Pretraga

Mijenja se Zakon za osnovnu i srednju školu: Sindikat otkrio detalje s prvog sastanka radne skupine

A- A+

Održan je prvi sastanak za Izradu nacrta Prijedloga Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Na sastanku je sudjelovao i Sindikat hrvatskih učitelja te su definirani osnovni problemi postojećeg Zakona, a raspravljalo se i o uvođenju cjelodnevne nastave.

Foto: Pexels

Sindikat hrvatskih učitelja sudjelovao je na prvom sastanku za Izradu nacrta Prijedloga Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Izrada prijedloga nacrta Zakona trebala bi biti dovršena do 10. svibnja 2022. godine, a Sindikat je prenio o kojim se sve problemima postojećeg Zakona raspravljalo.

– Na sastanku su definirani osnovni problemi postojećeg Zakona koje je resorno ministarstvo do sada prikupilo s terena te je prezentacijom kroz članke navedeno koje su načelne potrebne izmjene. Budući da se radi o izradi sasvim novog Zakona, te je naglašena potreba za kvalitetnijim uređivanjem širokog spektra pojedinih tema kao što su usklađivanje s kurikularnim dokumentima, upisi u škole, kurikulumi, dopunska nastava, produženi boravak u odnosu na planiranu cjelodnevnu nastavu, školovanje od kuće, nastava na daljinu…, priopćili su iz Sindikata.

Na sastanku tema prehrane u školama i prijevoz učenika

No to nisu svi problemi koji su se spomenuli, među njima je i nedavno ponovno aktualna tema prehrane u školama kao i prijevoz učenika.

– Još smo se dotakli teme hrvatske nastave u inozemstvu, upisi i uloga MZO-a, ista ili različita norma NO-OR za učitelje i nastavnike, suradnje školskih ustanova, kućnog reda, kao i problem učenika s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, sigurnost i zaštita zdravlja kako zaposlenika, tako i učenika, a na čemu ulogu mora imati čitav sustav, a ne samo resorno ministarstvo, rekli su iz Sindikata.

Izdvojeni članak

‘Zakon o odgoju i obrazovanju obezvrjeđuje kompetentne nastavnike i učitelje’

Raspravljalo se o nadzoru državne mature te o vrednovanju i praćenju učenika

U novom Zakonu pokušat će se poboljšati profesionalni razvoj, nadzor državne mature, vrednovanje i praćenje učenika te kako ga usmjeriti. Raspravljalo se i o pitanju odlikaša te o pitanju obveznosti drugog stranog jezika.

– Naglasak je bio i na pomoćno-tehničkom osoblju koje i dalje puca po šavovima zbog rada iznad norme, a osobito u odnosu na to da se u novom prijedlogu tek načelno spominje promjena uloge osnivača vezana uz racionalnost i u odnosu na zapošljavanje sukladno potrebama, problematika testiranja upućenih viškova te pitanje problematike pravilnika i članka 107. vezanog uz zapošljavanje, stoji u priopćenju Sindikata.

Izdvojeni članak
obrazovnih deset

Što se događalo u obrazovanju proteklih 10 godina? Izdvojili smo 10 najvažnijih događaja

‘Zbog roditelja potrebno je propisati različite oblike školovanja poput nastave na daljinu’

U obrascu prethodne procjene, koji je u javnom savjetovanju, navedeno je kako su uočeni problemi i potrebe donošenja novoga zakona vezano uz potrebe roditelja i njihove mobilnosti te je novim Zakonom potrebno propisati i različite oblike školovanja poput nastave na daljinu, školovanje od kuće i slično.

– Također je potreban ustroj razrednih odjela koji mora biti ujednačen za osnovne i srednje škole kako se ne bi stvarale razlike među školama. Novim odredbama trebalo bi omogućiti drugačiji način praćenja i vrednovanja ishoda učenja te upisa u nastavak srednjoškolskog odgoja i obrazovanja kao i mogućnost vanjskog vrednovanja ishoda učenika osnovnih škola, navode iz Sindikata.

Dodaju i kako je potrebno propisivanje i novih odredba vezano uz zapošljavanje, imenovanje školskih/domskih odbora te postupaka izbora i imenovanja ravnatelja. Uz to, uočen je problem mreže i osnivanja školskih ustanova koja na postojeći način ne udovoljava demografskim obilježjima ni gospodarskim potrebama.

– Cilj je omogućiti kvalitetniji odgoj i obrazovanje u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, uvođenje cjelodnevne nastave uz mogućnost različitih oblika izvođenja nastave, mogućnost fleksibilnijeg osnivanja ustanova s različitim programima, usklađivanje zapošljavanja, radnih obveza i prava zaposlenih u sustavu, vrednovanje i samovrednovanje ustanova te kvalitetniji nadzor nad radom, poručili su iz Sindikata.

Članovi radne skupine za izradu Prijedloga nacrta Zakona svoje prve komentare mogu dostaviti do 20. listopada, a preferiraju sastanci uživo zbog bolje komunikacije.