Pretraga

Ministar Fuchs jučer je svečano otvarao školu koja je već jednom otvorena prije mjesec dana

A- A+

Od velikog potresa u Petrinji prošlo je nešto više od tri godine, a jedna od teže stradalih zgrada bila je ona I. osnovne škole Petrinja. Nova zgrada škole, čiju je izgradnju financirala Mađarska, otvorena je s početkom ovog polugodišta. Na obilježavanju početka nastave tada su se pojavili i lokalni političari. Unatoč tome, u ponedjeljak je održano još jedno ‘svečano otvorenje’ ove škole. Svečanu vrpcu prerezali su ministar obrazovanja Radovan Fuchs te mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs te mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó po drugi put otvorili su I. osnovnu školu u Petrinji | foto: Grad Petrinja

Na samom početku polugodišta stigla je lijepa vijest iz Petrinje – učenici tamošnje I. osnovne škole više ne moraju gostovati po drugim školama, konačno je otvorena nova zgrada njihove škole. Stara je, naime, bila razorena u potresu potkraj 2020. godine. Veličine od 5.500 četvornih metara, nova zgrada za 349 učenika i njihovih profesora ima 20 suvremeno opremljenih učionica. Ova zgrada vrijedna 22 milijuna eura, inače, izgrađena je donacijom Mađarske.

Političari dvaput otvarali školi, a izgradnja je bila stopirana zbog problema s PDV-om

Škola je, dakle, otvorena još na samom početku polugodišta, a na obilježavanju početka nastave tada su bili prisutni i lokalni političari sisačko-moslavački župan Ivan Celjak (HDZ) i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes (HDZ). Oboje su pritom držali i pozdravne govore.

No, svečano otvorenje ove škole održalo se još jednom, ovog ponedjeljka. Školu, koja je, dakle, već  otvorena u siječnju, ovog je puta otvarao ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Na svečanost je stigao i mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó. Na otvorenje je, dakako, opet stigla i gradonačelnica Komes i, ovoga puta, zamjenik župana SMŽ Mihael Jurić.

Valja podsjetiti i kao izgradnja ove škole nije protekla glatko i u jednom je trenutku nastavak radova doveden u pitanje. Kako je proteklog ljeta doznao Telegram.hr, radovi su privremeno bili i obustavljeni zbog problema oko plaćanja PDV-a. Telegram je tada pisao da je stavka o otpisu PDV-a s Mađarima nikad nije bila konkretno definirana, a mađarska tvrtka koja je izvodila radove tražila je da ih se oslobodi plaćanja s obzirom na izdašnu donaciju, odnosno da taj trošak plati Hrvatska. Grad Petrinja tada je donio odluku da se Mađarima plati 4.083.000 eura razlike u PDV-u, čime je problem razriješen.

Izdvojeni članak

Učenici konačno dobili novi početak: Pogledajte novo ruho najteže stradale škole u potresu na Baniji

Mađarski ministar: Mi pružamo pomoć bez obzira na međusobne odnose

Na jučerašnjem drugom otvorenju škole ministar Radovan Fuchs kazao je da su odnosi među Hrvatskom i Mađarskom, kada je u pitanju obrazovanje, jako dobri. Posebice kada je riječ o obrazovanju nacionalnih manjina.

– To je utemeljeno i u ovoj zgradi danas ovdje. Nadam se da će se to prijateljstvo i ta suradnja nastaviti između škola. Ja vjerujem da bi neka škola u Mađarskoj bila dobar partner u jednoj trajnoj suradnji i kada mi napustimo ovu zgradu i kada ovdje zavladaju samo učenici za koje je ova zgrada i napravljena, rekao je između ostaloga, ministar Fuchs.

Szijjártó je istaknuo da za Mađarsku nije bilo upitno da pomognu.

– Mi pružamo pomoć bez obzira na međusobne odnose. Imali ste velike gubitke nakon potresa. Naša Vlada, tvrtke, religijske organizacije odmah su priskočile u pomoć nakon potresa. Ne možemo dozvoliti da jedna prirodna katastrofa oduzme našu budućnost, posebno budućnost naše djece. Gotovo 10 milijardi forinti uložili smo nakon potresa na ovo područje. Želim da ova škola stoji kao simbol prijateljstva Hrvatske i Mađarske, rekao je Szijjarto.