Pretraga

Maturanticu koja je osvojila broncu na međunarodnoj olimpijadi županija nagradila s 2.000 kuna

A- A+

Učenica Prve gimnazije Varaždinu Amalija Rafaj Škriljevečki na nedavno je održanoj Međunarodnoj olimpijadi iz astrofizike i astronomije osvojila brončanu medalju, čime je ostvarila najbolji rezultat među članovima peteročlane hrvatske reprezentacije. Za taj uspjeh Varaždinska ju je županija nagradila iznosom od 2.000 kuna.

amalija rafaj skriljevecki

Amalija Rafaj Škriljevečki osvojila je broncu na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike| Foto: Varaždinska županija

Kako smo pisali, petero učenika iz Hrvatske sudjelovalo je na nedavno održanoj Međunarodnoj olimpijadi iz astrofizike i astronomije. Najbolja među njima bila je Amalija Rafaj Škiljevečki, maturantica Prve gimnazije Varaždin, koja je osvojila brončanu medalju.

Tim joj je povodom varaždinski župan Anđelko Stričak uručio novčanu nagradu u iznosu od 2.000 kuna. Amalija je osvajanjem bronce na međunarodnom natjecanju automatizmom postala i stipendistica Varaždinske županije, sada kao učenica 4. razreda srednje škole, a kasnije će je primati kao studentica, priopćeno je iz Varaždinske županije.

‘Ako vas nešto zanima, samo istražujte’

Ova uspješna gimnazijalka polaznica je Centra izvrsnosti iz fizike – programa astronomija, a još od četvrtog razreda osnovne škole je i polaznica Centra izvrsnosti iz matematike.

– Čestitam Amaliji na sjajnoj medalji, a ujedno čestitam ravnateljici, mentorima, kao i Amalijinim roditeljima. Iza ovako sjajnog rezultata, osim talentirane učenice, stoji i sustav. Kad pogledamo rezultate koje ostvaruju naši učenici, možemo reći da zaista imamo izvrsne škole i centre izvrsnosti. U posljednjih nekoliko godina gotovo da nema ekipe iz Hrvatske na međunarodnim natjecanjima bez barem jednog predstavnika iz Varaždinske županije. To je iskorak koji smo ostvarili zahvaljujući timskom pristupu i radu. Posebno sam ponosan što je Županijska skupština lani jednoglasno donijela odluku o nagrađivanju učenika za uspjehe na međunarodnim natjecanjima, no osim te simbolične nagrade, Amalija je osvojila stipendiju za daljnje školovanje. Želim joj još puno uspjeha, rekao je župan Stričak.

Amalija je otkrila da joj je bilo jako zanimljivo pripremati se za međunarodno natjecanje, na koje se plasirala nakon što je postala državna prvakinja u astronomiji, a potom je bila najbolja i među učenicima pozvanima na pripreme za olimpijadu.

– S astronomijom sam se počela baviti tek u srednjoj školi jer me do tada nitko za to nije zainteresirao, čak nisam ni znala da postoji to natjecanje. Astronomija je predivna znanost, meni je jedan od najljepših osjećaja kad se nađem ispod neba posutog zvijezdama, gdje se vidi čak i trag Mliječne staze. U budućnosti se, naravno, planiram baviti astronomijom, studirati i jednog dana, nadam se, raditi u tom području. Svima bih htjela poručiti da, ako ih nešto zanima, samo neka istražuju, čak i ako o tome ne uče u školi. Istražujte, čitajte, što god, samo nemojte ugasiti tu iskru znatiželje u sebi, rekla je 18-godišnja Amalija, koja sljedeće godine želi upisati studij fizike i astrofizike.

Izdvojeni članak
amalija rafaj skriljevecki

Maturanticu koja je osvojila broncu na međunarodnoj olimpijadi županija nagradila s 2.000 kuna

‘Amalija je talentirana i vrijedna mlada osoba’

Priznala je da je bila jako sretna kad je osvojila brončanu medalju, jer to nije očekivala. Za razliku od nje, njezin mentor Denis Barčot bio je uvjeren da će rezultat biti izniman.

– Amalija je talentirana i vrijedna mlada osoba, a moja je uloga samo bila da prepoznam taj talent, dam početni impuls i pružim pomoć u pripremi za natjecanje. Dalje je sve išlo samo od sebe. Zajedno smo učili, Amalija i ja s njom, jer to baš nisu jednostavni zadaci kakve imamo u zbirkama. Drago mi što je tako ispalo jer je sve krenulo od sata razrednika, na kojem sam zapitao je li možda tko zainteresiran za astronomiju i za natjecanje. Amalija se javila i odmah sam vidio da je iznimno motivirana i sposobna. Dalje je sve išlo po inerciji, u skladu s prvim Newtonovim zakonom, ispričao je prof. Denis Barčot.