastupe.. U šestom razredu glazbene, odnosno osmom razredu osnovne škole nastupila je na natjecanju u Opatiji (2012) kao dio gudačkog kvarteta. Imala je užasnu tremu i ruke su joj se tresle kao da je na prvom nastupu.

– Dok smo svirali mogao se osjetiti sklad i zajedništvo, nevjerojatna nevidljiva povezanost između četiri prijatelja koji zajedno sviraju. Svi su se naslonili, gledali i slušali. Čak ni žiri nije pisao nikakve zamjerke. Kad je došao onaj zadnji trenutak, onaj zadnji ton koji mi i danas odzvanja u glavi svi smo u isto vrijeme podigli svoja gudala što nikada nismo planirali na probi. Publika je ustala na noge i pozdravila nas ogromnim aplauzom, rekla je Iva.

Zbog tog osjećaja da si dio nečeg velikog, jedinstvenog odlučila se i dalje baviti glazbom. Iako ima duplo više predmeta nije joj teško jer to voli i stalno je okružena prijateljima za koje kaže da su joj kao obitelj. Sestru i mamu viđa puno manje odnosno samo kad dođe kući nakon cijelog dana.

Iva Šalić | Foto: Antonia Jelić

Izdvojeni članak

Zbog malih kvota na Muzičkoj akademiji, mladi glazbenici odlaze iz Zagreba

Gušt sviranja ispred svjetske karijere

Poslije nastave uživa pjevajući u zboru s prijateljima u čemu je isto jako uspješna. Naime prije nekoliko dana zbor je u Sloveniji osvojio zlatnu plaketu.

Iva planira upisati Akademiju u Zagrebu što je jako teško jer primaju samo tri viole, no ona vjeruje u sebe. Najveći poticaj u glazbi za nju je njen profesor Tomislav Huhn kojem je iznimno zahvalna jer ju je odgojio kao glazbenicu, ali i kao osobu.

– Nemam neki cilj da bi htjela svirati na Novogodišnjem bečkom koncertu ili slično. Samo želim svirati nije mi važno gdje i kada. Zapravo jako volim Hrvatsku i ovaj grad i ove ljude. Bit će mi teško otići i u Zagreb, priznaje Iva.